URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2021, 15:21

Colegiul Mihai Eminescu din Oradea intră în şantier. Investiţia de 12 milioane de euro va fi finanţată de la Bucureşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai mari şcoli din Oradea, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, va fi reabilitată din temelii.

„Colegiul Mihai Eminescu este una dintre şcolile din municipiul Oradea care în acest moment arată foarte rău. Acolo a fost şi un proces, care s-a finalizat şi acum suntem în situaţia în care aprobăm indicatorii tehnico-economici la faza proiect tehnic pentru această investiţie”, a declarat primarul Florin Birta, joi, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local în care aleşii municipiului au votat proiectul.

Investiţia în clădirea monument istoric, de pe strada Roman Ciorogariu nr. 18, este estimată la 49,3 milioane lei, adică aproape 12 milioane de euro. Potrivit proiectului, lucrările ar urma să se întindă pe trei ani şi vor cuprinde de la refacerea instalaţiilor sanitare, electrice şi de încălzire la lucrări de tâmplărie, arhitectură interioară şi exterioară, până la dotări precum instalaţii de ventilaţie, de alarmă, de supraveghere video.

Birta a precizat că investiţia va fi cofinanţată de municipiul Oradea, dar cea mai mare parte a banilor vor veni de la Bucureşti.

„Vreau să îi aduc mulţumire domnului ministru Cseke Attila, pentru că am avut discuţii preliminare şi am agreat de principiu că această reabilitare a Colegiului Mihai Eminescu se va face cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii. Cota de finanţare va trebui să o discutăm, Primăria Municipiului Oradea va participa cu o sumă de bani, dar important este că o mare parte a finanţării va fi asigurată prin CNI. Mă bucur că am găsit această susţinere pentru că şcolile din oraş trebuie reabilitate şi aduse la condiţii decente, pentru a putea copiii să înveţe acolo aşa cum trebuie. Încă o dată îi mulţumesc dlui ministru pentru acest ajutor”, a declarat primarul Oradiei.

Aceeaşi CNI va investi şi în construcţia unei săli de sport la Şcoala Gimnazială nr. 16 (strada Călugăreni nr. 4). În şedinţa de joi, consilierii locali au votat şi participarea Oradiei în subprogramul „Săli de sport” al Companiei de Investiţii şi asigurarea unui teren de 2.400 mp în acest sens.

Noua construcţie va avea funcţiunea principală de sală de handbal, cu o tribună cu 100 de locuri, vestiare, grupuri sanitare şi spaţii tehnice. Valoarea investiţiei nu a fost încă estimată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O veste super !
Sincer .. dupa atatia ani, era si cazul. La un moment dat, m-am gandit ca o lasa efectiv in paragina si o pregatesc pentru un tun imobiliar. Ca elev/profesor e extrem de greu sa treci o iarna prin acest CN. Geamurile vechi si subrede permit frigului sa intre lejer, iar cele mai multe clase sunt mari, iar caldura din calorifele vechi nu se simte mai deloc. Felicitari, din suflet !
Postat 30 Septembrie 2021, 17:19 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON