URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2021, 17:45

Cod roşu pentru umanitate: Avertisment important, lansat de ONU

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Experţi în climatologie din cadrul ONU au prezentat, săptămâna aceasta, previziuni sumbre despre efectele schimbărilor climatice generate de om.

Intitulat "Cod roşu pentru umanitate", raportul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) avertizează că încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius (faţă de epoca preindustrială) până în anul 2030, cu două decenii mai devreme decât se estima în 2018.

Asta va duce la "dezastre fără precedent", mai intense decât valurile de caniculă, fenomenele meteo extreme şi incendiile de acum, după cum avertizează sute de specialişti din întreaga lume, care au lucrat pentru acest document.

Experţii susţin vehement că oamenii sunt vinovaţi pentru dereglările climatice şi, pentru a atenua dezastrele, trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

"Nu mai e timp de aşteptat şi nici loc de scuze", a comentat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Un exemplu concret oferit de raport este că ultimii 5 ani au fost cei mai calzi din anul 1850 încoace.

Caniculă record în Europa

După cum se ştie, din cauza secetei prelungite şi a temperaturilor înalte, Europa sudică se confruntă de mai multe săptămâni cu incendii devastatoare de vegetaţie.

În Grecia, mii de oameni au trebuit să-şi părăsească locuinţele, pentru a se salva din faţa flăcărilor, iar în 12 zile o suprafaţă de aproape 60.000 de hectare a fost distrusă. Au ars laolaltă păduri, case, grădini, livezi de măslini şi animale, aducând în pragul disperării numeroşi oameni.

Nici măcar cu ajutorul pompierilor veniţi din alte ţări, inclusiv România, nu se reuşeşte controlarea focarelor.

Incendii de vegetaţie devastatoare sunt şi în Turcia, iar mai nou au izbucnit şi în Italia, unde anticiclonul botezat Lucifer a provocat săptămâna aceasta un val de caniculă.

Miercuri, recordul european de temperatură a fost doborât, după ce în Sicilia s-au înregistrat 48,8 grade Celsius.

Până acum, cea mai înaltă temperatură a fost consemnată la Atena, în 1977, de 48 de grade. Meteorologii estimează că, în zilele următoare, valul de caniculă va provoca mult disconfort în Spania şi Portugalia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON