URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2021, 10:58

Cine se încumetă? Un nou traseu de via ferrata în Bihor, cu un pod suspendat la 35 de metri înălţime! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii şi turiştii care ajung în judeţul nostru vor putea să-şi testeze abilităţile de căţărători pe un nou traseu de via ferrata.

Aceste "drumuri de fier" sunt trasee montane dotate cu structuri metalice (trepe de fier, cabluri, poduri suspendate, etc), care permit turiştilor să parcurgă în siguranţă trasee asemănătoare celor de alpinism.

La înălţime

Amenajat în Cheile Cuţilor, din comuna Roşia, noua rută turistică are o lungime de 270 de metri, iar cel mai spectaculos tronson este un pod indian de 33 de metri lungime, suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. Totodată, o parte a traseului trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Judeţean Bihor, noul traseu are o dificultate medie, de grad B, în condiţiile în care dificultatea traseelor de via ferrata se măsoară pe o scală de la A la E, unde A înseamnă cel mai mic grad de dificultate, iar E cel mai dificil.

Parcurgerea acestuia se face obligatoriu cu echipament de siguranţă şi protecţie (cască, ham, lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor sub vârsta de 16 ani va fi permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Turiştii vor putea urca pe noul traseu, cel mai probabil, începând din luna aprilie. Accesul cu autoturismele se poate face până la marginea satului Poniţa, iar de-apoi doritorii merg pe jos, prin chei, până la punctul de pornire al "drumului de fier".

Sute de ore de muncă

În Bihor, sunt acum şase trasee de via ferrata, din care cinci în Pădurea Craiului. Cel din Cheile Cuţilor a fost amenajat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, din subordinea CJ Bihor, CAPDD Bihor, Primăria Roşia şi Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.

Lucrările au început în septembrie 2020, iar valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 12.000 euro, din care jumătate a fost asigurată de AMD Bihor, iar diferenţa a fost asigurată de ceilalţi parteneri, inclusvi de operatori locali în turism şi pensiuni din zonă.

În proiect s-au implicat şi voluntari care au realizat stabilirea traseului şi au luat parte la activităţile de amenajare.

"Proiectul în sine a fost realizat, benevol, de alpinista Cristina Ianc, prin intermediul Travel Guide Romania, şi pus în operă de SC În Spirit Arhaic SRL. Tudor Rus, Lucian Frenţiu şi Deziderul Szabo sunt alpiniştii care au lucrat, sute de ore, la înălţime, adeseori în condiţii grele, de iarnă, pentru a fixa, în rocă: scoabe, bride de siguranţă, cabluri şi ancore", a transmis şi CAPDD Bihor, printr-un comunicat. De asemenea, voluntari din comuna Roşia au muncit la acest proiect.

"Mi-aş dori ca această colaborare să devină un model de bune practici pentru toţi actorii din Pădurea Craiului, publici sau privaţi, un model replicat la nivelul întregii destinaţii de ecoturism", a spus Paul Iacobaş, directorul CAPDD Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON