URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2020, 16:55

Cine e Mihai Lasca, afaceristul care organizează protestele anti măşti din Oradea: Un interlop, anchetat de DIICOT şi cu ordin de restricţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă tăcea, filozof rămânea! Desfăşurarea recentelor proteste împotriva purtării măştilor în Oradea scoate la lumină un personaj controversat. Mihai Lasca, organizatorul evenimentelor, administrator al unei firme de protecţie şi pază, a ajuns în atenţia publică susţinând că de fapt "Covid e o înşelătorie mondială", că "masca e toxică" şi oferindu-se chiar să stea "48 de ore într-un salon cu bolnavi". Ce nu se ştie, însă, despre el, este că are un trecut presărat cu bătăi, a făcut parte dintr-o grupare de falsificatori de carduri, iar pe numele lui există şi un ordin de restricţie cerut de partenera sa de viaţă.

Din interlop - protestatar

Vestea a ajuns până în Capitală, cunoscutul jurnalist independent Mălin Bot abordând subiectul duminică, pe pagina sa de Facebook, pornind de la faptul că Lasca este şi membru al controversatei AUR - Alianţa pentru Unirea Românilor, reprezentată de George Simion, un lider al protestatarilor anti-Covid din Bucureşti, pentru care la manifestarea de sâmbătă de la Oradea chiar s-au strâns semnături.

"Oamenii din conducerea AUR care fac propagandă CapVid. Mihai Lasca este un cunsocut interlop din Oradea, trimis chiar în judectă de DIICOT. Vorbim de un recidivist: LASCA MIHAI IOAN, recidivist, pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 al. 1 C.pen., în modalitatea iniţierii şi constituirii, cu aplicarea art. 41 al. 1, art. 43 al. 1 C.pen. şi art. 5 C.pen", scrie Mălin Bot, cu trimitere la un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bihor, distribuind şi o serie de articole care arată implicarea lui Lasca în dosarul menţionat.

"Afaceri" cu bancomate

Este vorba despre un dosar despre care BIHOREANUL a mai scris, privind o grupare de falsificatori de carduri care a făcut cumpărături de 300.000 euro cu carduri falsificate, trimisă în judecată de DIICOT în 2016. Grupul, coordonat de doi orădeni, Ioan Gheorghe Bejuşcă şi Constantin Eduard Sîrbu, era organizat pe paliere, fiecare membru având un rol bine stabilit, de la montarea aparaturii de tip skimming pe ATM-uri la falsificarea cardurilor în România şi efectuarea de operaţiuni bancare frauduloase.

Potrivit procurorilor, din gruparea coordonată de Bejuşcă şi Sîrbu au mai făcut parte 12 persoane: protestatarul de azi, Mihai Ioan Lasca, Alin Ojog, Sebastian Fotă (acum Bilaniuc), Adrian Belean, Andrei Gabor, Viorel Brisc, Koteles Robert, Lucian Gafencu, Kosorinsky Roman, Sorin Sasu, Valentin Leho şi Gheorghe Zlibuţ.

DIICOT susţinea că, începând cu anul 2012, membrii grupului au montat aparatură de tip skimming pe ATM-uri din România dar şi din Cehia, Olanda şi Germania. Cardurile false au fost, apoi, puse în circulaţie atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europeană, în diverse magazine de lux, de unde indivizii şi-au cumpărat produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri, în valoare totală de peste 300.000 euro. "Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. Banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între membrii grupării, în funcţie de rolul fiecăruia", specifica un comunicat al procurorilor.

În 2013, Lasca fusese chiar arestat în urma percheziţiilor făcute de poliţiştii de Crimă Organizată în ancheta ce atunci viza o reţea profilată pe infracţiuni informatice şi fals de monedă.

Scandaluri cu violenţă

Numele patronului firmei de pază apare şi în diverse scandaluri petrecute în Oradea. În 2012, un alt interlop orădean, Costi Mărie, fusese reţinut, cu nasul spart, după ce – împreună cu un prieten de-al său (Petru Puşcaş), s-au luat la bătaie cu protestatarul de azi, Mihai Lasca, zis pe atunci "Francezu", descris ca "un fost şmenar" cu care Mărie se afla în relaţii de duşmănie.

Apropiaţii lui Mărie susţineau, la vremea respectivă, că acesta a fost atacat de Lasca în timp ce se plimba cu fiica sa de 4 ani lângă o terasă, fetiţa fiind şi ea rănită în urma îmbulzelii. În timpul altercaţiei, Lasca ar fi scos chiar un cuţit, însă Mărie l-ar fi lovit peste mână, iar arma i-ar fi căzut. 

