BIHOREANUL a descoperit un caz emblematic despre modul în care o mafie locală ajunge să-i hărţuiască şi să-i pedepsească pe cei care denunță ilegalități. Implicați: aleși locali, în cârdășie cu „oameni ai legii”...
Cum ar fi să descoperiţi că nu mai aveţi unde vă lăsa maşina peste noapte pentru că jumătate din stradă a fost închiriată, pe câţiva bănuţi, unui vecin? Dar să vă treziţi cu dosar penal doar pentru că îndrăzniți să vă lăsaţi maşina pe terenul cu pricina?
Pare de necrezut, dar se întâmplă în Tărcaia, unde un sătean a ajuns în anchetă penală pentru simplul fapt că şi-a parcat maşina pe strada unde locuieşte, lângă un service auto patronat de un consilier local PSD. După cum a descoperit BIHOREANUL, acesta s-a făcut stăpân pe jumătate de stradă, cu voia primarului, care îi este coleg de partid şi împarte pământurile comunei după bunul plac.
Cu parcarea la 112
Victima, Jónás Csaba (foto), locuiește în centrul satului Tărcaia, în apropierea Primăriei, peste drum de atelierul auto deţinut de familia consilierului local PSD Szatmári Ferencz. În mod curios, în jurul acestuia nu s-a făcut trotuar, deşi pe carosabil, chiar la colţul firmei, stă înfipt un indicator cu semnul „Trecere de pietoni”, iar şoseaua e marcată. În schimb, zona „musteşte” de maşini lăsate care pe unde de clienţii firmei, în timp ce riveranii găsesc cu greu vreun loc liber.
În anii trecuți, când n-avea unde parca, Jónás îşi lăsa maşina lângă gardul atelierului. Asta până primăvara trecută, când consilierul local a sunat la 112 ca să-l reclame că-i ocupă terenul, iar poliţiştii sosiţi la faţa locului i-au lăsat pe maşină un bileţel, să se prezinte la Poliţia Beiuş pentru a clarifica situaţia. „Am fost, mi-au spus că e parcare privată, să nu las maşina acolo, m-am conformat. Nu m-au amendat, n-am primit avertisment, nimic”, zice el.
Atunci a aflat, însă, că Szatmári Ferencz obţinuse cu chirie terenul din jurul service-ului chiar de la Primărie. „Nu ştiu cum a făcut, că sunt vecini care au depus cerere pentru un singur loc de parcare pe stradă şi n-au primit răspuns”, zice Jónás Csaba.
Csabi contra
Bărbatul este cel care, în urmă cu doi ani, pescar împătimit fiind, a dat în vileag de mai multe ori exploatările ilegale de balast din Crişul Negru, făcute în comuna păstorită de primarul PSD Aurel Ille (foto), pe sub nasul celor doi agenți ai Postului de Poliție comunal, care în ultimii ani n-au deschis nicio anchetă vizând exploatările ilegale şi nu au prins în flagrant niciun utilaj extrăgând ilegal pietriş din râu, deşi asta se întâmpla la ordinea şi la lumina zilei.
Sesizările săteanului n-au rămas însă fără altfel de urmări, căci omul a fost luat la ochi de apropiaţii edilului, zice el. Ştiind, de pildă, că e legitimat la Aqua Crisius, Sorin Ille, șeful AJVPS, o asociaţie concurentă de pescuit recreativ, l-a urmărit în mai multe rânduri. „A adus de mai multe ori jandarmi, cu maşina lui, să mă amendeze. Am primit 9 amenzi, le-am contestat pe toate. Toate au fost anulate la Judecătorie, 5 deja şi la Tribunal”, spune Jónás.
În anchetă
Anul acesta în februarie, când a fost chemat la Poliţie, nici prin gând nu i-a trecut că are legătură cu parcarea consilierului local. „Mi s-a spus că s-a deschis o anchetă pentru că aş fi ocupat ilegal terenul lui în primăvara lui 2022. O nebunie!”, a povestit Jónás BIHOREANULUI.
Poate că ar fi dat uitării povestea dacă în următoarele zile poliţiştii nu i-ar fi luat la rând întreaga familie. „Mi-au chemat soţia, care e lăuză, apoi pe tata, care e bătrân şi cu probleme de sănătate, apoi şi pe un prieten. Să zică cine a parcat acolo”, spune, supărat, tărcăianul.
Culmea e că, după cum avea să afle, reclamaţia consilierului a fost redactată chiar de şeful de post din Finiş, Viorel Pantea, amic cu acesta şi client al service-ului. „De fapt, şi cei doi poliţişti din Tărcaia care mă cercetează, adică şeful de post Costel Iştoc și ajutorul său Antik Zsolt, sunt clienţii şi prietenii lui Szatmári. Aici e o mare «familie», iar eu i-am deranjat cu reclamaţiile mele cu furturile de lemne, de pietriş etc.”, susţine Jónás.
Poliţiştii şi parcările
De ce i-a apucat zelul pe poliţiştii din Tărcaia, la aproape un an de la înregistrarea plângerii? Jónás Csaba pune situaţia pe seama unei alte anchete penale pornite împotriva edilului şi a secretarului comunei pentru abuz în serviciu, tocmai pentru parcarea cu pricina, declanşată după o păţanie de-a tatălui său, Jónás Péter (foto).
Jónás senior locuieşte la marginea satului Tărcaia, în ultima casă înainte de terenurile pe care se află grădinile şi serele oamenilor. Lângă casă se află un teren viran îngrădit despre care bătrânul ştia că primarul Aurel Ille l-a închiriat familiei fostului viceprimar al comunei, Halász Francisc, decedat de scurt timp, cu care edilul făcuse „echipă” la Primărie, dar și în PSD, după ce anterior vicele „prestase” la UDMR.
Familia Halász stă lângă Jónás senior, iar în mai 2021 bătrânul şi-a lăsat câteva zile o maşină defectă lângă gardul terenului cu pricina, stârnind supărarea văduvei viceprimarului. Femeia i-a sunat pe poliţiştii din comună să se plângă că-i îngrădeşte accesul şi, cum fratele agentului Antik Zsolt, judecătorul Antik Levente, fusese naşul ei de cununie, nu e de mirare că cei doi poliţişti au dat dovadă de exces de zel...
Audienţă cu final... penal
În trei zile, pe numele bătrânului s-au întocmit cinci procese verbale de sancţionare pentru parcare necorespunzătoare, semnate atât de Antik Zsolt, cât şi de Costel Iştoc. Și pentru că de fiecare dată aceştia l-au „recompensat” şi cu puncte de penalizare, în iunie 2021 i-a venit şi un jandarm la poartă, care l-a anunţat că trebuie să-şi predea permisul, pentru că i-a fost suspendat.
Jónás senior a contestat sancţiunile în instanţă, obţinând anularea suspendării şi, în paralel cu procesul, a mers în audienţă și la şeful Poliţiei Beiuş, Traian Sabău. A relatat nu doar abuzul poliţiştilor din comună, ci şi suspiciunile pe care le avea privind terenurile împărţite de edil apropiaţilor săi, de unul singur, fără aprobarea Consiliului Local, dând ca exemplu povestea cu familia defunctului vice şi cea cu service-ul consilierului Szatmári.
Petiţia bătrânului Jónás s-a dovedit întemeiată. „Am stabilit că cele sesizate de dumneavoastră se confirmă, suprafeţele de teren au fost date în chirie în mod ilegal, întocmindu-se în acest sens dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, se precizează în răspunsul transmis bătrânului, pe 19 ianuarie 2022, de Poliţia Beiuş.
Cercetările, începute iniţial la Beiuş, au fost preluate din toamna trecută de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor, iar cei implicaţi au fost chemaţi la declaraţii. „Ancheta împotriva mea cu parcarea cred că e o răzbunare, s-a aflat că se fac cercetări pentru terenurile date nelegal”, consideră Jónás Péter.
INTERZIS. În jurul service-ului patronat de consilierul local Szatmári Ferencz (foto) poate parca doar clientela, graţie edilului care i-a făcut cadou terenul la un tarif anual sub prețul a două pachete de ţigări. Pentru cei care nu-i sunt în graţii, parcarea se pedepseşte cu... dosar penal
Consilierul şi treaba lui
De cealaltă parte, căutat la faţa locului de reporterul BIHOREANULUI, consilierul local Szatmári Ferencz pretinde că deţine legal terenul de sub parcare, cu contract de închiriere de la Primărie, fluturând actul semnat în 2020 cu primarul Aurel Ille, dar refuzând să dea alte relaţii, să-l arate ori să-l lase fotografiat, aşa încât să poată fi consultat. „Cereţi la Primărie”, a încheiat alesul PSD-ist discuţia.
Înainte să ascundă documentul, fotoreporterul BIHOREANULUI a reuşit, totuşi, să-l imortalizeze, dezvăluindu-se astfel că primarul a închiriat colegului său de partid o suprafaţă considerabilă din terenul comunei, de 300 metri pătraţi, pentru care îi percepe o chirie ridicolă, de 0,1 lei/an/metru pătrat, adică numai 30 lei pe an. Prin comparaţie, un orădean plăteşte pentru un singur loc de parcare de riveran, și acela nerezervat, un abonament lunar de 40 lei.
Motivul secretomaniei e de înţeles și tocmai el este vizat de ancheta Poliției. Potrivit Codului administrativ, închirierea bunurilor aparţinând domeniului public al unor unităţi administrativ-teritoriale se face doar cu aprobarea Consiliului Local şi exclusiv prin licitaţie publică. Or, în cazurile reclamate de Jónás, Consiliul Local Tărcaia nu a fost consultat.
Va urma...
Căutat la sediul Primăriei, să explice povestea terenului închiriat colegului de partid, primarul comunei a fost de negăsit. Aurel Ille nu a răspuns, mai multe zile la rând, nici la apelurile telefonice şi nici la SMS-ul ce i-a fost transmis. Ca atare, rămâne să dea lămuriri în faţa organelor de anchetă, în dosarul în care e cercetat pentru dărnicia cu care împarte amicilor, de unul singur, bunurile comunei.
Între timp, rămâne de văzut ce vor face poliţiştii din Tărcaia cu aberanta anchetă pornită în cazul parcării de lângă service-ul prietenului lor. Reprezentanţii Poliţiei Bihor au refuzat să facă declaraţii, pe motiv că „se fac cercetări pentru tulburare în posesie”, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alina Fărcuţa. Infracţiunea e descrisă de Codul penal ca fiind „ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia”, fiind pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
O încadrare forțată și o pedeapsă „umflată”, pentru o maşină lăsată peste zi într-o parcare cu statut legal dubios. Însă, într-o comună în care „oamenii legii” par că sunt în slujba aleşilor şi a afaceriştilor locali care au propriile reguli, totul e posibil...
ŢARA LUI ILLE
Crăişorii muntelui
Primar de 24 de ani, aflat la al cincilea mandat, PSD-istul Aurel Ille a mai avut probleme penale. În urmă cu un deceniu, a fost inculpat, alături de fostul jurist al Primăriei, Teodor Tirla, de un consilier local şi de fostul secretar, pentru falsificarea unei Hotărâri a Consiliului Local prin care mai multe terenuri ale Asociaţiei Urbariale Tărcaia au fost trecute în proprietatea privată a comunei, de unde au ajuns apoi la apropiaţi ai edilului.
Condamnaţi, în două rânduri, la închisoare cu suspendare, toţi cei patru funcţionari, cu primarul în frunte, au fost achitaţi în final, în octombrie 2013, de Curtea de Apel Oradea. Verdictul a fost pronunţat de un complet de judecată prezidat de judecătorul Antik Levente (foto), adică fratele ajutorului şefului de Post din Tărcaia, Antik Zsolt, magistratul motivând lapidar soluţia prin faptul că împricinaţii „nu au antecedente penale şi au recunoscut parţial comiterea faptelor”.
Edilul e anchetat, încă, de Parchetul Beiuş, şi într-un dosar penal pornit după ce, în vara lui 2021, BIHOREANUL a deconspirat conacele (în foto, cel al primarului) pe care el şi afaceristul Viorel Ile le-au ridicat pe vârful Măgura al masivului Codru Moma, sit protejat de interes naţional, unde construcţiile sunt permise doar cu aprobări speciale. În timp ce în cazul afaceristului procurorii au dispus clasarea cercetărilor, pe motiv că răspunderea pentru faptele comise s-au prescris, în cazul primarului cercetările continuă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.