URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2024, 12:59

Ciolacu a stabilit! Cine sunt candidații PSD Bihor la parlamentare: o primăriță deschide lista pentru Camera Deputaților

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea centrală a PSD a validat lista candidaţilor din Bihor la alegerile parlamentare şi, mai ales, ordinea acestora. Statutul partidului prevede că organizaţiile judeţene înaintează doar numele pretedenţilor, iar lista finală, cu candidaţii şi ordinea lor, este stabilită în structura care conduce partidul la nivel naţional.

PSD nu a făcut niciun anunţ oficial pe această temă, însă BIHOREANUL a aflat cine sunt candidaţii aprobaţi de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.

Mohan vrea să fie senator

La Senat, acolo unde social-democraţii bihoreni mizează pe un mandat, iar acest loc eligibil a rămas vacant în această săptămână, după anunţul surprinzător al lui Florian Bodog că nu va mai candida, preşedintele organizaţiei, Aurel Mohan, va fi primul candidat. Neurochirurgul are, aşadar, mari şanse să devină din toamnă senator.

Ambiţia lui Mohan de a deveni parlamentar a putut fi intuită de orădeni în ultimele zile, deoarece prin oraş au început să apară afişele electorale cu el, chiar dacă nu menţionau ce candidat va fi. Tocmai pentru că PSD Bihor nu îşi cunoştea candidaţii, în oraş sunt până acum doar afişe cu Mohan.

După Mohan, lista PSD pentru Senat îl cuprinde pe Gabriel Ghilea, fiul omului de afaceri Gavrilă Ghilea şi acum subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării, iar apoi pe Carmen Polman (directoarea adjunctă a Casei de Pensii Bihor), doctoriţa Anca Huniadi, profesorul Nicolae Avram (inspector şcolar general adjunct) şi Liciniu Venter, managerul Ambulanţei Bihor.

Mang, încă un mandat

Surprize sunt pe lista pentru Camera Deputaţilor, pe care o deschide primăriţa PSD din Căbeşti, Corina Ene, care în această vară a câştigat al doilea mandat în fruntea comunei. Sursele BIHOREANULUI spun că Ene îşi doreşte să devină parlamentar, astfel că cel mai probabil în Căbeşti vor avea loc alegeri.

Al doilea pretendent la un mandat de deputat este fostul preşedinte al PSD Bihor, Ioan Mang, despre care unii colegi de partid credeau că va candida pe listele unei alte organizaţii. Ciolacu a preferat însă ca Mang să candideze în judeţul lui şi l-a asigurat cu un loc eligibil, PSD-iştii bihoreni mizând pe trei mandate de deputaţi de Bihor.

Cel de-al treilea mandat va încerca să-l câştige Felix Cozma, actualul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Pe locul patru pentru Camera Deputaţilor, o poziţie care însă nu este considerată eligibilă, se regăseşte Békési Csaba, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, urmat de persoane mai puţin cunoscute: juristul Sergiu David, informaticianul Viorel Popa, profesoara Elena Moţoc-Chivari, medicul Sever Negrini, inginerul Claudiu Gligor şi lectorul universitar Adrian Negrea.

Update: PSD confirmă listele

Duminică, PSD Bihor a transmis un comunicat de presă prin care confirmă că a definitivat lista candidaților pentru alegerile parlamentare și numele candidaților.

„Astfel, la Senat, prima poziție este ocupată de neurochirurgul și profesorul universitar Aurel Mohan, președintele PSD Bihor, urmat de Gabriel Ghilea, în prezent, subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Lista este completată după cum urmează: locul 3 - Polman Carmen,  director adjunct la Casa Județeană de Pensii Bihor; locul 4 - Huniadi Carmen-Anca, conferențiar universitar; locul 5 - Avram Nicolae, inspector școlar general adjunct; locul 6 - Venter Liciniu-Cătălin, 6tmanager al Ambulanței Bihor”, a transmis PSD Bihor.

La Camera Deputaților, ordinea candidaților este următoarea: Corina Ene, Ioan Mang, Felix Cozma, Békési Csaba, Adrian Negrea, Sever Negrini, Sergiu David, Florin Viorel Popa, Elena Moțoc-Chivari, Claudiu Gligor, Florian Cacuci, Anca Ruse.

„PSD Bihor mizează pe câștigarea unui mandat de senator și a trei mandate de deputat”, a transmis organizația.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Dumitru Tiplea Penalul
Pai,e mult mai buna lista PSD fata de lista PNL care are persoane cu probleme penale.Sigur nu voi vota cu PNL
Postat 13 Octombrie 2024, 23:09 de bogdan1
După ce PSD...
...a dezamăgit 35 de ani, sunt totuși unii români naivi care "speră" să nu dezamăgească. Trist că suntem un popor fără discernământ. Vom avea, ca de obicei, conducătorii care-i merităm. Conducători fără discernământ!
Postat 13 Octombrie 2024, 21:40 de georgemarian
Promițător
În sfârșit, se vede o schimbare pozitivă la PSD Bihor! Îmi place direcția în care se îndreaptă echipa actuală, cu candidați care par mai competenți și mai dedicați. Chiar dacă nu am mai votat PSD în trecut, lista aceasta îmi dă speranța că se pot face lucruri bune și la noi. Parcă se simte un aer de profesionalism și de dorință reală de a reprezenta comunitatea. Sper să nu dezamăgească și să demonstreze că politica se poate face și altfel.
Postat 13 Octombrie 2024, 21:31 de boris
Parlamentarii bihoreni, indiferent de partidul de care aparțin ...
... nici nu contează în ecuația puterii la nivel național. Pot conta doar dacă ajung să-și ramifice rețelele proprii în sistemul de guvernare executivă. Restul este cantitate neglijabilă. De aceea, într-un județ precum Bihor ca dimensiune, ar fi suficiennt să iasă ca aleși doar un senator și doi deputați. Trei parlamentari la aproape 600.000 de locutori sunt tot ce ar trebui. Astfrl s-ar ajunge la 50 de senatori și 100 de deputați pentru România, nu un puhoi de bufoni și măscărici fără nicio putere de fapt, care nu fac altceva decât să "sugă sângele poporului" (sâc).
Postat 13 Octombrie 2024, 19:07 de KP
Respect, doamna Ene!
Are psd Bihor doi primari care sunt peste oricare al penalilor: dna Ene si dl Laza! Cine cunoaste cum stau lucrurile imi va da dreptate. Il vad pe dl Laza tragandu-i lejer scaunul de sub fund lui mȃrlan, daca birtinezul merge in parlament! Cu dna Ene lucrurile sunt cel putin interesante! A venit din Bucuresti, a facut o treaba exceptionala la Cabesti, acum merge inapoi.... Unde am mai auzit noi ca dupa ce-ti indeplinesti misiunea revii la baza?!
Postat 13 Octombrie 2024, 17:42 de pinonel
Aceste este riscul ...
... promovării pe posturi pe bază de simpatii și nu pe bază de concurs. Cât timp candidații se propun pe liste cum vor ei, pe bază de cumetrii Romania va arăta la fel. Ar trebui concurs pt toate funcțiile publice importante.
Postat 13 Octombrie 2024, 14:53 de georgemarian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON