Elevii școlilor din Buntești și Stâncești au aflat că învățarea poate fi distractivă.
Grație unui proiect demarat de dascălii lor, școlarii au luat lecții în aer liber, citind, pictând și participând la jocuri de strategie în curtea unității de învățământ.
„Happy Outdoor Classroom STEAM” (Clasa fericită de afară) a avut menirea să combine exercițiile fizice cu învățarea și relaxarea, profesorii provocându-i pe elevi la diferite activități inedite. De exemplu, copiii au citit enciclopedii în aer liber, timpul petrecut afară fiind astfel mai interesant și mai plăcut, au pictat și au desenat orice și-au dorit, dezvoltându-și creativitatea. În plus, au descoperit „Oceanul numerelor”, un covor educațional de mari dimensiuni, imprimat cu imagini marine și numere, care le-a fost de folos micuților pentru a învăța cifrele, a face calcule și a rezolva puzzle-uri matematice.
De asemenea, elevii au participat la o sumedenie de jocuri educative: au reprezentat planetele sistemului solar cu mingi gonflabile colorate, „simulând” ordinea planetelor și distanțele față de soare, au conectat piese de mari dimensiuni pe rânduri, în funcție de culori, dezvoltându-și astfel abilitățile de planificare, au aruncat bile pe trepte numerotate pentru a aduna puncte, au extras blocuri dintr-un zid anume construit, fără a prăbuși structura, învățând astfel să colaboreze și să ia decizii rapide sub presiune.
Elevii au folosit și microscoape wireless portabile, pentru a observa plante și insecte din jurul școlii, aflând noțiuni de biologie.
Vestea și mai bună este că aceste activități vor continua în cele două școli.
„Aceste activități nu doar că i-au ajutat pe elevi să se bucure de aerul curat și de frumusețea naturii, dar le-au stimulat și curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi și au contribuit semnificativ la dezvoltarea fizică și intelectuală a participanților. Prin implicarea în astfel de activități, copiii și-au îmbunătățit abilitățile sociale, cognitive și motorii în aer liber. Proiectul se bucură de continuitate, asta pentru că noi și noi generații de elevi se vor putea bucura de aceste resurse și vor învăța cu bucurie în cadrul opționalului propus și avizat de IȘJ Bihor, un opțional care poartă numele proiectului - Happy Outdoor Classroom STEAM”, a declarat prof. înv. primar Titiana Laura Vesa, coordonatoarea proiectului. Ea a fost sprijinită în implementarea activităților de colegii ei, prof. înv. primar Olimpia Viorica Ciuciu, prof. Simona Muțiu, prof. Laura Gabor, prof. Mirela Corbu, prof. Adrian Man, Maria Degău și Adriana Antik.
În plus, pe durata vacanței de vară, elevii clasei I vor participa la diferite ateliere outdoor, în cadrul unei școli de vară anume organizate pentru ei.
Proiectul „Happy Outdoor Classroom STEAM” a fost finanțat prin programul Fondul Științescu al Fundației Comunitare Oradea, menit să facă știința atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.