URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2024, 14:00

Claudiu Komartin și Toni Chira la Pragul Vaida #9

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A noua ediție a Pragului Vaida se anunță una de excepție!

Claudiu Komartin, reprezentant de vârf al douămiismului poetic românesc și redutabil editor de poezie, respectiv Toni Chira, unul dintre cei mai efervescenți poeți foarte tineri autohtoni, vor întâmpina publicul clubului de lectură Pragul Vaida cu poeme noi.

Dubla lectură de poezie va avea loc marți20 februarie, de la ora 19:00, în sala mare a cafenelei Moszkva din Oradea (str. Moscovei, nr. 12). Discuția va fi moderată de cronicarii literari Andreea Pop și Mihók Tamás, iar gazdele serii vor fi Anca Zaharia și Radu Bejan.

Clubul de lectură Pragul Vaida încurajează manifestarea critică a publicului, însă atacurile la persoană nu vor fi tolerate.

Participarea la evenimentul organizat de Revista de cultură „Familia” în colaborare cu Revista „Golan” și ancazaharia.ro este gratuită și se face (preferabil, nu obligatoriu) pe bază de rezervare prin trimiterea unui mail cu numele celor interesați la adresa: pragul.vaida@gmail.com.

Mulțumită Librăriei Cărturești Oradea, la fața locului vor putea fi achiziționate volume și antologii de poezie contemporană, inclusiv cele semnate de protagoniștii serii.

„și dacă privesc un lucru / chiar el este” — Sergiu Vaida

Parteneri Pragul Vaida #9: Cărturești Oradea, Facultatea de Litere a Universității din Oradea

***

Claudiu Komartin (n. 1983, București) este autorul volumelor de poezie: Păpușarul și alte insomnii (2003, 2007), Circul domestic (2005), Un anotimp în Berceni (2009, 2010), cobalt (2013), Dezmembrați (2015, semnat cu heteronimul Adriana Carrasco), Autoportret în flama de sudură (2021), Inoculare (2022) și al antologiilor Maeștrii unei arte muribunde. Poeme 2010-2017 (2017, 2018) și 17 poeme de dragoste și un pantoum imperfect (2022).
Din 2009, organizează clubul de lectură Institutul Blecher, iar din 2010 este redactorul-șef al revistei Poesis internațional și al Casei de Editură Max Blecher. Traducător și antologator, între 2019 și 2023 vicepreședinte al PEN România. Ediții ale cărților sale au apărut în germană (2012), sârbă (2015), turcă (2015), bulgară (2017) și polonă (2022).

Toni Chira (n. 2003, Dej) studiază filosofie și istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai”. A publicat poezie în revistele: Poesis InternaționalFamiliaVatraSteauaScena9Opt motive etc. Membru în echipa de organizare a Maratonului de Poezie Online 2020, a Festivalului de Literatură „Ștefan Aug. Doinaș” (SAD) și a Clubului de lectură „Brumaru”. A susținut lecturi publice la Institutul Blecher, Nepotu’ lui Thoreau, Cenaclul Republica, Festivalul „Poezia e la Bistrița” și Stand-up Poetry Alba Iulia.

Link către Facebook event. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON