URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Decembrie 2021, 13:11

Cod portocaliu de inundaţii prelungit în Bihor. Debitele sunt încă mari pe Crişul Negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hidrologii au prelungit până marţi la prânz codul portocaliu de inundaţii valabil pentru râul Crişul Negru, unde debitele încă au cote mari.

„Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul Bihor, o avertizare hidrologică – Cod Portocaliu, valabilă în intervalul 27.12.2021, ora 12:00 - 28.12.2021, ora 12:00, pentru bazinul hidrografic Crişul Negru, fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, a transmis luni Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Pe de altă parte, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat luni dimineaţă că debite mari sunt înregistrate încă pe Crişul Negru, la staţiile Beiuş, Tinca şi Talpoş, în timp ce restul râurilor din Bihor au debite staţionare sau în scădere.

Reamintim că judeţul a intrat duminică sub incidenţa unui cod portocaliu de inundaţii, din cauza precipitaţiilor abundente. Pompierii din Beiuş au salvat un bărbat surprins de o creştere bruscă a apei pe un teren agricol, iar pe Crişul Pietros situaţia a fost critică, deoarece debitele mari au făcut eroziuni în maluri, iar angajaţii ABA Crişuri au trebuit să intervină de urgenţă, pentru consolidare. Această situaţie nefastă a apărut în zona unde, aşa cum BIHOREANUL a scris, s-au făcut exploatări ilegale de balast chiar în albia râului, fără ca autorităţile să fie deranjate.

Sfaturile pompierilor

ISU Crişana a transmis, luni, şi o serie de recomandări, pentru prevenirea efectelor inundaţiilor. Pompierii recomandă construirea de bariere pentru a opri intrarea apei în case, curăţarea şanţurilor şi rigolelor şi, desigur, păstrarea curăţeniei în albiile râurilor.

Dacă sunteţi surprins de o inundaţie, trebuie să vă deplasaţi urgent spre o zonă înaltă şi doar dacă aveţi timp să mutaţi obiectele importante la etajele superioare ale locuinţei. De asemenea, trebuie să decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică şi să deconectaţi aparatele electrice, care nu trebuie atinse dacă sunteţi ud sau staţi în apă.

De asemenea, trebuie întrerupte instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze, încuiate uşile şi protejate ferestrele, pentru a nu fi sparte de vânt, de curenţii de apă sau de obiecte duse de apă.

„Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli: Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime; Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă”, a mai transmis ISU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON