URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2024, 21:36

Ciolacu se află-n treabă: „Nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”. Statul nu poate, însă, face analize în 2 zile!

Ciolacu se află-n treabă: „Nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”. Statul nu poate, însă, face analize în 2 zile! Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că ordonanța de guvern ce introduce prevederea că șoferii care refuză să fie testați cu DrugTest să rămână fără permis de conducere până la sosirea rezultatelor de la Medicina Legală este un pas bun, dar trebuie pus în practică în momentul în care rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp ”rezonabil”, de 48-72 de ore. „Nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a spus premierul, ca și cum statul ar avea capacitatea să facă analize atât de rapid.

„În acest moment, ceea ce se reclamă este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Între 48 şi 72 ore este un răspuns într-un timp rezonabil la testele de sânge. Primul test am înţeles că, dacă iei două nurofen în acel moment, s-ar putea să fie testul pozitiv. Se face testul de sânge, în 48 ore, se dă răspunsul şi cred că nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a declarat Ciolacu, potrivit News.ro.

Premierul a recunoscut, însă, că pentru aplicarea corectă a legii ar fi nevoie în prealabil de investiţii din partea statului, în condițiile în care există puține laboratoare acreditate, iar rezultatele vin după luni de zile.

”În acest moment, nu este această capacitate, mai ales la IML, la Bucureşti, unde durează în jur de trei-patru luni. Am vorbit cu domnul Predoiu, luni de dimineaţă, o să am şi cu ministrul Finanţelor o discuţie, să vedem. Nu sunt sume foarte mari. Am înţeles că un astfel de aparat de testare costă în jur de 300.000 euro. Deci nu e un capăt de ţară pentru un stat la mărimea României şi vedem procedurile de achiziţii să fie cât mai rapide, iar după ce statul român îşi face treaba şi este capabil să dea un răspuns într-un timp real, venim cu aplicarea legii”, a spus Ciolacu, fără însă a lămuri dacă noua normă legală intră sau nu în vigoare.

Poliţia Română este cea care a anunţat, miercuri, că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. Instituţia precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

Potrfivit Europa Liberă, în 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge, adică 1.898 din 3.009.

Declic a anunțat că organizează un protest joi, 11 iulie, împotriva OUG 84 care îi lasă fără permis pe șoferii care refuză testarea antidrog. Asociația a publicat o petiție care a strâns peste 155.000 de semnături, prin care îi cere lui Marcel Ciolacu anularea prevederilor ordonanței, dar premierul a respins această solicitare, scrie Hotnews.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Nu ar fi
nicio catastrofă dacă am rămâne fără guvern și parlament un mandat.Belgia a supraviețuit vreo patru ani.
Postat 08 Iulie 2024, 18:37 de nealiniat
Retinerea Permislui in caz de Refuz va ajuta politia si cred ca va creste procentul confimarilor la testele de sange.
Procentul de 60-70% de confirmare se datoreaza fatului ca drogatii neretinandulise permisul,refuzau testul si plecau fara a li se putea recolta probe de sange .Cu noua modificare CRED ca va creste si procentul CONFIRMARILOR cu sange.
Postat 08 Iulie 2024, 08:57 de spaima_trepadusilor
9% din cei testati au iesit POZITIVI la DRUG test.Asta inseamna 1din 10 a iesit POZITIV
9% din cei testati au iesit POZITIVI la DRUG test.Asta inseamna aprox. 1din 10 a iesit POZITIV.Iar din cei testati pozitivi MAJORITATEA au iesit pozitivi si la testele de sange!
Postat 08 Iulie 2024, 08:49 de spaima_trepadusilor
In 2020 cu 4 la mie Teste PCR pozitive se inchidea o TARA
In 2020 cu 4 la mie Teste pozitive se inchidea o TARA.Teste PCR chinezesti care majoritatea erau FALS pozitive si am stat 2 ani inchisi.Acum pentru 0.4% din totalul conducatorilor auto testati ne revoltam.E bine totusi ca exista o astfel de reactie dar care din pacate avantajeaza DROGATII.
Postat 08 Iulie 2024, 08:36 de spaima_trepadusilor
Din 17.433 de teste, câte au efectuat anul trecut cele 32 de IPJ-uri, 1.574 au avut rezultat pozitiv. Anul acesta, din 23.134 de teste, 1.955 au ieșit pozitive.
Din 17.433 de teste, câte au efectuat anul trecut cele 32 de IPJ-uri, 1.574 au avut rezultat pozitiv. Anul acesta, din 23.134 de teste, 1.955 au ieșit pozitive
Postat 07 Iulie 2024, 21:41 de spaima_trepadusilor
în primele nouă luni ale anului 2023, o ușoară creștere față de anul trecut. Asta înseamnă că sunt 4 verificări antidrog efectuate de Poliție la mia de șoferi.
în primele nouă luni ale anului 2023, o ușoară creștere față de anul trecut. Asta înseamnă că sunt 4 verificări antidrog efectuate de Poliție la mia de șoferi.
Postat 07 Iulie 2024, 21:39 de spaima_trepadusilor
Din 8.000.000 conducatori auto DOAR 31.757 de șoferi, testați antidrog
Din 8.000.000 conducatori auto DOAR 31.757 de șoferi, testați antidrog.0,4%Procente.
Postat 07 Iulie 2024, 21:37 de spaima_trepadusilor
Tinarul Ponta
Cel care a redus tva-ul la alimente, care a initiat ceva reforme post criza 2008-2012 si care, dragul de el, e consilier pe la sirbi, turci si alte specii, laolalta cu corifeii sri. Cica teleghidat de insusi Omv, tineti minte ca pe vremea lui trebuiau reinnoite redeventele omv, s-a facut ca ploua si , in schimb s-a ocupat de transmunai gaz si datoriile decedatului patriciu . E plin pesedeul de patrioti sadea, care plafoneaza curentul in tara cu cel mai mic consum de electricitate din europa... PSD-ul, ciuma rosie nu se dezminte, dar nici PNL nu se lasa mai prejos, second best in campionatul european de ciocli nationali. Excelsior...
Postat 07 Iulie 2024, 13:26 de excalibur
O drama nationala, pre nume PeSeDe
De citiva ani, de cind guvernele mele si-au dat masura capacitatii, as fi avut o oarecare indulgenta pentru aceasta tagma numita psd. Se mai schimba oamenii, se mai scolesc, se mai cizeleaza...Ei as, scoala se numeste snspa&asemenea, unde se invata cum se spoliaza o tara cu talent, in buzunare private, alese cu grija. Aceasta creatura, numita ciolacu, reuseste sa estompeze un alt personaj, ostas in slujba tarii sale, recte ciuca. Un cuplu de comici teleghidati, care au ajuns la manetele unei nave spatiale. O vor duce acolo unde romania trebuie sa ajunga, pe mina ( votul) ei. Deci, muje psd si fu_k pnl. God save Romania.
Postat 07 Iulie 2024, 13:18 de excalibur
Ar trebui să-i fie rușine să spună asta
Cât timp e o persoană nevinovată, nu ar trebui să i se rețină permisul nici măcar o oră! Da, nimeni nu pățește nimic dacă rămâne 2 zile fără permis. Dar poate acea persoană pierde un interviu, o întâlnire importantă care duce la pierderea locului de muncă. Poate e un diriginte de șantier care altfel nu poate ajunge la o lucrare. Cine plătește costurile de transport a unei persoane rămase nedrept fără permis?! Trebuie dat în judecată statul. Și la ce justiție avem, nici așa nu știi sigur. Foarte gravă declarație. Marcel ne spune că chiar dacă ești nevinovat, n-are nimic dacă rămâi 2 zile fără permis... Rușinos! Foarte grav! Foarte GRAV!
Postat 07 Iulie 2024, 09:22 de Vio_427
Bre, covrigarule, asa-i, ...
...n-ar fi nicio catastrofa daca v-am confisca tot ce ati furat in 35 de ani, daca v-am taia toate salariile/pensiile/sporurile nesimtite si daca am umple puscariile cu voi! Dupa 25 de ani, daca se dovedeste ca am gresit, va eliberam si va dam averile inapoi. Nu va facem dosare penale, asa ca veti avea cazierele curate!
Postat 07 Iulie 2024, 09:17 de pinonel
Victima nu are șanse
Rămâne alde bulică fără permis 2 zile. Cine-i plimbă amanta? Soluția e simplă: Dă polițaiu adeverință și circulă. Dacă se încalcă legea adio carnet. Dacă nu totul este fără urmări. E simplu și pe Valea Oltului. Circuli noaptea sau nu circula e românul făcut pe limuzină. Aiurea lumea circula cu trenul și aveau pe vremuri mai multă aplicațiune pentru interes public!
Postat 06 Iulie 2024, 23:27 de Just-22
INTERESUL Public
Bihoreanu se mai și pilește, vorbește-n dodii. Ciolacu de ex. Premierul are dreptate fiindcă atât drogurile cât și lucrarea Autostrada Sibiu Pitești sunt mai imprtante decât mațe fripte deranjate de gazele inerente .... Vestul s-a clădit pe timpul muncit și dăruit interesului public. La fel și la noi cândva.
Postat 06 Iulie 2024, 23:22 de Just-22
Premierul României e total paralel cu realitatea.
Bate câmpii vorbind de niște consultări cu Predoiu și Boloș, cei doi liberali care i-au tras-o socialistului atât de bine cu propunerile lor, încât poate uita deja o eventuală candidatură la prezidențiale. Numai tâmpenii au făcut comasații până acum și, cu toate astea, norodul i-a ales tot pe acești nemernici, lupsiți de caracter și ignoranți prin definiție. Nu mai e mult, după capul lor de tembeli și mercenari, să dea la un moment dat o ordonanță, că dacă ai întârziat cu plata impozitului pe proprietate mai mult de o săptămână, spre exemplu, să-ți confiște casa ... similar cu confiscarea mașinii personale, dacă refuzi testele de drog care dau rateuri și rexultate pozitive chiar și dacă ai băut doar o juma de litru de Fanta.
Postat 06 Iulie 2024, 21:59 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON