URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Februarie 2018, 19:05

Colegiul Mihai Eminescu va fi reabilitat din temelii. Valoarea investiţiei: peste 27 de milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii orădenilor au aprobat, joi, în şedinţă ordinară, proiectul de reabilitare integrală a Colegiului Mihai Eminescu.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 27.547.351 lei fără TVA, din care construcţii şi montaj reprezintă 21.590.721 lei fără TVA, iar durata de realizare a lucrărilor este de 2 ani, după cum arată un comunicat al municipalităţii orădene.

Primarul Ilie Bolojan a explicat, într-o conferinţă de presă desfăşurată cu o zi înainte, că imobilul va fi reabilitată din temelii, fiind programate lucrări inclusiv la nivelul fundaţiilor şi acoperişului.

"Până anul trecut nu am putut interveni la această clădire, având în vedere litigiile care au avut loc în ultimii ani şi care au ţinut o bună perioadă imobilul blocat. Cum edificiul are 300 de ani, starea lui este necorespunzătoare şi necesită reabilitări totale. În această situaţie, am finalizat un studiu de fezabilitate care cuprinde reabilitarea totală exterioară, respectiv fundaţii, acoperiş, dar şi interiorul şi dotările corespunzătoare clădirii Liceului Mihai Eminescu. Astfel, se va interveni pe partea de arhitectură, de la desfacerea tencuielilor şi refacerea acestora până la refacerea ornamentelor de pe toată faţada, realizarea iluminatului arhitectural, refacerea tâmplăriilor degradate", a spus primarul.

La acoperiş va fi înlocuită şarpanta şi se va verifica starea tehnică a învelitorii. Totodată, podul va fi izolat, se vor ignifuga elementele de şarpantă, iar în pod se va realiza şi un perete antifoc.

Practic, clădirea va fi adusă la starea ei iniţială, urmând să fie înlăturate, însă, toate intervenţiile neautorizate făcute de-a lungul anilor, după care se va trece la refacerea finisajelor originale. "De asemenea va fi amenajată o sală de prezentare a istoricului clădirii", a precizat Bolojan.

Inclusiv elementele de feronerie din interior, precum uşiţele de vizitare metalice ale coşurilor de fum şi balustradele metalice din interiorul clădirii, vor fi curăţate, revopsite, stabilizate şi completate, unde va fi cazul. Lucrările vor cuprinde inclusiv instalaţiile electrice, sanitare şi de încălzire prin înlocuirea tuturor branşamentelor, modernizarea instalaţiilor sanitare şi prin realizarea unei noi instalaţii electrice, mai arată reprezentanţii municipalităţii.

Totodată, vor fi refăcute toate elementele de împrejmuire a clădirii, inclusiv gardurile de protecţie la terenurile de sport.

În ce priveşte amenajările peisagistice ale curţilor interioare, vor fi reabilitate pavajele exterioare, trotuarul din jurul clădirii, terenul de sport şi cel de baschet. De asemenea, proiectul mai vizează amenajarea spaţiului verde şi asigurarea accesului şi a circulaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, lucrările vor începe din banii oraşului şi cel mai probabil vor fi decontate din fonduri europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON