URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iulie 2021, 19:00

Cine sunt elevii din Bihor care au luat 10 la Bacalaureat şi ce planuri de viitor au (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci tineri din Bihor au absolvit Bacalaureatul cu o medie perfectă, 10, numărându-se printre cei 112 elevi români care au atins această performanţă în sesiunea recent încheiată.

BIHOREANUL a vorbit cu ei şi a aflat cât de greu le-a fost să se pregătească şi ce vor să facă de-acum înainte.

Două de la "Eminescu"

Raluca Ban (foto dreapta), absolventă a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", la specializarea Filologie – Bilingv engleză, spune că a fost şocată când a văzut notele. "Nu mi-a venit să cred. Am învăţat foarte mult, mă aşteptam la note mari, dar nu la 10", spune tânăra.

A învăţat consecvent de la debutul anului şcolar şi şi-a organizat riguros pregătirea. "Mi-am alocat în fiecare zi câte 2-3 ore pentru o materie. Am încercat să nu las totul pe ultima sută de metri, ca să mă pot ocupa şi de mine, să ies cu prietenii", zice Raluca. Tânăra se va înscrie la Facultatea de Drept din Oradea, dornică să aibă o carieră în domeniu.

O colegă de-a Ralucăi de clasă, dar şi cea mai bună prietenă a ei, Adelina Balint (foto stânga), este a doua zecistă a Colegiului Eminescu şi, la rându-i, va da la Facultatea de Drept. 

"A fost ok, n-a fost foarte greu. Eu am învăţat în fiecare an, anul acesta mai mult decât de obicei, dar nu a fost ceva imposibil", spune Adelina. 

Se poate fără meditaţii!

Lista elevilor de 10 este continuată de două absolvente ale Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu" din Oradea: Andreea Filimon, absolventă în clasa de filologie - jurnalism, şi Maria Bodiu, din clasa de filologie – intensiv engleză.

"Am început să mă pregătesc cu trei săptămâni înainte de Bacalaureat, am recapitulat toate lecţiile, comentariile pe rând, mi s-a părut foarte uşor", povesteşte Andreea (foto stânga). Aceasta admite însă că fiecare lecţie a învăţat-o la timpul ei, iar în ultimele săptămâni a trebuit doar să le recapituleze. Şi ea vrea să dea tot la Facultatea de Drept din Oradea.

Maria Bodiu (foto dreapta), în schimb, visează că într-o zi va ajunge profesor de limba română şi engleză, care va inspira elevii, cum, l-a rându-i, s-a simţit inspirată de dascăli. "Examenul e greu, pentru că avem emoţii, câteodată frustrări, că vrem mult mai mult de la noi. Dar eu de-a lungul celor patru ani de liceu am învăţat constant şi asta cred că m-a ajutat. Am pus suflet, implicare, am primit şi sfaturi bune de la profesorii mei", spune Maria.

Spre deosebire de majoritatea colegilor ei, n-a luat meditaţii la nicio materie, niciodată. "M-am descurcat cu propriile puteri, cu ce am învăţat din clasă, de la profesori", zice adolescenta, care vrea să aplice la Facultatea de Litere din Oradea.

Zecist, apoi poliţist

Pe Alex Ghenţ (foto), singurul băiat de pe lista zeciştilor bihoreni, media de 10 de la Bacalaureat îl ajută doar la orgoliu. Tânărul, absolvent al Liceului Teologic Baptist Emanuel, va da admiterea, în august, la Academia de Poliţie, visând să devină poliţist. Ca să intre la Academie, contează notele pe care le va obţine la proba sportivă, respectiv la cele trei examene scrise (română, istorie şi engleză), nu şi media de la Bac.

"Sincer, nu mă aşteptam la media 10, mă aşteptam la istorie şi la geografie la o notă bună, poate nu chiar 10, la română nu mă aşteptam deloc la o notă aşa mare", spune tânărul. Modest, spune că meritul notelor luate la geografie şi istorie îi aparţin profesorului de la clasă, Florin Iştoc, care i-a pregătit intens. Istoria este materie de examen şi la Academie, aşa că a învăţat cu dublu scop, în timp ce la română, chiar dacă spune că a avut un profesor foarte bun la clasă, a luat şi meditaţii. "E de muncă, dacă vrei să ajungi aici", zice tânărul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
scoala nu e scoala pentru viata
interesant ca din pacate nici unu din elita care asimileaza cunostinte cel mai bine nu se risca sa devina antreprenor. Pe de alta parte, interesant intr-o nota optimista ca tineri capabili aleg sa isi continue studiile superioare in Oradea si mai departe.
Postat 07 Iulie 2021, 05:21 de unu
E clar
Cel mai bine clasat din Bihor este Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, pe locul 13 naţional, cu o rată de succes de 100% şi cu o medie generală de 9,07. ##PS: cam multe guițături ale unora care își refuleaza frustrările și complexele.
Postat 07 Iulie 2021, 01:12 de Neutryno
Bravo lor!
Bravooo! Asta e doar primul pas. Fără susținere adecvata si fără muncă in continuare nu știu la ce o să le folosească.
Postat 06 Iulie 2021, 16:29 de DaNu
Aleluia! Aleluia!Aleluia!
Unde esti tu Tepes Doamne?!Sa-l infigi in teapa pe Nicoara! Probabil, gojdistii au fost la miting pt "inegalabilul" Nicoara, cand trebuiau sa invete?! Oricum, si daca ramaneau la ore, acelasi rezultat era.Noroc cu muuuuuuuuuultele ore in particular, ca altfel era prapad.De ce ilustrul Gojdu nu se numara printre primele licee din tara? De ce Iasul e fruncea? Pentru ca acolo se face scoala, nu afaceri.
Postat 06 Iulie 2021, 09:10 de adevarat
Da' Gojdu?
Vaaaaaiiii...!!!! Si niciunul de la faimosul, vestitul, ilustrul, celebrul, preamaritul si proslavitul Gojdu???
Postat 06 Iulie 2021, 09:03 de TanarSiNelinistit
Articolul ăsta provoacă lacrimi.
Copiii ăștia par scoși din arhiva ziarului Scânteia. Nu vor să trăiască mai bine, nu vor mare lucru pentru ei. Ei doresc să finalizeze niște studii, să aibă niște profesii onorabile și să slujească patria. Unii cu tribul de "conservatori" au lui Orban, probabil. Alții cu haita de "reformiști" ai lui Câțu. Dar toți, la unison și în contradictoriu, fără "prăduitorii și colonizatorii" lui Johannis.
Postat 06 Iulie 2021, 07:21 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON