URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2021, 11:54

Colegiu în retrogradare: Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, acuzat că şi-a obţinut titulatura pe nedrept

Colegiu în retrogradare: Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, acuzat că şi-a obţinut titulatura pe nedrept COLEGII CU VECHIME. Oradea are în prezent patru colegii naţionale, Emanuil Gojdu, Mihai Eminescu, Iosif Vulcan şi Onisifor Ghibu (foto), primele trei având o istorie ca licee, în timp ce Ghibu era, până în 1995, o şcoală gimnazială
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare şcoală din Oradea şi, totodată, una al cărei prestigiu a crescut semnificativ în ultimii ani, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu ar putea redeveni liceu teoretic.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage va propune Ministerului Educaţiei să o retrogradeze, convins că nu respectă o condiţie obligatorie prevăzută de lege pentru a deveni colegiu naţional, mai precis nu are 75 de ani vechime ca liceu. "Un titlu de onoare nu poate să se întemeieze pe o minciună", zice Blage. În replică, directorul şcolii, Iulius Timar, zice că şeful Inspectoratului este "analfabet funcţional" şi interpretează greşit legea. Un scandal defel onorant pentru Oradea...

Moştenirea din Seleuş

În vara anului 2019, prin ordin al Ministerului Educaţiei, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, unde învaţă aproape 2.000 de elevi, a devenit Colegiu Naţional. Titlul onorific, care nu aduce niciun beneficiu pecuniar, a fost cerut chiar de dascăli, după ce, sub coordonarea directorului Iulius Timar, au făcut un scurt istoric al unităţii de învăţământ.

Lucrarea arată că unitatea de învăţământ de azi este urmaşa şcolilor româneşti şi ungureşti din satul Seleuş, care abia în 1955 a devenit cartier al Oradiei. În 1976, cele două şcoli gimnaziale din zonă au fuzionat, devenind Şcoala Generală 3, care în 1995 s-a transformat în Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, la ceremonia de deschidere a anului şcolar fiind prezent chiar preşedintele din acea vreme, Ion Iliescu.

În 2019, Timar a cerut Inspectoratului Şcolar, condus atunci de PSD-istul Alin Iuhas Novac, ca şcoala pe care o conduce din 2016 să primească titlul de colegiu. O comisie condusă de Florin Buştea, un preot care, cu sprijinul ALDE Bihor, a ocupat timp de trei săptămâni funcţia de inspector general adjunct, a confirmat că şcoala îndeplineşte criteriile prevăzute de Ordinul 3723/2013 pentru acordarea titlului, drept urmare Ministerul a transformat liceul în colegiu.

Schelete din arhivă

Virgil Blage, șeful Inspectoratului Județean BihorActualul şef al IŞJ, Virgil Blage (foto), susţine că evaluarea a fost greşită. Ordinul prevede 7 criterii minimale, printre care contribuţia deosebită la dezvoltarea învăţământului, performanţe la concursuri şi "perioada de activitate relevantă a unităţii de învăţământ de peste 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic". Or, Liceul Onisifor Ghibu are acum doar 26 de ani.

Aflat în conflict cu directorul Timar, care l-a reclamat la Colegiul de Disciplină al Ministerului fiindcă l-ar fi pedepsit pe nedrept cu o observaţie scrisă, sancţiune atacată şi în instanţă, Blage, care este şi coleg în PNL Bihor cu directorul, susţine că descoperirea nu are nicio legătură cu aceste neînţelegeri. "În Inspectoratul Şcolar nu s-a mai făcut o arhivare a documentelor din 2012, acţiune începută de mine. Aşa am dat peste dosarele de la Ghibu şi mi-am adus aminte că, atunci când s-a acordat titlul, s-a creat o vâlvă prin oraş, pentru că mulţi au ştiut că liceul nu avea vechime", susţine inspectorul general.

Blage a sesizat Ministerul, care i-a transmis să ceară retragerea titlului, dacă nu este meritat. "Voi înainta această propunere, pentru că aşa este corect. Nu m-am grăbit şi m-am abţinut să vorbesc public despre asta, pentru că nu am dorit să fac tămbălău. Dar se pare că nu am de ales", zice el. Nemulţumirea sa vine după ce Timar l-a făcut "analfabet funcţional", într-o declaraţie dată săptămâna trecută unui ziar local. "Ăştia sunt analfabeţii funcţional, cei care au propus şi recomandat transformarea şcolii în colegiu", zice şeful IŞJ.

Rămâne pe poziţie

Iulius Timar, directoru Colegiului Onisifor Ghibu din OradeaRecunoscând că şcoala pe care o conduce este liceu doar din 1995, Iulius Timar (foto) îşi menţine, însă, opinia că titlul a fost acordat corect. În părerea sa, textul Ordinului 3723/2013 ar impune ca şcoala să aibă 75 de ani vechime indiferent de forma ei şi doar la momentul solicitării să fi fost liceu teoretic. "M-am consultat cu foarte mulţi jurişti şi aceasta a fost şi opinia lor. Unii citesc şi nu înţeleg ce citesc, UE le spune că sunt analfabeţi funcţional", continuă directorul atacul la adresa şefului său direct.

Timar este decis să atace decizia în instanţă, dacă Ministerul va retrage titlul şcolii cât timp el va fi director. Aşa că n-ar fi exclus ca nu dascălii, elevii şi părinţii, ci judecătorii să aprecieze valoarea acestei şcoli...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Blage ăsta-i "liberal".
Prostia s-a cuplat cu lipsa de caracter și iată ce a ieșit. Un PNL-ist pe pist de șef, care face de râs învățământul bihorean.
Postat 14 Iulie 2021, 07:05 de KP
Inspectorul plictisit
Sa-i dea cineva ceva de lucru lu' ăsta, daca alte probleme nu are de rezolvat in invățământul orădean. Inca sunt scoli unde patinții plătesc de la hartia igienica pana la mobilier si laptopurile dascalilor. Fă ceva acolo, inspectore!
Postat 12 Iulie 2021, 14:10 de oradeanbihor
Schimbare de nume
Schimbarea numelui e discutabil, dar nu din cauza ca scoala are 75 de ani ca si liceu sau nu, ci din cauza renovarii cladiriilor. Din cate stiu pana exista un proiect - mai ales european - NU se poate redenumii entitatea ca in proiect este inclus si numele, iar pe panou cu proiectul european e mentionata Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, cum a fost si cu redenumirea strazii Sucevei in Evreilor Deportati, pana a existat proiect de largire nu a fi putut redenumi strada ca o sa induca in eroare si putem pierde banii, aici de ce au reusit redenumirea oare? Nu intelegeti gresit, n-am nimic cu redenumirea, dar nu inteleg cum au resutit redenumirea pana exista proiectul de renovare.
Postat 12 Iulie 2021, 14:02 de cititor_
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON