Cinci tineri din Bihor au absolvit Bacalaureatul cu o medie perfectă, 10, numărându-se printre cei 112 elevi români care au atins această performanţă în sesiunea recent încheiată.
BIHOREANUL a vorbit cu ei şi a aflat cât de greu le-a fost să se pregătească şi ce vor să facă de-acum înainte.
Două de la "Eminescu"
Raluca Ban (foto dreapta), absolventă a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", la specializarea Filologie – Bilingv engleză, spune că a fost şocată când a văzut notele. "Nu mi-a venit să cred. Am învăţat foarte mult, mă aşteptam la note mari, dar nu la 10", spune tânăra.
A învăţat consecvent de la debutul anului şcolar şi şi-a organizat riguros pregătirea. "Mi-am alocat în fiecare zi câte 2-3 ore pentru o materie. Am încercat să nu las totul pe ultima sută de metri, ca să mă pot ocupa şi de mine, să ies cu prietenii", zice Raluca. Tânăra se va înscrie la Facultatea de Drept din Oradea, dornică să aibă o carieră în domeniu.
O colegă de-a Ralucăi de clasă, dar şi cea mai bună prietenă a ei, Adelina Balint (foto stânga), este a doua zecistă a Colegiului Eminescu şi, la rându-i, va da la Facultatea de Drept.
"A fost ok, n-a fost foarte greu. Eu am învăţat în fiecare an, anul acesta mai mult decât de obicei, dar nu a fost ceva imposibil", spune Adelina.
Se poate fără meditaţii!
Lista elevilor de 10 este continuată de două absolvente ale Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu" din Oradea: Andreea Filimon, absolventă în clasa de filologie - jurnalism, şi Maria Bodiu, din clasa de filologie – intensiv engleză.
"Am început să mă pregătesc cu trei săptămâni înainte de Bacalaureat, am recapitulat toate lecţiile, comentariile pe rând, mi s-a părut foarte uşor", povesteşte Andreea (foto stânga). Aceasta admite însă că fiecare lecţie a învăţat-o la timpul ei, iar în ultimele săptămâni a trebuit doar să le recapituleze. Şi ea vrea să dea tot la Facultatea de Drept din Oradea.
Maria Bodiu (foto dreapta), în schimb, visează că într-o zi va ajunge profesor de limba română şi engleză, care va inspira elevii, cum, l-a rându-i, s-a simţit inspirată de dascăli. "Examenul e greu, pentru că avem emoţii, câteodată frustrări, că vrem mult mai mult de la noi. Dar eu de-a lungul celor patru ani de liceu am învăţat constant şi asta cred că m-a ajutat. Am pus suflet, implicare, am primit şi sfaturi bune de la profesorii mei", spune Maria.
Spre deosebire de majoritatea colegilor ei, n-a luat meditaţii la nicio materie, niciodată. "M-am descurcat cu propriile puteri, cu ce am învăţat din clasă, de la profesori", zice adolescenta, care vrea să aplice la Facultatea de Litere din Oradea.
Zecist, apoi poliţist
Pe Alex Ghenţ (foto), singurul băiat de pe lista zeciştilor bihoreni, media de 10 de la Bacalaureat îl ajută doar la orgoliu. Tânărul, absolvent al Liceului Teologic Baptist Emanuel, va da admiterea, în august, la Academia de Poliţie, visând să devină poliţist. Ca să intre la Academie, contează notele pe care le va obţine la proba sportivă, respectiv la cele trei examene scrise (română, istorie şi engleză), nu şi media de la Bac.
"Sincer, nu mă aşteptam la media 10, mă aşteptam la istorie şi la geografie la o notă bună, poate nu chiar 10, la română nu mă aşteptam deloc la o notă aşa mare", spune tânărul. Modest, spune că meritul notelor luate la geografie şi istorie îi aparţin profesorului de la clasă, Florin Iştoc, care i-a pregătit intens. Istoria este materie de examen şi la Academie, aşa că a învăţat cu dublu scop, în timp ce la română, chiar dacă spune că a avut un profesor foarte bun la clasă, a luat şi meditaţii. "E de muncă, dacă vrei să ajungi aici", zice tânărul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.