URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2020, 21:04

Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO)

Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR / Răzvan Iuhas
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR / Răzvan Iuhas
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR / Bogdan Hossu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au emis, luni seară, o avertizare nowcasting de tip cod ROŞU, de furtuni valabilă pentru mai multe localităţi din judeţul Bihor! 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, avertizarea este valabilă între orele 20.45 - 21.40.

Sunt vizate localităţile: Popeşti, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Dobreşti, Oşorhei, Brusturi, Tăuteu, Ceica, Aştileu, Holod, Ineu, Derna, Sârbi, Cociuba Mare, Abram, Hidişelu de Sus, Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Lăzăreni, Drăgeşti, Copăcel, Vârciorog, Răbăgani, Husasău de Tinca, Căpâlna, Săcădat, Sâmbăta şi Spinuş.

"Se vor semnala: averse torenţiale ce vor cumula 40...60 l/mp - în zona avertizată s-au cumulat 30...50 l/mp, descărcări electrice", arată ANM.

UPDATE, ora 21.40: Populaţia, avertizată prin RO-Alert

La nivelul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Crișana au fost luate măsuri speciale.

"În vederea avertizării populaţiei din zone afectate, ISU Crişana a transmis un mesaj de înştiinţare prin aplicaţia informatică RO-Alert, iar pentru optimizarea gestionării situaţiilor de urgenţă, a fost crescută capacitatea operaţională la nivelul staţiei de pompieri Ştei, fiind totodată operaţionalizată grupa operativă a Inspectoratului (un nucleu mobilizat în situaţii deosebite n.r.)", a declarat BIHOREANULUI maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Potrivit acesteia, până la ora transmiterii acestei ştiri, în dispeceratul 112 "au fost primite numeroase apeluri" din cauza fenomenelor meteo, cu precădere în localităţile Budoi, Vărzarii de Sus, Popeşti, Voievozi şi Sălişte de Vaşcău.

"Din fericire nu au existat victime", a mai spus Camelia Roşca.

UPDATE, ora 21.45: Prăpăd în Vaşcău

Furtuna a lovit puternic în zona de munte.

Sunt foarte multe străzi inundate în Vaşcău, iar un pod a fost luat de viitură. "Este foarte periculos ceea ce se întâmplă acum. Podul se rupe", a spus jurnalistul independent Horia Dumitraş, într-o intervenţie în direct, pe pagina sa de Facebook.

Şi în Popeşti există drumuri inundate, după cum arată imagini postate pe grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR de Răzvan Iuhas:

UPDATE, ora 22:15: Drum blocat

În zona Pădurea Neagră, un drum a fost blocat de arbori şi bolovani. Foto: grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR, Bogdan Hossu.

UPDATE, ora 22.30: Nicio persoană rănită

Vremea s-a mai domolit, însă rămâne de văzut care vor fi pagubele provocate de furtuni.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, până la această oră, "nicio persoană nu a fost rănită" în urma fenomenelor meteorologice periculoase.

"Între orele 20.00 - 22.00, în dispeceratul inspectoratului au fost primite peste 20 de apeluri prin 112, care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă generate de  ploile abundente", a precizat reprezentanta ISU, într-un comunicat.

Pe lângă forţele mobilizate anterior, a fost crescută capacitatea operaţională la nivelul Detaşamentului de Pompieri Marghita, Gărzii de Intervenţie Sălard şi Staţiei de Pompieri Ştei.

"Echipajele de pompieri din cadrul subunităţilor menţionate şi cele ale Secţiei de Pompieri Beiuş, respectiv ale Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au fost mobilizate pentru înlăturarea efectelor ploilor torenţiale şi ale viiturilor, în localităţile Budoi, Vărzarii de Sus, Popeşti, Voivozi, Sălişte de Vaşcău, Vaşcău, Criştioru de Jos, Sacalasău, Brusturi şi Pădurea Neagră", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU.

UPDATE, ora 22.50: Furtuna devastatoare

Chiar dacă ploaia s-a oprit, urmările furtunii se văd. În localitatea Cuzap au fost drumuri inundate şi pline de aluviuni, după cum se vede din filmulețul și fotografiile transmise BIHOREANULUI de Alexandra Rădulescu.

 

Alte imagini, transmise BIHOREANULUI de un cititor, arată violenţa cu care au străbătut apele străzile oraşului Vaşcău.

Potrivit cititorului, mai multe străzi din oraş au fost inundate, iar apa pe alocuri a măsurat 80 de centimetri.

Au fost mașini care au rămas prinse în șuvoaie.

În zona Cărpinet, peisajul a fost asemănător: străzi și curți pline cu apă.

Apa a intrat chiar și în casele oamenilor, după cum a precizat Horia Dumitraș:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON