URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 30 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
27 Iunie 2024, 18:40

CJ Bihor a obținut aproape 73 milioane lei nerambursabili pentru un pasaj subteran în Oradea și 144 „zebre” cu semnalizare inteligentă în județ (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contractul de finanțare cu fonduri europene nerambursabile necesare proiectului ce prevede atât construirea unui pasaj rutier subteran în intersecția străzilor Oneștilor și Tudor Vladimirescu din Oradea, dar și amenajarea a 144 treceri pentru pietoni pe drumurile din județ a fost semnat, a anunțat CJ Bihor printr-un comunicat dat publicității joi.

Potrivit acestuia, valoarea totală a contractului pentru proiectul denumit „Implementare soluții de creștere a siguranței traficului pe rețeaua de drumuri județene din județul Bihor” este de 91,933 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 72,967 milioane lei.

Pentru acest proiect, CJ Bihor a decis preluarea străzii Oneștilor din Oradea în administrarea sa și clasificarea ei ca drum județean cu denumirea DJ 797H, astfel încât să poată să depună proiectul pentru finanțarea europeană.

Pasajul subteran din intersecția străzilor Oneștilor - Tudor Vladimirescu ar urma să aibă, cu tot cu rampele de acces, o lungime de 191 metri (41,8 metri pasajul propriu-zis) și un gabarit de trecere de 4,5 metri.

Întrucât se baza pe obținerea finanțării, CJ Bihor a lansat procedura de licitație pentru executarea lucrărilor în luna ianuarie a acestui an, în prezent fiind în desfășurare procedura de evaluare a ofertelor depuse.

În cadrul aceluiași proiect, o altă componentă vizează amenajarea a 144 de treceri pentru pietoni în interiorul localităților străbătute de drumurile județene din Bihor. Acestea vor fi iluminate cu becuri tip LED, iar la apropierea unui pieton intensitatea luminii se va accentua.

Prin realizarea celor două obiective, arată administrația județeană, pe de o parte se va reduce conflictul de trafic rutier din intersecția orădeană, iar pe de altă parte se vor împuțina accidentele în care sunt implicați pietonii, prin creșterea siguranței traversării drumurilor județene.

CJ Bihor a preluat proiectul pasajului subteran din intersecția Oneștilor - Vladimirescu de la Primăria Oradea întrucât a avut mai multe șanse decât municipalitatea să obțină finanțarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pasajul asta ar fi putut fi...
... si mai util daca ar fi fost facut invers, adica cu Onestilor trecand pe sub sensurile giratorii de la intersectiile cu T.Vladimirescu Lapusului si Cazaban Brancoveanu. Pt. ca aceea e directia cu traficul cel mai intens. Ar fi evitat oprirea in cele 2 sensuri giratorii a coloanelor de masini care se deplaseazxa pe directia Carpati Onestilor. Asa cum e acum pune la dispozitie o traversare rapida exact celui mai redus flux de circulatie din zona. Doar ca pt. a realiza acest lucru ar fi fost nevoie de doua conditii. Una ar fi fost ca scopul real al investitiilor in infrastructura sa fie cu adevarat acela de a usura viata cetatenilor care circula prin oras, iar nu doar de a ingropa niste bani in pamant (a se citi in conturile firmelor de constructii agreate) si, secundar, de a te umfla in pene pe social-media cu imagini ale maretelor realizari. O a doua conditie, care deriva din prima, ar fi ca la butoane sa se afle o gandire strategica bazata pe studii de trafic aprofundate atunci cand, din birou, te hotarasti sa tragi cu pixul pe harta directiile catre care sa dezvolti infrastructura. Si, eventual sa organizezi o dezbatere publica reala, inainte de a a incepe orice proiect de o asemenea anvergura. Dar da, suntem deja obisnuiti cu stilul de lucru al Carmaciului. Intai facem, gandim si carpim dupa... Bine macar ca acest pasaj va mentine directiile de deplasare existente, fara a incurca traficul, asa cum urmeaza sa o faca pasajul Decebal, prin anularea tuturor virajelor la stanga.
Postat 29 Iunie 2024, 15:31 de Musti
Orașul tunelurilor
Cred că era mai ușor sa facă direct metrou
Postat 28 Iunie 2024, 07:13 de CivisUlpianum
sticla din mijlocul pasajului
cand vine unu beat care pe calea aradului in fata politiei omoara copii, si trece prin giratie tot inainte drept, merge prin sticla pana jos direct in groapa?
Postat 27 Iunie 2024, 19:10 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON