URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2021, 16:30

Cine va construi autostrada între Chiribiș și Suplacu de Barcău? CNAIR a anunțat câștigătorul licitației

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a anunțat luni rezultatul licitației pentru proiectarea și construirea celor 26,53 kilometri ai Autostrăzii Transilvania din subsecțiunea 3C1.

Potrivit comunicatului CNAIR, ofertantul câștigător este asocierea formată din firmele Construcții Erbașu (din București) și Vahostav SK AS (din Slovacia), contra sumei de 542.956.612,31 lei, ceea ce înseamnă 20,605 milioane lei pe kilometru.

Durata contractului, care poate fi semnat după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații, este de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar perioada de garanție este de 10 ani.

„În cadrul contractului, antreprenorul va realiza mai multe lucrări de artă complexe, incluzând 3 viaducte, 8 pasaje și 8 poduri, printre care unul de o complexitate tehnică ridicată, și anume un pod peste un lac de acumulare, în lungime de 1.650 metri”, se arată în comunicatul CNAIR.

Termenul pentru depunerea ofertelor pentru proiectarea și execuția subsecțiunii 3C1 a Autostrăzii Transilvania, între Suplacu de Barcău și Chiribiș, a fost 15 martie, dată până la care au mai depus oferte și alte două asocieri (Drum Asfalt – Trameco – OPR Asfalt – Opras Publicas Y Ragadios – Citadina 98 – Lemacons SRL, respectiv Rizzani de Eccher SPA Italy – Artera Blue SRL), precum și firma turcească ERG Inșaat Ticaret Ve Sanayi AS (a cărei ofertă a fost descalificată).

Până în prezent, însă, CNAIR nu a luat nicio decizie privind soarta contractului cu asocierea Trameco – Drumuri Bihor – Vahostav SK – Drum Asfalt – East Water Drillings semnat pe 12 iunie 2020 pentru proiectarea și execuția subsecțiunii 3C2 a Autostrăzii, între Chiribiș și Biharia, despre care BIHOREANUL a dezvăluit în luna iunie a acestui an că este în „renegocieri” după ce Compania a respins proiectul tehnic depus de constructori în luna ianuarie și le-a solicitat un altul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON