URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2022, 09:41

Colectați selectiv! În două luni, orădenii care nu aruncă deșeurile au primit peste 500 de avertismente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de opt săptămâni, patrula mixtă formată de Primăria Oradea pentru verificarea modului în care orădenii aruncă deșeurile a depistat nereguli în pubelele a 489 persoane fizice și 68 de asociații de proprietari, se precizează în raportul de activitate al Direcției Tehnice din Primărie pentru anul trecut.

"Deşeu neconform"

Între 25 octombrie și 31 decembrie 2021, echipele de control (compuse din reprezentanți ai Primăriei, ai RER Vest și ai Eco Bihor) au verificat conținutul sacilor galbeni și al pubelelor maro de la casele de pe 126 de străzi din zona centrală și Rogerius, respectiv de la 176 de asociații de proprietari din cartierele Rogerius și Nufărul.

Cel mai adesea, patrula a găsit nereguli în pubelele maro, unde ar trebui să ajungă doar resturi vegetale, dar unii orădeni aruncă și deșeuri reziduale sau reciclabile.

Toți orădenii prinși că nu respectă colectarea separată au primit avertismente de la Poliția Locală, după ce echipa de control a lipit pe pubele sau saci un autocolant cu mesajul „deșeu neconform”.

Primăria Oradea a anunțat că aceste controale vor continua și în acest an, iar orădenii care vor fi prinși a doua oară cu nereguli nu vor mai primi avertismente, ci amenzi.

26% din deșeuri, reciclate

Pe de altă parte, Direcția Tehnică a mai raportat că, anul trecut, RER Vest a colectat de la orădeni 18.233 de tone de deșeuri, de la firmele și instituțiile din oraș alte 23.423 de tone, iar de pe străzi 17.456 tone. Cantitatea de deșeuri reciclate a fost de 2.278 tone, iar alte 10.110 tone au fost valorificate energetic.

Potrivit directoarei adjuncte a Direcției Tehnice, Adina Popa, gradul de colectare separată a deșeurilor din oraș a fost de 26%, mult sub ținta de 60% stabilită pentru acest an.

Totuși, pentru anul 2021, Oradea n-a trebuit să plătească nicio contribuție către Fondul de Mediu, deoarece dintr-o scăpare legislativă, nu au existat ținte aprobate pentru primăriile din țară. Dacă ținta era de 60%, Oradea ar fi plătit o penalizare de 1,5 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Trebuie sa recunosc...
...ca ideea cu platformele pt. colectarea deseurile e excelenta! Atat e de buna ca teama mi-e ca nu va tine mult. Treaba se adreseaza celor care vor sa selecteze deseurile. O data pe luna merg cu deseurile selectate si le pun in containerele aferente. Totul dureaza cateva minute.
Postat 06 Februarie 2022, 12:32 de pinonel
Cu asta se laudă neterminații.
Cu 500 de avertismente care se vor transforma curând în amenzi, nu cu câți reconvertiți de la #grămadă la #separat.
Postat 04 Februarie 2022, 10:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON