URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2021, 18:16

Coaliţia Rogerius cere parlamentarilor bihoreni să modifice "de urgenţă" legislaţia care obligă la montarea de repartitoare. Vezi argumentele!

Coaliţia Rogerius cere parlamentarilor bihoreni să modifice 'de urgenţă' legislaţia care obligă la montarea de repartitoare. Vezi argumentele! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coaliţia Rogerius, organizaţie civică orădeană care reuneşte mai multe asociaţii de proprietari, a cerut parlamentarilor bihoreni să modifice "de urgenţă" legislaţia care obligă la montarea de repartitoare de costuri în apartamente.

"Renunţaţi la repartitoare!"

Reprezentanţii organizaţiei au susţinut că dezavantajele provocate de repartitoare întrec avantajele pe care le aduc.

"Gruparea civică orădeană Coaliţia Rogerius a transmis grupurilor parlamentare PNL, PSD, UDMR şi USR-PLUS o adresă prin care cerem modificarea de urgenţă a legislaţiei privind obligativitatea montării repartitoarelor în apartamente. Pagubele pe care le va produce aceasta sunt mult mai mari decât beneficiile, cel puţin pentru majoritatea populaţiei ţării....", a transmis luni presei Ioan Horvath, membru fondator al organizaţiei.

Horvath a arătat adoptarea normativului care obligă la montarea de repartitoare la sfârşitul sesiunii parlamentare din 2020-2021 a fost "una fără vreo consultare reală, dat fiind faptul că toate asocierile ce includ asociaţii de proprietari sunt împotriva acestui demers".

Repartitoarele "cu" costuri

Reprezentanţii Coaliţiei Rogerius au cerut parlamentarilor PNL, PSD, UDMR şi USR-PLUS ca, odată cu deschiderea sesiunii parlamentare, să revină asupra modificărilor făcute la Legea energiei conform cărora proprietarii de apartamente din condomenii sunt obligaţi să îşi monteze pe calorifere repartitoare de costuri până la sfârşitul acestui an.

"Trebuie să ţineţi cont că, în fapt, sunt la bază câteva elemente de ordin obiectiv la care măcar în ultima sută de metri ar fi bine să reflectaţi", au transmis reprezentanţii organizaţiei.

Printre argumentele Coaliţiei Rogerius se numără faptul că "încălzirea neuniformă a unui bloc (n.r. în momentul în care proprietarul închide un calorifer dotat cu repartitor de costuri) este un factor de degradare a imobilului", iar achiziţionarea şi mentenanţa repartitoarelor de costuri "generează multe cheltuieli noi, inutile, printre care taxa de citire".

"Vor plăti dublu!"

Protestatarii au mai reclamat faptul că montarea de repartitoare de costuri duce la "expunerea totală a cetăţenilor (consumatorilor) la mâna unui prestator / cititor, fără să aibă siguranţă/control cu privire la veridicitatea facturii".

De asemenea, Coaliţia Rogerius aduce în discuție posibilitatea ca unii proprietarii de apartamente să îşi închidă caloriferele, lucru ce va duce la răcirea pereţilor și va genera situaţii absurde. "Cei care sunt nevoiţi să folosească încălzirea în standard normal de 22- 24 grade Celsius în apartament vor plăti dublu faţă de cei care nu domiciliază permanent, sau domiciliază până la jumătatea zilei, având apartament cu altă destinaţie".

După cum BIHOREANUL a mai scris, Legea 196 din 2021 prevede sancţiuni între 500 şi 1.000 lei pentru proprietarii care nu îşi montează repartitoare pe calorifere până la 31 decembrie 2021.

Normativul a intrat în vigoare în ciuda faptului că specialiştii în domeniu au avertizat că termenul de conformare este extrem de restrâns. Spre exemplu, din cele 68.000 de apartamente din Oradea, doar 6.000 construite recent au contoare, iar circa 8.000, mai vechi, au repartitoare de costuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Rugam parlamentarii sa lase legea asa cum este
Rugăm parlamentarii să lase legea așa cum este. Marea majoritate a blocurilor din Oradea sun contorizate (contoare sau repartitoare). Rugam parlamentarii sa nu țină seama de câteva persoane care alcătuiesc așa zisa coaliție Rogerius. Rugăm parlamentarii să ne dea posibilitatea să trăim civilizat, SĂ AVEM POSIBILTATEA SĂ REDUCEM CĂLDURA ATUNCI CÎND NU SUNTEM ACASĂ, ATUNCI CÎND NU FOLOSIM UNELE CAMERE ALE LOCUINȚEI (PE TIMPUL NOPȚII DE EXEMPLU), etc. Este un act de normalitate, de civilizație, să nu risipești resursele energetice ale mediului în care trăim, să ai posibiltatea să contribui la aceasta. Blocurile noi se construiesc contorizate. Noi, cei din blocurile vechi, de ce trebuie să fim discriminați și să nu avem posibilitatea să folosim atâta energie termică cât avem nevoie, cât dorim să consumăm astfel încât să nu risipim ?
Postat 08 Septembrie 2021, 06:14 de Anuta
dap
contoarelor de apa le mai gasesc rostul(nu si cand contorizeaza apa maro sau apa rece in contorul de apa calda). Insa repartitoarele de costuri sunt o porcarie, o teapa universala. Sunt niste instrumente imprecise care genereaza aberatii, sunt foarte usor de pacalit si au cost lunar... ca pana la urma doar sa-ti spuna intr-un mod mai aleatoriu ca datul cu banul cum se distribuie costurile facturii pe scara(care sunt aceleasi cu sau fara contoare). Le am de 10-15 ani, am regretat din ziua in care s-au instalat. in atatia ani de banii cheltuiti cu contoarele si citirea lor se anvelopa termic blocul!
Postat 07 Septembrie 2021, 14:41 de nihil
Cu cine vom incheia contract ?
Cu cine vom incheia contract pentru citirea repartitoarelor ? Cei care au montate repartitoarele, in blocurile vechi ?
Postat 06 Septembrie 2021, 20:14 de OldBoy
O sugestie
Scrieti-i inginerului cupsa, poate vrea sa-si mai spele din pacate! P.S. El e initiatorul modificarii legislative prin care birtinezul va poate darama/expropria imobilele!
Postat 06 Septembrie 2021, 19:12 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON