URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2013, 12:01

Civilizaţie cu de-a sila

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am râs de ţăranii din Biharia care preferă să bea apa cu găinaţ decât să dea un leu pe cea furnizată prin programul Apa Regio. Am făcut haz de necaz de celebrul primar din Finiş, care nu numai că refuză să intre în secolul XXI, dar nici nu-i lasă pe beiuşeni s-o facă.

Pe la ţară peizanii se eschivează cu obstinaţie să-şi tragă canalizare, nefiind dispuşi să renunţe la plăcerile mersului în fundul nilei şi la mângâierea duioasă a frunzelor de brusturi. S-au băgat zeci de kilometri de conducte de gaz, dar gospodarii din mediul rural n-au bani să se racordeze şi preferă să se încălzească folosind ancestrala metodă a furtului lemnelor din pădure.

Dar de ce să nu vorbim şi de concetăţenii noştri orădeni? Când s-a introdus apa potabilă pe străzile de pe dealuri, mulţi orăşeni au preferat să rămână la apa din fântână. A trebuit să vină o secetă cumplită ca să se lege totuşi la reţeaua oraşului. Prin Ioşia puţini localnici s-au racordat la gaz, motivul oficial fiind că gazul este foarte periculos - periculos la buzunarele clienţilor.

Iar ca haosul să fie total, în zonele centrale unde există alimentare cu gaz, Primăria interzice racordarea pe motiv că trebuie respectat monopolul CET-ului. Deci în momentul de faţă avem mai multe categorii de cetăţeni: unii n-au bani, dar nici nu le e dor de civilizaţie, iar alţii au bani, însă nu au acces la ea.

Mare parte din programele de introducere a utilităţilor sunt plătite de Uniunea Europeană. Cred că, pe lângă bani, ar trebui să ne trimită şi nişte vătafi care să ne oblige să ne racordăm la binefacerile civilizaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
se vede si nu se crede
De jos in sus orice efort, se pierde in gol, vai de confort.
Postat 08 Octombrie 2013, 23:06 de veti intelege
cine vede nu crede
De sus in jos orice confort, se pierde in gol , vai de efort.
Postat 06 Octombrie 2013, 19:42 de nu intelegeti
Nu se vede, nu se crede
Nu se vede avantajul sunt facturi de tot santajul si la apa si la gaz cine intra in necaz ?
Postat 04 Octombrie 2013, 17:41 de Intelegeti
apa cu gainatz...
nu-i poti compara pe oradenii care din motive financiare nu vor incalzirea pe carbune, cu udemeristii din Biharia care vor sa bea apa cu gainatz. sunt lucruri diferite.
Postat 04 Octombrie 2013, 15:45 de civic
oradea civilizata
As putea umple vo doua pagini cu aventurile - rugaminti , interventii , spagi (da spagi) , certuri , etc.,etc., prin care am reusit sa ne introducem gaz la cateva numere pe Sucevei , anul trecut. Atat va spun : In centrul Oradiei unde multi sunt nevoiti sa faca si acum focul cu lemne , primaria boicoteaza introducerea gazului, iar Distrigazul te dispera si te ,,jupoaie !
Postat 04 Octombrie 2013, 07:57 de suparatu
Dragoste cu sila!
Adica daca nu accept sa devin sclavul CET sau al companiei de apa, inseamna ca nu sunt civilizat.. dar faptul ca exista furnizori de carbune cu 25% se trece cu vederea... cat de prosti ne crede domnul ziarist impreuna cu sustinatorii CETului? Bravo taranilor din Biharia care au refuzat sa intre in jocul murdar al CAO! Rusine oradenilor ca nu au dat inca de pereti cu "manajerul" orasului Oradea: Bolojan! PS: tot respectul, domnule Chirila, pentru ironia fina de care dati dovada in general, dar de aceasta data jigniti inteligenta oradenilor propunand "vatafi" care sa ne oblige sa ne racordam la binefacerile unui sac carpit si fara fund
Postat 03 Octombrie 2013, 23:03 de vasi
Sensibilule care esti...
Sila ne produci tu , lingaule...
Postat 03 Octombrie 2013, 15:43 de eu
NU NE TIN ....
NU NE TIN BUZUNARELE LA ACESTE "CIVILIZATIII" BA CHIRILA ! Eu stiu ca tu esti cel mai civilizat si cel mai oradean de pe malul Crisului dar si tu scrii prostii la greu !
Postat 03 Octombrie 2013, 13:07 de scortosul
monopol liberal
Monopolul e politica liberala a ultimilor ani, in consecinta Ceausescu a fost cel mai mare liberal.
Postat 03 Octombrie 2013, 12:47 de AB
Punctul pe "I" ... !?!
"I" care vine de la Ilie, care vine împreună cu Gavril de la Bolojan. Aşa este cum zici (G)hirilă !?! Din 2008 încoace s-a terminat cu mersul către modernizare şi urbanizare teritorial-administativă şi a început periplul de două cincinale către ruralizarea oraşului !?!
Postat 03 Octombrie 2013, 12:35 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON