URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2023, 14:35

Clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi reabilitată printr-un proiect european de 83 milioane de lei

Clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi reabilitată printr-un proiect european de 83 milioane de lei.

Consilierii locali au aprobat luni, în şedinţă online, proiectul tehnic al investiţiei şi indicatorii tehnico-economici actualizaţi ai investiţiei privind reabilitarea celor trei corpuri de clădire şi execuţia de amenajări interioare ale acestora.

"Prin acest proiect se are în vedere reabilitarea, reamenajarea parţială şi modernizarea, atât interioară, cât şi exterioară a clădirii, cu păstrarea şi punerea în valoare a caracterului de monument istoric prin identificarea, reabilitarea şi conservarea elementelor valoroase", a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Printre altele se vor înlocui ferestrele exterioare cu o tâmplărie din lemn stratificat, pereţii exteriori vor fi tencuiţi cu mortar termoizolant, planşeele spre pod ale clădirilor vor fi izolate cu saltele din vată minerală bazaltică, se vor amplasa reţele de încălzire şi răcire în podele, vor fi puşi robineţi termostataţi pe copurile de încălzire, vor fi reabilitate spaţiile interioare şi multe altele.

"Este vorba de o investiţie foarte mare. Potrivit estimărilor, valoarea lucrărilor se ridică la 83 milioane lei plus TVA, iar termenul de execuţie va fi de 36 de luni", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Mihaela Neag.

Potrivit directoarei, proiectul va fi depus spre finanţare prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027 la începutul lunii ianuarie 2024.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cladirile monument sunt mai scumpe de refinisat decat o casa nou construita acum la gri
dar cu totii admiram centrul istoric din orasele vechi europene. Si instalatorul de apa, si zugravul m-au taxat dublu cand am renovat casa si trebuiau sa scoata mobila si sa dea jos tencuiala veche, in comparatie cu apartamentul nou in Ared
Postat 19 Decembrie 2023, 18:49 de unu
cat?!!!
Cu banii aia o construiesti de la zero de doua ori. Parca era odata evaluata la 6 mil euro toata cladirea, iar reparartia costa de 3 ori cat totat cladirea?!
Postat 19 Decembrie 2023, 18:04 de Petre93
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON