Aleșii bihorenilor au aprobat miercuri, în ultima reuniune ordinară din acest an, înființarea în scop „preventiv” a unei firme în care CJ Bihor să fie asociat cu Primăria Oradea și care să preia stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor în eventualitatea în care operatorul acesteia va renunța la activitate.
Firma are menirea să asigure continuitatea în tratarea deșeurilor, fără de care municipiul și județul ar fi puse la plata unor penalizări usturătoare din cauza legislației europene.
Scumpirile, efect al creșterii salariilor
În unanimitate, aleșii prezenți miercuri la ultima ședință de lucru ordinară din acest an au votat mandatarea vicepreședintelui CJ Bihor Mircea Mălan pentru a vota în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitată Ecolect (în care sunt asociate toate orașele și comunele din județ, precum și toți operatorii de salubrizare) noi tarife, mai mari, pentru serviciile prestate de acești operatori, și anume RER Vest, Salubri SA din Aleșd, AVE România, plus ECO Bihor (firma care administrează halda ecologică de deșeuri din Oradea) și Girexim Universal (care operează stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor, operațiune obligatorie înaintea depozitării deșeurilor la halda ecologică).
Noile tarife pe care operatorii de salubritate le vor aplica în tot județul atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice sunt determinate de creșterea salariilor.
„Ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 3.300 la 3.700 de lei, firmele sunt forțate să ajusteze tarifele”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan.
„O măsură de precauție”
O altă propunere a conducerii CJ Bihor, votată tot în unanimitate, vizează înființarea unei noi firme de către administrația județeană și municipalitatea orădeană. Ea se va numi Ecologic Prest Bihor, CJ Bihor urmând să dețină 55,56% din acțiuni contra unui capital social de 50.000 lei, diferența urmând să aparțină Primăriei Oradea.
Obiectul ei de activitate va fi operarea stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor, în situația în care operatorul de acum, Girexim Universal, are intenția să renunțe la contractul încheiat anul trecut.
„Avem o problemă cu operatorul stației, suma solicitată de acesta pentru ajustarea tarifelor este foarte mare, probabil pentru a compensa faptul că la procedura de atribuire a serviciului a sublicitat și vrea să recupereze acum. Reprezentanții firmei au spus că dacă nu le aprobăm ajustarea, care este mult prea mare, să considerăm contractul reziliat”, a explicat Mălan.
El a adăugat că, în această situație de criză, dacă nu ar exista o firmă care să preia operarea stației, toți clienții ar fi puși la plata unor penalități mari, fiindcă potrivit legislației europene, tratarea deșeurilor este obligatorie înaintea depunerii lor la halda ecologică. „Este interzis să se ducă la depozitul ecologic deșeurile care în prealabil nu trec prin stația de tratare, pentru asta se dau sancțiuni foarte, foarte mari”, a spus Mălan.
El a afirmat că, în această situație, înființarea firmei Ecologic Prest Bihor SA este „o măsură de precauție”, pentru a prelua operarea stației la nevoie și a evita plata de penalități.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.