URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Decembrie 2023, 11:01

Clubul Sportiv Gym a sărbătorit 30 de ani de activitate care culminează cu o nouă luptă: să îşi cumpere un sediu! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clubul Sportiv Gym, care a pus Oradea pe harta artelor marţiale, a sărbătorit vineri seară 30 de ani de activitate. La evenimentul care a cuprins de la demonstraţii de karate kyokushin până la un scurt concert de colinde au participat peste 200 de invitaţi.

Trei decenii de lupte...

Sportvii şi-au demonstrat abilităţile sub privirea atentă a antrenorilor Anca Wallmen, Marius Ilaş, Viviana Moş, Marius Buhaş şi Harris Wallmen, dar și a fondatorului clubului, Alexandru Chirilă, urmăriți de pe margine de părinți şi alți apropiaţi.

Cu ocazia evenimentului au fost premiaţi, pe categorii de vârstă, sportivii cu realizări, cum ar fi Casian Negruţ, clasat anul acesta pe locul trei la Campionatul european de tineret, şi a fost organizată o tombolă menită să stimuleze strângerea de fonduri pentru un nou sediu.

"După 30 de ani de activitate în care elevii clubului s-au antrenat în beciul de sub clădirea Facultăţii de Medicină, din luna aprilie a anului viitor trebuie să ne găsim un alt spaţiu", a explicat pentru BIHOREANUL secretarul clubului, antrenoarea Anca Wallmen.

"Am fost plimbaţi"

Actuala sală din strada Aleea Gojdu a fost închiriată de antrenorul de judo şi karate Alexandru Chirilă de la fosta Regie Autonomă de Gospodărire Comunală Locală, la sfârşitul anilor ʼ80. Beciul insalubru, cu destinaţie de spaţiu tehnic, a fost transformat într-o sală de sport prin care au trecut mii de practicanţi de karate, fitness şi culturism.

"Groapa", botezată aşa după beciul în care funcţionează sala, a intrat în istoria Oradiei din gură în gură, la fel ca "Podul intelectualilor", cum este poreclită pasarela hobanată de peste Crişul Repede, ori "centrul fără tunuri", cum îi mai spun încă nostalgicii Pieţei Unirii, după tunurile ruseşti mutate după căderea comunismului.

Ulterior, întreg imobilul a ajuns în proprietatea Universităţii orădene, cu concursul fostului rector Teodor Maghiar. Clădirea, care acum găzduieşte Facultatea de Medicină, urmează să intre anul viitor în lucrări de reabilitare cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii. Cu această ocazie, sala de sport urmează să fie transformată în sală de servere pentru calculatoarele facultăţii.

"După ce am fost plimbaţi, în căutarea unui alt spaţiu, de la Primăria Oradea la Consiliul Judeţean Bihor, am ajuns la concluzia că trebuie să ne cumpărăm unul", a mai spus Anca Wallmen.

Lupta pentru o sală

În ultimul deceniu reprezentanţii clubului au reuşit să adune 100.000 euro pentru achiziţia unui alt sediu. CS Gym şi-a găsit în Calea Clujului o sală cu o suprafaţă de 700 metri pătraţi, pe care vrea să o cumpere cu 170.000 euro.

"Până săptămâna aceasta am reuşit să atragem sponsorizări de circa 15.000 euro şi să strângem pe o platformă de donaţii (n.r. gogetfounding.com) cam 7.000 euro", a mai arătat antrenoarea.

Reprezentanţii clubului mizează în campania de strângere de fonduri pe ajutorul foştilor membri ai clubului şi ai iubitorii sportului. "În «Groapă» s-au antrenat, în ultimii 30 de ani, mii de sportivi. Şansa noastră este că, în timp, am creat o comunitate de oameni care s-au împrietenit", a spus Anca Wallmen.

"Mizăm pe sprijinul iubitorilor de mişcare, a celor care ştiu că atunci când copiii sunt mici sportul îi ajută să nu fie răi, când sunt adolescenţi să nu se lase conduşi de hormoni, când sunt adulţi să nu fie deprimaţi, iar toată viaţa să fie sănătoşi", a mai spus antrenoarea.

Club în "Groapă"

În lumea artelor marţiale, "Groapa" clubului sportiv Gym, înfiinţat la sfârşitul anilor ʼ80, dar care funcţionează sub această denumire din 1993, a pus Oradea pe hartă.

De-a lungul timpului reprezentanţii clubului au organizat aici 4 campionate europene de karate Kyokushin şi 33 de ediţii ale Cupei României pe echipe.

CS Gym a dat doi campioni mondiali - Anca Wallmen şi Marius Ilaş - şi a câştigat 36 de medalii de seniori la campionate europene. Renumele său a făcut ca sediul Federaţiei Române de Karate Kyokushin să fie stabilit la Oradea, iar lotul naţional de luptă să se antreneze aici, sub îndrumarea antrenorului Harris Wallmen.

De altfel, în beciul de pe malul Crişului Repede au ţinut antrenamente de-a lungul timpului somităţi în artele marţiale precum Shihan (n.r. însemnând model sau exemplu) Howard Collins, discipolul fondatorului stilului Kyokushin, Masutatsu Oyama, regretatul preşedinte al Federaţiei Maghiare de Karate Kyokushin, Furko Kalman, ori unul dintre primii campioni europeni, Michael Wedel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON