URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
05 Iunie 2024, 07:00

Ciprian Blejan, candidat AUR la preşedinţia CJ Bihor: Vom fi paznicii democrației pentru bihoreni. Ochii și urechile oamenilor în Consiliul Județean!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 5 milioane de euro au fost cheltuiţi în ultimii ani prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea) pentru promovarea municipiului Oradea şi a judeţului Bihor la nivel naţional, ca realizări ale administraţiei locale şi judeţene liberale.

Iar în tot acest timp, s-au neglijat nepermis de mult investiţiile în sistemul de protecție socială, în unităţile de învăţământ, în crearea unei reţele de centre medicale de permanenţă în mediul rural. 

Bihorenii, ignoraţi

Subfinanțarea, lipsa de personal și o infrastructură precară fac ca persoanele vulnerabile din zonele rurale – vârstnici, persoane cu dizabilități, copii şi bolnavi – să rămână fără sprijinul necesar. Accesul limitat la servicii esențiale, birocrația excesivă și lipsa resurselor îi condamnă la sărăcie extremă și excluziune socială, în condiţiile în care investiţiile în sistemul de protecție socială, reforma birocratică, extinderea infrastructurii și mobilizarea societății civile sunt pași esențiali pentru dezvoltarea unei comunităţi.

Consiliul Judeţean Bihor este Parlamentul judeţului. Timp de 35 de ani, a fost ocupat de partidul comasat cu majoritatea absolută de două treimi care a ajuns să ignore complet bihorenii. Pentru că atunci când ai o majoritate foarte mare, nu mai ţii cont de părerea altora, crezi că eşti atât de bun încât nu mai e nevoie de discuţii, hotărăşti singur sau cu echipa ta. Fără să ţii cont de ce spun cetăţenii de rând. Toată această situaţie dăunează democraţiei.

Greşelile lor, plătite de noi

Iar greşelile se văd. Cum e cazul liniei de tramvai Ioșia-Cantemir, penalizată cu 100%, care a adus o gaură de 15 milioane de euro în bugetul local (în loc de 2 milioane euro cât era contribuția orașului), de 7 ori mai mult decât trebuia să plătim.

Această situație revoltătoare nu este un incident izolat. Din 2014, Oradea a fost lovită de corecții financiare tot mai mari, cu 5,4 milioane de euro peste nivelul din 2007-2013 (9,9 milioane euro) în ciuda unui număr similar de proiecte.

Este evident că fondurile europene, care ar trebui să dezvolte orașul, au devenit o sursă de pierderi din cauza incompetenței și a managementului defectuos al proiectelor.

Pierderi ce îndatorează bihorenii, crescând taxele și impozitele locale.

Recunoaşteţi-vă greşeala!

O altă greşeală a fost desfiinţarea Pieţei Ioşia, cunoscută de toți orădenii ca fiind cea mai bună, greşeală care nu doar că afectează producătorii locali, cărora le este îngrădit accesul la un spațiu de vânzare esențial, ci și consumatorii, care rămân fără o sursă importantă de produse proaspete și de calitate.

Piaţa Nufărul a fost  închisă din noiembrie 2022. Promisiunea unei parcări supraetajate a rămas doar un vis, lăsând în urmă o ruină ce amintește de vremurile când aici se adunau comercianți și cumpărători deopotrivă. A fost un an și jumătate pierdut, pe de o parte pentru producătorii autohtoni din județul nostru, lipsiți de un loc unde să-și vândă produsele proaspete, și pe de altă parte pentru noi, consumatorii, care am pierdut posibilitatea de a cumpăra alimente locale, susținând astfel economia și dezvoltarea județului.

O rețea solidă de piețe agroalimentare, bine întreținute și promovate, în zonele urbane, alături de centre regionale eficiente, ar permite producătorilor locali să își vândă marfa la un preț corect, stimulând economia locală și asigurând orădenilor și locuitorilor din județ acces la alimente proaspete și sănătoase. Şi-a recunoscut cineva erorile?

Am curaj?

Cartierele de la periferia municipiului Oradea, la fel ca localităţile din mediul rural, au fost ignorate. Sunt străzi neasfaltate, fără canalizare, rigole de scurgere, trotuare. Administraţia judeţului s-a preocupat să facă drumuri de mare viteză, inel metropolitan, dar satele, comunele din Bihor sunt fără o grădiniţă, fără o şcoală, fără utilităţi, oamenii sunt fără mijloace de transport în comun cu care să ajungă la serviciu, şcoală, la medici. Facem campionatul curăţeniei în judeţ, dar apele şi pădurile sunt înecate în gunoaie, pentru că nu funcţionează sistemul de colectare a deşeurilor.

Noi ar trebui să conectăm toate oraşele de ultimul cătun, să ne îngrijim de ai noştri, de copiii noştri, bătrânii noştri, antreprenorii noştri.

Într-o emisiune televizată am fost întrebat dacă am curaj să mă bat cu o legendă. Sigur că am curaj. Noi, reprezentanţii AUR în Consiliul Judeţean, vom fi paznicii democraţiei pentru bihoreni, ochii şi urechile oamenilor în Consiliul Judeţean, apărând interesele celor pe care actuala administraţie îi ignoră deliberat şi îi tratează fără consideraţie. Nu vom mai permite ca cetăţenii să fie lăsaţi pe din afară de o elită arogantă şi nepăsătoare!

Sunt Ciprian Blejan, candidat la funcţia de preşedinte la Consiliul Judeţean Bihor din partea AUR, iar prioritatea mea este asigurarea condiţiilor pentru un trai decent în acest judeţ. 

Pe 9 iunie, avem ocazia să votăm pentru schimbare și să aducem o nouă speranță în județul Bihor. Votând AUR, alegem un viitor mai bun, construit pe principii solide și pe respectul față de valorile noastre naționale.

Vă invit să vă alăturați echipei mele și să construim împreună un Bihor mai prosper, mai modern și mai unit!

Pe 9 iunie, votăm AUR!

Bihorul RENAȘTE!

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, cod mandatar financiar 21240330

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON