URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iunie 2023, 17:25

Cinema Libertatea, fost Oradea, fost Pușkin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Zilele Art Nouveau orădenii au avut ocazia să vadă mândrețea de sală unde acum 100 de ani se dădeau spectacole de teatru, acum 80 de cabaret, acum 50 de ani rulau filme, acum 20 ajunsese sală de Bingo, iar acum-acum e un spațiu în așteptarea unor vremuri mai bune.

Istoria postrevoluționară a cinematografului este zbuciumată și marele ghinion a fost că nu s-au putut accesa fonduri europene pentru renovarea și revitalizarea lui. Ghidurile de finanțare au fost atât de straniu scrise încât se putea renova doar clădirea Vulturul Negru, fără sălile de spectacol aferente. Edilii au sperat apoi la fonduri elvețiene, apoi la cele norvegiene, că de fonduri orădene nici nu putea fi vorba.

E cât se poate de clar că ar fi nevoie de o grămadă de bani, bani pe care municipalitatea nu-i pune la bătaie pentru astfel de „fițe” câtă vreme mai sunt atâtea străzi de spart și pasaje de râmat. Directoarei Fundației de protejare a Monumentelor, Angela Lupșea, i-au ieșit zilele Art Nouveau și, în plus, a readus pe tapet încă una dintre bijuteriile Oradiei, numai bună de a fi ștearsă de praf pentru a i se reda strălucirea. 

Dar la fel de greu ca procurarea de fonduri și găsirea de meseriași care să renoveze chinezăriile din sălile abandonate va fi ca Primăria să stabilească viitoarea destinație a complexului cultural, după care plâng și actorii teatrului, ajuns la limita încărcării, și highighișii care s-au săturat de Casa Sindicatelor, și Filarmonica, a cărei conducere încă nu știe dacă sala unde concertează acum îi va mai aparține și mâine.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Destinatie
Am vazut filme in cinematograful cu privina, sub toate denumirile avute: "Pushkin", "Oradea" si, (de ce oare??!!), "Libertatea" ("Oradea" nu era buna??!!) Un spatiu generos, emblematic pentru urbea in care vietuim, si care "decat" intr-un oras din Romania poate ajunge in starea in care e!! Ni imi imaginez ce destinatie i se mai poate da si cu ce cheltuieli, imaginandu-ne cat costa doar aducerea sa in starea in care a fost abandonat in... "conservare"!! Normal ca intr-o epoca dominata de cultura ar putea avea zeci de destinatii dar in Oradea avem deja un teatru si o filarmonica, iar cinematografele nu prea mai atrag vizitatori. Poate deveni oricare dintre ele dar numai cu conditia sa ni se prezinte productii artistice de calitate. Holurile pot deveni galerii de arta sau multe altele!! Ramane de vazut ca dupa ce va fi fost readus la normal, cine il va administra si cu ce bani, altii decat cei proveniti de la spectatorii platitori!! Amu daca-i slobod sa intreb... As repeta tot sirul de idei/intrebari si referitor la fostul cinematograf "Transilvania" care, precum graiau vorbe prin targ, urma sa devina un centru cultural, ceea ce inca NU a devenit!! Noroc ca cinematografele "Crisana" si "Tineretului" (isi mai aduce cineva aminte unde era??!!) au fost demolate la timp!!
Postat 19 Iunie 2023, 09:51 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON