URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2023, 11:02

Colectare... la vedere: Deșeurile reciclabile se aruncă în saci galbeni sau transparenți

Colectare... la vedere: Deșeurile reciclabile se aruncă în saci galbeni sau transparenți DE VÂNZARE. Dacă au folosit toți sacii galbeni primiți gratuit de la RER Vest, orădenii pot cumpăra alții de la sediul societății, strada Tudor Vladimirescu nr. 79, cu intrare din strada W. Shakespeare. O rolă costă 15 lei și are 25 de saci cu capacitate de 120 litri fiecare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă au optat pentru colectarea deşeurilor reciclabile în saci, nu în pubele, orădenii care stau la case trebuie să nu uite o regulă importantă: fie folosesc sacii primiţi de la RER Vest, fie alţi saci coloraţi, dar transparenţi. Muncitorii firmei de salubritate trebuie să vadă că în saci sunt doar resturi reciclabile, înainte de a-i ridica.

Fără saci negri

Operatorul de salubrizare RER Vest reaminteşte codurile de culori acceptate la nivel european pentru marcarea recipientelor sau a sacilor pentru deşeuri. Galbenul reprezintă recipientele sau sacii în care se strâng deşeurile reciclabile, cum ar fi PET-urile, cutiile de detergent, dozele din aluminiu, hârtia şi cartonul.

Galbene sunt şi tomberoanele sau pubelele în care asociaţiile de proprietari colectează aşa-zisa "fracţie uscată". Şi sacii oferiţi gratuit, o dată pe an, orădenilor pentru depozitarea deşeurilor din plastic, metal, hârtie şi carton sunt tot galbeni. 

"În cazul în care sunt orădeni care au epuizat aceşti saci, le recomandăm să depoziteze deşeurile reciclabile şi în alt tip de sac, fie şi colorat – dar nu negru sau gri - cât timp este transparent şi permite vizualizarea conţinutului. Facem aceste precizări în speranţa că orădenii vor înţelege de ce sacii de culoare închisă nu sunt ridicaţi în zilele de colectare a deşeurilor reciclabile", a declarat Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Semaforul reciclării

În toată lumea, colectarea deşeurilor se face pe culori, pentru că ajută la memorarea regulilor. Pe lângă galben, o altă culoare regăsită în Oradea este verdele, care marchează pubela pentru sticle.

Culoarea maro este asociată deşeurilor biodegradabile. Resturile vegetale şi alimentare,  proaspete sau gătite, hârtie şi şerveţele umede, dar fără soluţii chimice, sunt deşeuri care se reciclează prin transformarea în îngrăşământ pentru plante. 

Ultima culoare reprezentativă pentru colectarea deşeurilor din Oradea este negrul, care marchează pubela pentru deşeuri reziduale. În acest tip de recipient se colectează toate deşeurile care nu îşi au locul în fracţia uscată sau biodegradabilă, cu excepţia electronicelor, deşeurilor voluminoase sau periculoase.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON