URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2024, 14:01

Colectarea, simplă și nu prea... RER Vest lămurește unde trebuie să aruncăm mai multe obiecte care ne pot da bătăi de cap

Colectarea, simplă și nu prea... RER Vest lămurește unde trebuie să aruncăm mai multe obiecte care ne pot da bătăi de cap ÎN PUBELA VERDE. Sticlele de parfum se aruncă în pubele verzi, dacă se poate fără accesoriile de plastic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea separată a deşeurilor pare simplă: sticla se aruncă în pubela verde, hârtiile şi cartoanele merg "la albastru", plasticul şi metalul se depozitează doar în sacul sau pubela galbenă, iar deşeurile biodegradabile, care devin compost, se pun "la maro". 

Ce rămâne se aruncă "în negru", adică în pubela pentru deşeuri reziduale. Totuşi, există şi deşeuri care ne pun în dificultate...

Cioburile, la rezidual

Cele mai multe greşeli în colectarea separată se fac când vine vorba de resturi banale produse în gospodărie. De exemplu, geamurile sparte, pe care mulţi le-ar arunca în pubela verde. În realitate, însă, cioburile, indiferent că este vorba despre sticla de borcane, pahare sau ferestre, sunt deşeuri reziduale şi se depozitează doar în pubela neagră. Tot acolo se aruncă şi sticlele sau PET-urile în care a fost ambalat uleiul. 

În pubela neagră nu se aruncă tigăile, însă, mai ales dacă sunt teflonate. Din cauza materialelor care le compun, acestea ar trebui duse la punctele de colectare separată din Oradea sau predate în campaniile de colectare a deşeurilor voluminoase.

Vasele termorezistente şi obiectele de ceramică, chiar dacă sunt casante, se aruncă în pubela pentru deşeuri reziduale, unde e şi locul bureţilor de vase, cu excepţia celor biodegradabili (cum sunt cei din lufă), care se pot arunca în pubela maro, dacă nu au fost folosiţi împreună cu detergenţi de vase cu compuşi chimici.

Periuţe electrice = deşeuri electrice

Sticluţele de parfum, de fond de ten sau alt produs cosmetic se pot arunca în pubela verde, cu condiţia să fie clătite. Rola de carton de la hârtia igienică se aruncă în sacul albastru, iar recipientele de la gel de duş, şampon şi săpun lichid sunt reciclabile.

Periuţele de dinţi clasice, chiar dacă sunt din plastic, pot fi purtătoare de bacterii, astfel că se aruncă între mizeriile reziduale. În schimb, periuţele electrice sunt deşeuri tot electrice, pentru că funcţionează pe bază de baterii, la fel cum sunt şi capetele de la aceste periuţe de dinţi. 

Nu sunt reciclabile nici şerveţelele umede sau bureţii de baie. Recipientele de la dezinfectanţi şi produse de curăţare, dacă au însemnate nişte romburi portocalii, trebuie depozitate la deşeuri periculoase, şi nu se aruncă în coşul de acasă. Cea mai bună soluţie pentru aruncarea lor este depozitarea la cele două puncte de colectare separată a deşeurilor din Oradea, de pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Garbage nazis
Sincer deja rer exagerează. Daca au exclusivitate pe acest serviciu atunci sa facă bine, de banii de abonament, sa se asigure ca vor colecta de la client prin serviciul curent TOATE deseurile nevoluminoase! Nu sa il trimită aiurea la plimbare. Si despre polistiren, chestia aia de o gasesti in orice ambalaj aproape, ce părere aveti? Care este logica aruncarii cioburilor la reziduale? Le sortati cumva cu mana la baza? Oare atunci când se răstoarnă pubela verde in masina nu se sparge nicio sticla? E ABERANT! Cu plasticul purtător de bacterii (perita de dinti, ca tare multe colectati!) - sa nu-mi spuneti ca masina care ridica plasticul e farmacie! Nu cumva va fi tratat termic pe lantul de reciclare? Daca eu spăl sticla de platic de ulei - pe apa, săpunul si timpul meu - de ce sa nu o arunc tot la plastice? In alta odine de idei ati face bine sa gasiti o solutie ca in pubelele de reciclare de cvartal sa nu poti arunca la sticle de ex cutii de carton, pungi cu plastice sau chiar reziduale! Pe vremuri era doar o fanta prin care sa poti introduce sticle si deseuri din sticla. Cu cenusa v-ati trezit dupa cativa ani in care cea de lemn mergea la maro si cea de cărbuni la negru ca nu e bine. Cică cercetatorii britanici au descoperit urme de gudron in prima! Pai daca nici voi nu stiti ce reciclati, de ce ne tot zapaciti? aveti monopol, adică clienti captivi! Faceti bine si investiti in sisteme de sortare, nu puneti oamenii pe drumuri! Sincer sa fiu nici in vest nu se organizează atât de restrictiv si stupid pe alocuri reciclarea! Fiti mai eficienti cu verificarile abaterilor la pubele, nu va zgarciti la un proces de sortare in plus la baza, si atunci nu mai trebuie sa ne faceti noua 100 de fractii!
Postat 16 Martie 2024, 16:20 de myke
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON