Piața Unirii din Oradea s-a animat sâmbătă de dimineață, cu ocazia primei piețe volante organizate aici.
Sub privirile celor care și-au băut cafeaua de dimineață la terasele din centrul Oradiei au fost înșirate tarabe exclusiv pentru micii producători de legume, fructe și produse alimentare din Bihor.
Piață de mult așteptată
Târgul Produselor Bihorene a atras circa 20 de comercianți și destul de mulți cumpărători, ceea ce i-a făcut atât pe producători, cât și pe clienți să fie mulțumiți. „Noi, producătorii, cam rar ajungem aici, în mijlocul orașului”, a spus, pentru BIHOREANUL, Elvira Tako, o localnică din Ghiorac, de lângă Salonta, care împreună cu soțul ei deține o livadă. Cei doi soți au adus la piața din buricul Oradiei caise, nectarine și mere, și s-au bucurat că orădenii le-au cumpărat.
„De mult a fost așteptată această piață. Nouă ne trebuie, a fost o idee foarte bună”, a spus și Nagy Melinda, legumicultoare din Biharea.
Printre produsele etalate pe tarabe au fost ceapă la 3 lei legătura, morcovi la 5 lei, roșii care costau între 7 și 14 lei kilogramul, pepene galben și roșu din Santău, cu prețuri de 8, respectiv 4 lei pe kilogram, zmeură la 15 lei caserola ori diferite siropuri din plante sau fructe, cu rol medicinal, a căror prețuri încep de la 12 lei sticla.
Aceleași prețuri la Oradea sau la Beiuș
De asemenea, o tarabă a unei apicultoare din Bihor a fost plină de borcane cu miere și alte produse specifice. „Oamenii sunt foarte entuziasmați, se vede că este nevoie de produse locale aici, în buricul târgului. Dacă va fi posibil, voi veni în fiecare săptămână. Am așteptat de mult această oportunitate”, a declarat Beatrice Tica, una dintre puținele femei apicultor din Bihor.
Foarte bucuros de prezența în Piața Unirii a fost și Radu Iova, proprietarul unei carmangerii din Vașcău, Casa Țăranului. „Super-bine merge vânzarea, sunt deosebit de încântat. Ne-am chinuit de ani de zile să ajungem în Oradea, mulțumim organizatorilor pentru ocazie”, a declarat bărbatul pentru BIHOREANUL.
La rulota lui, dotată cu vitrină frigorifică, orădenii au făcut coadă, gustând și cumpărând jumări, cârnați, kaizer sau alte produse din carne de porc, familia Iova având și o fermă de porci. Prețurile la Oradea sunt aceleași ca la piața din Beiuș, a garantat producătorul: „Am aceleași prețuri pe care le practic oriunde. Cu aceeași rulotă tehnologică merg și în Beiuș. Aici sunt alți bani? Nu!”.
Ce spun orădenii
De altfel, cam toți producătorii au spus că practică aceleași prețuri indiferent de locul unde-și vând produsele, iar majoritatea clienților au părut mulțumiți. Au fost însă și oameni care au considerat că sunt cam ridicate.
„Toate sunt mai scumpe ca la Piața Mare. Să le dea cu cât le dau celor care vând pe urmă în Piața Mare”, a spus un bărbat.
„Cine vrea cumpără, cine nu, nu. Totuși, Piața Mare rămâne de bază”, a spus și o pensionară, Maria, care locuiește în centrul Oradiei și a fost curioasă de târgul de produse locale.
Alții au fost mulțumiți de prețuri, dar se așteptau la o ofertă mai vastă. „E o piață frumoasă, cu prețuri bune. Dar sunt cam puțini producători, probabil pentru că e prima zi”, a declarat Viorel Voina. Bărbatul locuiește în Rogerius și spune că nu este deranjat să facă sâmbăta dimineața o plimbare până în centru, pentru a-și cumpăra legume și fructe.
PSD-iștii, la piață
Printre cumpărătorii Târgului Produselor Bihorene s-au numărat și mai mulți membrii PSD Bihor, inclusiv consilieri locali care au cerut Primăriei Oradea în repetate rânduri să organizeze piețe volante în cartiere.
„Pentru prima ediție, e destul de bine. Se poate și mai bine, dar sperăm să evolueze de la ediție la ediție. Noi nu am criticat organizarea în centrul orașului, ci faptul că nu se organizează și în cartiere. Tocmai de aceea, alături de colegii mei, astăzi în continuare strângem semnături, pentru că avem depusă de luna trecută o propunere de hotărâre de Consiliu Local care prevede organizarea în toate cartierele orădene a acestor piețe, zilnic, în șase locații”, a declarat Liviu Sabău Popa, pentru BIHOREANUL.
Târgul Produselor Bihorene este organizat de Consiliul Județean Bihor și Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului, Primăria Oradea, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Bihor (ADD). Asemenea piețe volante se vor ține în fiecare sâmbătă, între orele 8 și 13, în Piața Unirii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.