URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2021, 10:02

COD ROȘU în mai multe localităţi din Bihor: "Atenţie, viitură, revărsare de apă!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de COD ROŞU, valabilă pentru localităţile Bunteşti, Pietroasa, Remetea, Curăţele, Budureasa, Căbeşti din judeţul Bihor, marţi, între orele 9:15 - 12:00, fenomenele vizate fiind "averse importante cantitativ care vor acumula 25...35 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat în jur de 65 l/mp, iar în ultimele 12 ore, în jur de 100 l/mp". 

Pentru a proteja populaţia din zonă, prin sistemul Ro-Alert, a fost trimis mesajul de avertizare: "Atenţie viitură, revărsare de apă! Adăpostiţi-vă în zone/locuri înalte! Avertizare meteo, COD ROŞU, în data de 18.05.2021, între orele 9:15 - 12:00, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, creşteri de debite cu depăşirea cotei de pericol pe raza localităţilor Bunteşti, Pietroasa, Remetea, Curăţele, Budureasa, Căbeşti".

"Pentru optimizarea intervenţiilor în sprijinul cetăţenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" au fost alertate subunităţile în ale căror raioane de intervenţie se află localităţile expuse fenomenelor hidrologice periculoase şi prealertat personalul aflat în timpul liber. Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri fiind prezente în  teren pentru a asigura siguranţa cetăţenilor", se arată într-un comunicat trimis de maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Pompierii militari le recomandă cetăţenilor să respecte regulile şi măsurile de protejare a vieţii şi bunurilor pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice deosebit de periculoase, să anunţe imediat autorităţile, prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta comunităţile.

Informaţii detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

UPDATE: 

Ulterior, ANM a prelungit avertizarea de COD ROŞU pentru mai multe localităţi din Bihor.

Potrivit Instituţiei Prefectului Bihor, codul roşu este valabil, astfel, între orele 12.15 şi 15, în localităţile: Bunteşti, Pietroasa, Remetea, Curăţele, Budureasa, Căbeşti. Se vor semnala "averse importante cantitativ care vor acumula 25...35 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat în jur de 65 l/mp, iar în ultimele 12 ore, în jur de 100 l/mp". 

UPDATE 2: Cod Roşu de inundaţii

Tot marţi a fost emis şi un COD ROŞU hidrologic pe afluenţi ai Crişului Repede şi Crişului Negru, în Bihor. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor avertizează că între orele 09:55 şi16:00, "ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan - bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie, Valea Roşie, judeţele: Bihor şi Cluj".

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuştiu, Crişul Negru –  afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie.

UPDATE 3: Codul roşu, extins şi prelungit!

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit codul roşu până la ora 18 şi l-a extins şi în alte două comune, Rieni şi Câmpani. "Va continua să plouă abundent şi se vor acumula în general 30-45 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp", a transmis ANM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON