URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Aprilie 2021, 19:58

Colectare la puterea a treia: Din 1 aprilie, RER Vest colectează separat biodeşeurile aruncate de orădeni în pubelele maro

Colectare la puterea a treia: Din 1 aprilie, RER Vest colectează separat biodeşeurile aruncate de orădeni în pubelele maro DEODATĂ, DAR NU ÎMPREUNĂ. Pentru orădenii de la case, noul sistem presupune că, în ziua în care erau obişnuiţi să scoată în stradă resturile menajere, vor lăsa la poartă ambele pubele: cea negră, cu deşeuri reziduale, şi cea maro, cu biodeşeuri. Ele vor fi golite, însă, în două utilaje diferite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este oficial: de acum înainte, orădenii trebuie să colecteze deşeurile în trei fracţii, separând şi biodeşeurile. Aşa cum prevede regulamentul de salubritate al Oradiei şi contractul pe care Primăria l-a încheiat cu RER Vest anul trecut, măsura este necesară pentru ca o parte cât mai mare din deşeuri să fie reciclată şi valorificată.

Cum colectăm separat?

De la 1 aprilie, colectarea separată a deşeurilor în trei fracţii - reziduală, uscată şi biodegradabilă - a devenit regulă. Biodeşeurile sunt acele resturi care, prin natura lor, se descompun şi pot fi transformate în compost. În această categorie intră fructe, legume, coji de pâine şi de ouă, resturi alimentare, frunze, zaţ de cafea, păr şi blană de animale, haine din fibre naturale, rumeguş, cereale, cenuşă, etc.

Fracţia uscată este compusă din deşeurile de ambalaje: folii, pungi, cutii de carton, PET-uri, cutii de iaurt şi de lapte, doze de băuturi, cutii de aluminiu, reviste şi ziare, etc.

Deşeurile reziduale sunt cele care nu mai pot fi refolosite: măşti de unică folosinţă, scutece, tampoane, conţinutul sacului de aspirator, excremente ale animalelor de companie, mucuri de ţigări, etc.

Fiecare deşeu la locul lui

Pentru colectarea separată, orădenii de la case care au încheiat contracte noi cu RER Vest au primit recipientele şi sacii necesari. Deşeurile reziduale trebuie aruncate în pubela neagră, cele biodegradabile în pubela maro, iar resturile reciclabile în saci galbeni, de unică folosinţă.

Ca o noutate, săptămâna trecută, primarul Florin Birta a anunţat că orădenii care nu doresc să strângă reciclabilele în saci pot să solicite companiei RER Vest să monteze un cip pe vechile pubele de gunoi pe care le au şi să le folosească pentru colectarea deşeurilor de ambalaje. Montarea cipurilor este necesară pentru că, de acum înainte, orădenii vor plăti factura de salubritate în funcţie de volumul de deşeuri generat, din fiecare categorie.

Plăteşti cât arunci

Pentru o gospodărie în care locuiesc cel mult trei persoane, care au optat pentru pubele de 60 litri, costul unei colectări a deşeurilor reziduale este 6,35 lei, iar pentru biodeşeuri, de 3,67 lei. Pentru că toate recipientele distribuite de RER Vest au cipuri RFID, utilajele de salubritate "citesc" la fiecare ridicare tipul de deşeu şi volumul pubelei.

În cazul deşeurilor reciclabile, orădenii care folosesc sacii de unică folosinţă vor plăti lunar un cost fix de 19,22 lei şi au posibilitatea să scoată în faţa casei oricâţi saci plini au. În schimb, dacă cer montarea unui cip pe pubela veche, vor plăti 5,7 lei pentru fiecare golire.

Opţiunea pubelei este rentabilă pentru orădenii care locuiesc singuri, au puţine deşeuri de ambalaje şi, probabil, nu ar umple un sac galben în fiecare săptămână. În schimb, pentru familiile care cumpără mai multe produse şi, implicit, au mai multe deşeuri reciclabile, opţiunea sacilor este mai economicoasă. Totodată, dacă epuizează sacii galbeni primiţi de la RER, ei pot arunca reciclabilele în orice sac, cu condiţia să fie transparent.

Când se ridică gunoaiele?

Muncitorii RER Vest vor aduna biodeşeurile în aceeaşi zi în care se vor colecta, cu alte maşini, resturile reziduale. Locuitorii de la case trebuie să scoată ambele pubele (fireşte, dacă le-au umplut) în aceeaşi zi în care au scos până acum recipientul negru.

De exemplu, pe străzile unde deşeurile menajere se ridicau în zilele de joi, în aceeaşi zi locuitorii vor scoate atât pubela maro, cât şi pe cea neagră, dar acestea vor fi golite în două utilaje diferite, regulă care se aplică şi pe străzile unde colectarea se face în ziua de marţi. În plus, în fiecare vineri sau luni (şi nu o dată la două săptămâni, cum era până acum), orădenii vor putea scoate şi deşeurile reciclabile. Aşadar, într-o săptămână, trei echipaje RER Vest vor trece pe fiecare stradă din oraş, colectând deşeurile separate de orădeni.  


INVITAŢI SĂ SEMNEZE
Poftiţi la RER sau la Primărie

Orădenii care stau la case trebuie să ştie că vechile lor contracte cu RER Vest au expirat, iar până acum, aproximativ 17.500 din casele oraşului au semnat noul document.

Ca utilajele RER Vest să le ridice deşeurile, orădenii care vor să contracteze serviciul de salubritate sunt aşteptaţi, până cel târziu pe 16 aprilie, la sediul RER Vest de pe str. Tudor Vladimirescu, nr. 79 (în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 8 şi 16; marţi şi joi între orele 8 şi 18) sau la ghişeul RER Vest din incinta Primăriei Oradea, camera 6 (luni, miercuri şi vineri între orele 07.30-15.30, marţi şi joi între orele 8 şi 18). Ulterior, clienţii vor primi gratuit şi recipienţii necesari colectării în trei fracţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON