URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2022, 17:11

Cine va construi centura Sânmartin, o investiție de 30 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost aleasă asocierea care va construi centura Sânmartin, ce va porni din Oradea şi va ocoli atât localitatea Sânmartin, cât şi staţiunile Băile 1 Mai şi Băile Felix. Investiţia se ridică la circa 30 milioane de euro fără TVA.

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, miercuri, că licitaţia pentru proiectarea şi execuţia şoselei este o asociere de firme formată din Construcţii Erbaşu (liderul asocierii), Drumuri Orăşeneşti, Procons Group şi Váhostav (Slovacia). 

"Vom aştepta să treacă perioada prevăzută pentru contestaţii, dar sperăm să nu avem. Ne propunem ca la începutul lunii iunie să semnăm contractul pentru proiectare şi execuţie. Estimez că în 2-3 luni se poate finaliza proiectul tehnic. În paralel, se vor realiza şi procedurile de expropriere, în aşa fel încât în luna august să începem lucrările", a precizat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, potrivit informării CJ.

Şoseaua va avea o lungime de 5,7 kilometri, la care se adaugă bretelele rutiere de legătură de peste 2 kilometri. Lăţimea drumului va fi de 10 metri, cu două benzi de circulaţie, câte una pe sens. De-a lungul acestuia este prevăzută o pistă de biciclete cu o lăţime de 3 metri.

Traseul va porni din strada Iancu de Hunedoara din Oradea şi va ocoli atât localitatea Sânmartin, cât şi staţiunile Băile 1 Mai şi Băile Felix. Sunt prevăzute 3 poduri, două pasaje supraterane, un viaduct şi trei intersecţii giratorii.

Suplimentar, pentru a asigura conectarea dintre DN76 şi noua şosea de centură, este prevăzut şi un drum de legătură de aproximativ 900 de metri lungime, în dreptul giraţiei de la intrarea în localitatea Sânmartin, în cartierul numit popular "Cartierul ANL". 

Investiția se ridică la 148.940.166,91 lei fără TVA.

Durata de realizare a centurii este de 17 luni, din care 3 luni proiectare şi 14 luni execuţie. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Se vede ca suntem condusi de niste tarani!
Asa-i obisnuit taranul, cu ulita, doua sensuri cu latimea de doi metri pe sens, cat sa treaca cu caruta! Faceti-l naibii cu doua benzi pe sens, vedeti mai departe de ziua de maine! P.S. Cine vrea sa vada un exemplu, sunt multe, de bataie de joc altoita pe pr*stie+ticalosie, sa mearga pe drumul care duce la Fughiu, pe la Podgoria! E dat in folosinta in 2020, dar pare conceput pt. carute!
Postat 19 Mai 2022, 05:32 de pinonel
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
In capul tău costa atât, în rest noi o sa ne bucuram de respectivul drum
Postat 18 Mai 2022, 21:21 de Sandu2100
Un amărât de drum pe două benzi.
Costă, la kilometru de drum, cât e prețul de drum expres cu patru benzi în regim de autostradă din Ungaria. Hoții noștri nu se lasă. Ei trebuie să câștige într -un an cât alții într-o viață.
Postat 18 Mai 2022, 20:21 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON