URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2024, 18:21

Clasa „outdoor”: Elevii din două școli rurale din Bihor au învățat jucându-se în curte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii școlilor din Buntești și Stâncești au aflat că învățarea poate fi distractivă.

Grație unui proiect demarat de dascălii lor, școlarii au luat lecții în aer liber, citind, pictând și participând la jocuri de strategie în curtea unității de învățământ.

„Happy Outdoor Classroom STEAM” (Clasa fericită de afară) a avut menirea să combine exercițiile fizice cu învățarea și relaxarea, profesorii provocându-i pe elevi la diferite activități inedite. De exemplu, copiii au citit enciclopedii în aer liber, timpul petrecut afară fiind astfel mai interesant și mai plăcut, au pictat și au desenat orice și-au dorit, dezvoltându-și creativitatea. În plus, au descoperit „Oceanul numerelor”, un covor educațional de mari dimensiuni, imprimat cu imagini marine și numere, care le-a fost de folos micuților pentru a învăța cifrele, a face calcule și a rezolva puzzle-uri matematice.

De asemenea, elevii au participat la o sumedenie de jocuri educative: au reprezentat planetele sistemului solar cu mingi gonflabile colorate, „simulând” ordinea planetelor și distanțele față de soare, au conectat piese de mari dimensiuni pe rânduri, în funcție de culori, dezvoltându-și astfel abilitățile de planificare, au aruncat bile pe trepte numerotate pentru a aduna puncte, au extras blocuri dintr-un zid anume construit, fără a prăbuși structura, învățând astfel să colaboreze și să ia decizii rapide sub presiune.

Elevii au folosit și microscoape wireless portabile, pentru a observa plante și insecte din jurul școlii, aflând noțiuni de biologie.

Vestea și mai bună este că aceste activități vor continua în cele două școli.

„Aceste activități nu doar că i-au ajutat pe elevi să se bucure de aerul curat și de frumusețea naturii, dar le-au stimulat și curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi și au contribuit semnificativ la dezvoltarea fizică și intelectuală a participanților. Prin implicarea în astfel de activități, copiii și-au îmbunătățit abilitățile sociale, cognitive și motorii în aer liber. Proiectul se bucură de continuitate, asta pentru că noi și noi generații de elevi se vor putea bucura de aceste resurse și vor învăța cu bucurie în cadrul opționalului propus și avizat de IȘJ Bihor, un opțional care poartă numele proiectului - Happy Outdoor Classroom STEAM”, a declarat prof. înv. primar Titiana Laura Vesa, coordonatoarea proiectului. Ea a fost sprijinită în implementarea activităților de colegii ei, prof. înv. primar Olimpia Viorica Ciuciu, prof. Simona Muțiu, prof. Laura Gabor, prof. Mirela Corbu, prof. Adrian Man, Maria Degău și Adriana Antik.

În plus, pe durata vacanței de vară, elevii clasei I vor participa la diferite ateliere outdoor, în cadrul unei școli de vară anume organizate pentru ei.

Proiectul „Happy Outdoor Classroom STEAM” a fost finanțat prin programul Fondul Științescu al Fundației Comunitare Oradea, menit să facă știința atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON