Grupul Civic Coaliţia Rogerius a depus săptămâna trecută la Instituţia Prefectului Bihor o sesizare prin care îi cere reprezentantului Guvernului în teritoriu, Ioan Mihaiu, să atace ca nelegale Hotărârile de Consiliu Local 833 şi 834 din 2017 privind organizarea asociaţiilor de proprietari şi atestarea administratorilor acestora.
"Este un lucru foarte grav şi foarte periculos. HCL 833 vrea să se substituie Legii 230 din 2007 privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari, ceea ce este ilegal", a avertizat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului, Ioan Horvath, membru fondator al Coaliţiei Rogerius.
Potrivit lui Horvath, Hotărârea de Consiliu Local adaugă la lege, subordonând asociaţiile de proprietari municipalităţii, care va putea obliga administratorii să supravegheze orădenii în îndeplinirea "obligaţiilor cetăţeneşti" care le revin şi să raporteze în termen de 30 de zile orice modificare în structura organizatorică, "inclusiv înlocuirea femeiii de serviciu".
Poate exista rea-voinţă!
Reprezentantul Coaliţiei Rogerius a mai acuzat Consiliul Local că, prin adoptarea HCL 834, care impune atestarea administratorilor de asociaţii în urma unui examen şi reconfirmarea lor pe post printr-o testare susţinută în scris şi oral tot la doi ani, urmăreşte chemarea acestora la ordine.
Potrivit lui Horvath, administratori de asociaţii fără probleme profesionale pot să nu promoveze testarea, îndeosebi examenul oral, dacă sunt emotivi sau nu stăpânesc bine limba română, şi să fie înlocuiţi cu angajaţi obedienţi Primăriei.
"Poate exista criteriul de rea voinţă, iar un administrator să fie eliminat la proba de interviu dacă nu percutează cum trebuie la cerererile municipalităţii", a spus administratorul.
"Nu este normal"
Poziţia lui Ioan Horvath este împărtăşită şi de preşedintele Asociaţiei de Proprietari Tuşnadului, Silvia Ardelean. "Dacă un administrator nu îşi ia reatestarea, nu mai poate profesa, ceea ce nu este normal. Odată ce am făcut o facultate sau o şcoală de şoferi şi n-am comis nicio contravenţie, nu înţeleg dece să mi se retragă diploma sau permisul", a spus Ardelean.
Preşedinta asociaţiei Tuşnadului a spus că, prin reatestarea administratorilor, municipalitatea nu urmăreşte decât selectarea celor obedienţi şi atragerea de bani la buget. "Dacă înmulţim 100 de lei, cât e taxa de examen, cu aproape 900 de asociaţii, Primăria adună o sumă frumuşică", a declarat preşedinta.
Reprezentanţii Coaliţiei Rogerius susţin că, reglementând astfel activitatea asociaţiilor de proprietari, municipalitatea îngrădeşte dreptul orădenilor la libera asociere şi se implică abuziv în modul de funcţionare a unor persoane juridice cum sunt asociaţiile de proprietari.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.