URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2020, 11:35

Cine sunt universitarii care vor să fie decanii facultăţilor din Oradea. Între aceştia, doi foşti prorectori

Cine sunt universitarii care vor să fie decanii facultăţilor din Oradea. Între aceştia, doi foşti prorectori Eugen Macocian şi Marcela Prada au încheiat recent două mandate de prorectori şi acum aspiră să fie decani

Universitatea din Oradea a publicat lista cadrelor didactice care şi-au depus candidaturile în cadrul concursului pentru decani organizat de rectorul Constantin Bungău.

La 12 facultăţi, printre candidaţi se numără actualii decani, iar cei trei decani în funcţie care nu mai candidează fie au ajuns la pensie, fie au alte funcţii.

Candidaţi unici

La şapte facultăţi orădene, candidează pentru decanat o singură persoană, în şase dintre aceste cazuri fiind vorba chiar de decanii în funcţie.

Este vorba de facultăţile de Drept (Cristian Miheş), Geografie, Turism şi Sport (Alexandru Ilieş), Inginerie Managerială şi Tehnologică (Alexandru Pele), Medicină şi Farmacie (Adrian Maghiar), Protecţia Mediului (Ioan Chereji) şi Teologie (Vasile Popa). De asemenea, la Facultatea de Istorie este un singur candidat, Gabriel Moisa, în contextul în care actualul decan, Ioan Horga, va deveni pensionar în următorul an universitar şi nu va mai putea deţine funcţii de conducere.

Ei nu vor rămâne singuri în cursă, însă, pentru că regulamentul Universităţii spune că la aceste concursuri trebuie să fie minimum doi candidaţi. Aşadar, între 1 şi 4 septembrie, când se vor aviza candidaturile în consiliile facultăţilor, se vor face propuneri, chiar în cadrul acestor şedinţe.

Foşti prorectori, viitori decani?

Doi foşti prorectori ai UO speră să devină decani. Este vorba de Marcela Prada, care candidează pentru conducerea Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură, alături de actualul decan, Dan Gomboş, şi de Eugen Macocian, care speră să câştige conducerea Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, unde mai candidează doi universitari: Diana Cupşa şi Ioan Fechete.

Trei candidaţi mai sunt la o singură facultate, cea de Ştiinţe Socio-Umane, unde concurează actualul decan, Karla Barth, şi doi colegi de-ai săi, Dan Pătroc, respectiv Dragoş Dărăbăneanu.

La alte cinci facultăţi, sunt câte doi candidaţi înscrişi. La Arte, concurează actualul decan, Corina Andor, şi lectorul Ariadna Mircescu, la Inginerie Energetică şi Management Industrial s-au înscris Cristina Hora (actualul decan) şi Nicolae Rancov, la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei decanul în funcţie Mircea Gordan şi Francisc Hathazi, la Litere - Florin Cioban şi Veronica Buciuman, iar la Ştiinţe Economice actualul decan Alina Bădulescu şi Diana Sabău-Popa.

Pe lângă Ioan Horga, singurii decani din mandatul 2016-2020 care nu mai candidează sunt Teodor Mateoc (Litere), care a atins vârsta de pensionare, şi Sanda Filip (Informatică şi Ştiinţe), care a devenit prorector al Universităţii din Oradea.

În funcţie, din toamnă

Toate candidaturile vor fi avizate în consiliile facultăţilor între 1 şi 4 septembrie, iar concursurile propriu-zise vor avea loc între 21 şi 23 septembrie. Candidaţii îşi vor prezenta planurile de management în faţa unor comisii numite de rector.

Rezultatele vor fi anunţate pe 24 septembrie, urmând ca noii decani să îşi preia mandatele la debutul anului universitar 2020-2021. Ulterior, până pe 6 octombrie, ei vor numi prodecanii, după ce se vor consulta cu consiliile facultăţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON