URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
10 Iunie 2024, 18:50

Cine sunt consilierii locali şi judeţeni ai UDMR. Preşedintele executiv Szabó Ödön: „Am câştigat inclusiv cu votul românilor”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii UDMR Bihor au făcut prima analiză a alegerilor locale: formaţiunea va avea mai mulţi reprezentanţi în Consiliul Local Oradea şi înConsiliul Judeţean Bihor decât în mandatul precendent, şi-a păstrat funcţiile de primar în 20 de localităţi şi a recâştigat Primăria municipiului Marghita, inclusiv cu votul românilor.

Datele au fost prezentate într-o conferinţă de presă organizată, luni, la sediul UDMR Bihor, de senatorul Cseke Attila, președintele organizației, respectiv deputaţii Biró Rozália şi Szabó Ödön, care consideră rezultatul mai bun decât la alegerile din 2000. 

„Este un rezultat mai bun decât acum patru ani, atât în judeţ, cât şi în Oradea. Este cert că numărul de primari pe care i-am avut, adică 21, va fi păstrat, poate chiar 22, deoarece încă nu s-au încheiat toate procesele-verbale”, a declarat Cseke, referindu-se la situația de la Săcueni, unde voturile vor fi renumărate, la solicitarea UDMR.

Marghita, recucerită

Dintre cele 21 de primării câştigate de UDMR, două sunt de municipii (Marghita şi Salonta), una de oraș (Valea lui Mihai) şi 18 primării de comune. Majoritatea sunt UAT-uri cu populaţie predominant maghiară, ca de pildă Diosig, Borş, Paleu, Sâniob, Sălacea, Tarcea, Biharia, dar sunt și trei localităţi cu populaţie majoritar română, precum Marghita, Tăuteu şi Lugaşu de Jos.

„În cea din urmă localitate, Sorbán Levente a câştigat cu un procent de peste 80%. Comunitatea a arătat că este mulţumită şi, în această situaţie, ar trebui să se pună punct hărţuielii”, a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Odon, referindu-se la numeroasele dezvăluiri ale BIHOREANULUI despre neregulile flagrante din activitatea primarului Sorbán.

În cazul Marghitei, Primăria a fost recâştigată pentru UDMR de actualul viceprimar, Demián Zsolt, cu 1.000 de voturi diferenţă faţă de primarul în exerciţiu, Marcel Sas Adăscăliții. „UDMR va avea majoritate şi în Consiliul Local, însă viceprimarul va reprezenta comunitatea românească. În niciun caz nu vom impune un viceprimar de la UDMR. Ambele comunităţi trebuie să fie reprezentate la nivelul conducerii Primăriei Marghita. Este o chestiune de normalitate, pe care am făcut-o de fiecare dată când am condus acest municipiu”, a ţinut să precizeze Cseke Attila.

Mai multe voturi

UDMR a strâns voturi mai multe decât la alegerile precedente - candidaţii UDMR la funcţiile de consilieri judeţeni au primit cu peste 10.000 de voturi mai mult decât în urmă cu patru ani, candidatul la preşedenţia CJ cu 11.700 voturi mai multe decât în 2020, candidaţii UDMR la Consiliul Local Oradea au strâns cu aproape 5.000 de voturi în plus, iar cel la postul de primar al Oradiei cu 2.600 mai mult. 

Acesta este motivul pentru care UDMR Bihor va avea mai mulţi reprezentanţi în Consiliul Local Oradea (5, în loc de 4, în fostul mandat) şi în Consiliul Judeţean Bihor (7, în loc de 6). Aceştia sunt Szabó József, Petö Dalma, Szántó Ildiko şi György Csáki János (Consiliul Local Oradea), respectiv Csiszér Norbert, Kéry Hajnal, Grim András, Szijjártó Szilárd, Chiş Gheorghe, Jakab Ferenc Mózes Olivér şi Corchiş Ştefan, cel din urmă din partea comunităţii slovace (Consiliul Judeţean Bihor).

O alianţă? Electoratul ar vrea

Chestionat de BIHOREANUL despre o eventuală alianţă post-electorală, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, a spus că „deocamdată nu s-a pus în discuţie aşa ceva”.

„Poţi colabora doar cu cel care vrea să colaboreze cu tine. Însă pot să spun că electoratul este mai dornic de colaborări decât de războaie”, a declarat Szabó, făcând cu această ocazie un apel şi la reprezentanţii AMT, formațiune care, în opinia sa, „a divizat comunitatea maghiară în mod artificial”.

"Ar fi timpul să existe o recunoaştere a realităţii din cadrul comunităţii maghiare. Eu aştept pasul următor. Această comunitate a fost divizată artificial, la un moment dat, în două, apoi în trei partide. Aştept să facă pasul înapoi în cadrul formaţiunii noastre, pentru a încheia conflictele din comunitatea maghiară", a spus liderul executiv al UDMR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@KP
La ultimele ture tot cu softul au avut bulan. La fel si sosoaka.
Postat 11 Iunie 2024, 17:12 de nihil
Oare asa sa fie?
Voturile le-a luat Cseke nu odonul. Cine a votat udemereul, de fapt l-a votat pe Cseke, singurul care momentan nu pare a fi sovin. Si singuru fata de care eu personal nu am o greata. Asta fara sa fiu ungur, nicaieri in genealogie
Postat 11 Iunie 2024, 13:11 de poiu
KP
Dar ce zici de USR la Orade, e exact cum am spus eu, aceasi copii proști ::::))) cu DEHELEAN in frunte, de PĂLĂVRAJANU nu mai vorbesc ::::)))) USR și PZD e tot acolo ::::)))) Felicitări pt asta ::::;))))
Postat 11 Iunie 2024, 01:16 de Sandu2100
Bineînțeles că niște români au ajutat UDMR să aibă reprezentare în Parlamentul European.
Fără ajutorul triumviratului Johannis + Ciolacu + Ciucă, UDMR ar fi fost acum istorie la europarlamentare. Real au obținut 4,8% ... așa că au primit cadou, prin softul STS, încă 0,3% ca să treacă pragul.
Postat 10 Iunie 2024, 22:04 de KP
cum ar fi sa iei pe maghiari in ceva alianta ca sa obtii doua treimi la judet
dar la municipiu sa iei alt partid minoritar? orice, numai sa nu vina Rozi la pile, cunostinte, mita, relatii
Postat 10 Iunie 2024, 21:15 de unu
De aici se vede ca unii români sunt inculți
Și nu învață din istorie. Dar cine știe poate sunt dispuși sa învețe ungurește.
Postat 10 Iunie 2024, 19:40 de CivisUlpianum
Se vede ca a trecut nea Viktor pe la ei
Anul acesta a venit mai des, ca urmare au cu un reprezentat mai mult atat in CJ (7, in loc de 6) si tot cu unul in plus in Consiliul Local Oradea (5, in loc de 4), dar se pare ca au pierdut la Sacuieni. Formidabil ce castig are UDMR. Lasand gluma la o parte, Sazabo are pe jumatate dreptate. Politicienii udemeristi sunt cu sacii in caruta. Alegatorii si-au facut treaba, atat cat au putut si ei. S-au mai mobilizat inca o data pt binele lui nea Viktor, Szabo & co. Mergem inainte.
Postat 10 Iunie 2024, 19:15 de Riviera
Biro revine
Cu siguranță se vede VICE-PRIMĂRIAȚĂ si cred ca va primi. Nu-mi doresc, dar România este o tara multiculturală :::::)))
Postat 10 Iunie 2024, 19:13 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6089 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON