URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2024, 18:30

CJ Bihor încearcă să obțină fonduri pentru construirea unui complex în care să mute persoanele cu dizabilități de la Cighid 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii județeni din Bihor au aprobat vineri, într-o ședință online, două proiecte referitoare la construirea unui complex cu câteva căsuțe în Ghiorac, pentru adulții cu dizabilități care se află acum în centrul de pe domeniul Cighid. 

„Cele două proiecte au făcut obiectul principal al ședinței de azi, datorită faptului că luni (n.r. – 16 septembrie) este termen de depunere al acestui proiect. După ce vom vota aceste materiale, luni DGASPC va depune acest proiect pentru a obține finanțarea necesară”, a spus vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, care a condus ședința, de la care au lipsit și președintele Ilie Bolojan, și celălalt vicepreședinte, Mircea Mălan.

Consilierii puterii și ai opoziției au aprobat în unanimitate documentația tehnico-economică a investiției, respectiv intenția de depunere spre finanțare a proiectului.

Pentru 50 de beneficiari

Astfel, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor va solicita luni Ministerului Muncii și Solidarității Sociale finanțarea din bugetul de stat a unui nou centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități. 

„Scopul proiectului este construirea unui complex de clădiri destinate relocării unității de asistență socială Centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități – Cighid, pentru un număr de 50 de beneficiari”, se arată în documentația publicată pe site-ul CJ Bihor. 

Investiția ar crește calitatea vieții persoanelor asistate, ar duce la îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul angajat și ar scădea cheltuielile de întreținere și funcționare a centrului, notează inițiatorii proiectului. 

Costurile sunt estimate la 28,9 milioane de lei cu TVA. DGASPC ar putea primi fonduri nerambursabile de la Ministerul Muncii în valoare de 26 de milioane de lei, în timp ce Consiliul Județean ar asigura o cofinanțare de 10%, adică 2,9 milioane de lei. 

Pe un teren din domeniul public

Noul complex ar urma să fie construit tot în satul Ghiorac din comuna Ciumeghiu, pe un teren aflat în domeniul public al județului Bihor și poziționat lângă drumul județean care trece prin zonă. 

Zona este mai accesibilă decât cea în care se află actualul complex Cighid, iar complexul ar urma să aibă șase corpuri de clădire, dintre care trei ar fi destinate cazării beneficiarilor, fiecare cu șase dormitoare (deci cu câte 18 locuri) și băi proprii. O altă clădire va avea rol administrativ și se va mai ridica un atelier și o anexă de depozitare. De asemenea, vor fi amenajate zone exterioare de recreere.

Chirie negociată anual

Printre argumentele pentru necesitatea ridicării complexului, prezentate în hotărârea adoptată vineri, se numără faptul că acum Centrul de Recuperare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi din subordinea DGASPC.este pe domeniul castelului Cighid, „aflat în proprietatea contelui Tisza Gheorghe”, iar „costurile de întreținere sunt ridicate din cauza chiriei care se plătește lunar proprietarului și se negociază anual”. Totuși, în documentație nu se precizează care este suma plătită pentru ocuparea terenului respectiv.

De asemenea, se menționează faptul că respectivul domeniu este amplasat la depărtare față de restul comunității, „fapt care creează multiple dificultăți privind transportul beneficiarilor pentru diferite servicii în comunitate”. 

Cu 7 ani în urmă, Consiliul Județean a avut intenția de a cumpăra domeniul de 50.000 mp și castelul Cighid, dar a renunțat rapid la inițiativă după ce, cum relata BIHOREANUL la acea vreme, proprietarii au refuzat să coboare prețul de la circa 500.000 de euro. Președintele CJ de atunci, Pásztor Sándor, spunea că se dorește găsirea unor alte locaţii pentru găzduirea Centrului de Recuperare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi.

Proiectele adoptate vineri de CJ Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cate luni sunt din 2009 pana in 2024? Inmultiti cu 1000 de euro! Cu banii aia faceai ditamai complexul....
Stire din 2009(!!!!) Consiliul Judeţean Bihor are de ales între a cumpăra imobilul sau a muta de acolo persoanele cu handicap. CJ Bihor plăteşte urmaşilor contelui Tisza o chirie de 1.000 euro pe lună pentru Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Cighid. Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, i-a informat pe consilierii judeţeni că Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman au făcut o ofertă de vânzare pentru imobilul care găzduieşte 66 de persoane cu handicap. Ţîrle a spus că a avut deja câteva întâlniri cu proprietarii centrului, dar decizia de cumpărare va fi luată, probabil, de o comisie de specialişti. Proprietatea de la Cighid este formată din aşa-zisul castel al contelui Tisza, care se întinde pe o suprafaţă de 1.259,53 mp, şi un teren în suprafaţă de 32.060,48 mp. Pentru imobil, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman au cerut un milion de euro, iar pentru întreaga proprietate 1,5 milioane euro. „Menţinerea imobilelor în folosinţa Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie Socială şi Protecţia Copilului Bihor prin Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoanele cu Hadicap Cighid este justificată de faptul că în această instituţie mai există instituţionalizate 66 de persoane cu handicap. Promovarea şi respectarea drepturilor persoanelor cu handicap revin în principal administraţiei publice locale, unde îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap şi, în subsidiar, autorităţilor administraţiei publice centrale, societăţii civile şi familiei sau reprezentantului legal al persoanei cu handicap”, se arată în Hotărârea dată de CJ Bihor pentru prelungirea chiriei la Cighid până la 30.06.2009.
Postat 16 Septembrie 2024, 12:29 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON