Experţi în climatologie din cadrul ONU au prezentat, săptămâna aceasta, previziuni sumbre despre efectele schimbărilor climatice generate de om.
Intitulat "Cod roşu pentru umanitate", raportul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) avertizează că încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius (faţă de epoca preindustrială) până în anul 2030, cu două decenii mai devreme decât se estima în 2018.
Asta va duce la "dezastre fără precedent", mai intense decât valurile de caniculă, fenomenele meteo extreme şi incendiile de acum, după cum avertizează sute de specialişti din întreaga lume, care au lucrat pentru acest document.
Experţii susţin vehement că oamenii sunt vinovaţi pentru dereglările climatice şi, pentru a atenua dezastrele, trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
"Nu mai e timp de aşteptat şi nici loc de scuze", a comentat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Un exemplu concret oferit de raport este că ultimii 5 ani au fost cei mai calzi din anul 1850 încoace.
Caniculă record în Europa
După cum se ştie, din cauza secetei prelungite şi a temperaturilor înalte, Europa sudică se confruntă de mai multe săptămâni cu incendii devastatoare de vegetaţie.
În Grecia, mii de oameni au trebuit să-şi părăsească locuinţele, pentru a se salva din faţa flăcărilor, iar în 12 zile o suprafaţă de aproape 60.000 de hectare a fost distrusă. Au ars laolaltă păduri, case, grădini, livezi de măslini şi animale, aducând în pragul disperării numeroşi oameni.
Nici măcar cu ajutorul pompierilor veniţi din alte ţări, inclusiv România, nu se reuşeşte controlarea focarelor.
Incendii de vegetaţie devastatoare sunt şi în Turcia, iar mai nou au izbucnit şi în Italia, unde anticiclonul botezat Lucifer a provocat săptămâna aceasta un val de caniculă.
Miercuri, recordul european de temperatură a fost doborât, după ce în Sicilia s-au înregistrat 48,8 grade Celsius.
Până acum, cea mai înaltă temperatură a fost consemnată la Atena, în 1977, de 48 de grade. Meteorologii estimează că, în zilele următoare, valul de caniculă va provoca mult disconfort în Spania şi Portugalia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.