Lasca susţinea atunci că, dimpotrivă, Mărie ar fi fost cel care l-a atacat. "M-a înjurat, m-a prins de haine, m-a lovit şi, ca să mă apăr, am dat şi eu. Apoi l-a sunat pe Puşcaş şi a continuat scandalul. M-au pulverizat cu spray iritant, au dat cu scaune după mine. Eu am făcut scandal, sau ei?", zicea el, negând că ar fi încercat să-şi taie adeversarul cu cuţitul: "Eu nu umblu cuţite la mine".

Lasca susţine că altercaţia cu Mărie a pornit de la o alta, consumată în luna ianuarie a aceluiaşi an, 2012, când acelaşi interlop, însoţit tot de Petre Puşcaş, l-ar fi agresat la comandă. "Şeful lor, Raita, mă bănuie că am văzut când cineva i-a furat 5.000 lei din maşină. Ei m-au căutat şi m-au bătut. Când m-au lovit, am căzut şi mi-au luat 200 euro din buzunar. Am depus plângere la Poliţie împotriva lor pentru că mi-au luxat maxilarul, dar nici până azi nu am primit răspuns", pretindea atunci Lasca.

Ordin de protecţie

Mihai Lasca nu a fost ocolit de scandaluri nici în anii în care au urmat. Pe numele său, pe portalul instanţelor de judecată apar şi alte dosare penale. Pe rolul Judecătoriei Oradea, anul acesta, în luna mai, a fost înregistrat un nou dosar penal împtriva protestatarului de azi, pentru "lovire sau alte violenţe", parte vătămată fiind un bărbat (I.E.V).

De asemenea, în toamna anului trecut, aceeaşi instanţă a emis un ordin de protecţie împotriva lui Lasca, la solicitarea unei femei (B.A.A.), care ar fi chiar fosta sa parteneră de viaţă. Tot la Judecătorie, numele lui Lasca apare şi la secţia civilă, pentru "exercitarea autorităţii părinteşti". Sursele BIHOREANULUI spun că patronul firmei de pază l-ar fi urmărit în trafic pe iubitul fostei partenere de viaţă şi l-ar fi blocat în mijlocul drumului, unde l-a luat la bătaie.

Contactat de BIHOREANUL, duminică după amiază, Mihai Lasca a spus că nu poate să declare ceva "până nu văd acuzele care mi se aduc", respingând ideea că ar fi interlop, de vreme ce conduce o firmă de pază. "Conduc o firmă de pază, am fost avizat de SRI, de IGP, de toate instituţiile care trebuie", susţine el.

UPDATE: Nu sunt recidivist, sunt nevinovat

După apariţia acestui articol, Mihai Lasca a revenit cu un telefon, ţinând să precizeze că nu sunt adevărate informaţiile conform cărora ar fi recidivist. 

"Nu sunt recidivist, nu am fost niciodată condamnat nici n-o să fiu pentru că am fost arestat nevinovat. Recidivist înseamnă să fii condamnat pentru o anume faptă. Procurorul DIICOT Adrian Pantea a abuzat de funcţia pe care o avea şi a cerut arestarea mea fără să aibă probe, decât acuzaţii mincinoase. Dosarul a fost întocmit în 2013, iar până în 2020 nu s-a întâmplat nimic cu acest dosar. Abia acum a ajuns în Camera Preliminară, în care se hotărăşte dacă se judecă sau nu. Am fost atât de vinovat, că nu au putut să îmi facă nimic. Am fost doar anchetat. Beneficiez de prezumţia de nevinovăţie pentru că sunt nevinovat", a spus el.

Ba mai mult, acesta pretinde şi că informaţiile vehiculate pe internet ar avea drept scop decredibilizarea sa.

"Eu sunt simpatizat al partidului AUR, sunt solidar cu abuzurile prin care a trecut George Simion, acum se încearcă defăimarea partidului prin intermediul meu. În 2013 am fost victima abuzurilor făcute de un procuror DIICOT Oradea, iar acum prin intermediul acestui dosar aflat în instanţă se încercă probabil defăimarea partidului AUR prin intermediul meu", a mai susţinut Lasca.

Vezi mai jos discursul său de la protestul de sâmbătă:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Auriferoase
Meseria de interlop e brățară de AUR
Postat 10 Decembrie 2020, 05:39 de Ganntzy
Ghiara05
Era prea tânăr pe atunci. Cei ce făceau treabă pe Borșului, doi-trei, au candidat recent la posturi de consilier prin comunele din jurul Oradiei.
Postat 12 Octombrie 2020, 06:41 de oradeaveche
????????
Da de smenurile de pe șoseaua Borsului nimic ??
Postat 12 Octombrie 2020, 03:20 de Ghiara05
Problema e psihică la ăștia
Suferă de vedetism, dornicii sa descopere ceva senzațional , când ei nu au făcut nimic concret în viața. La fel ca Gheorghe Simion care susține că e abuzat de instituțiile statului, tot Romanul vede că ei se abuzează singuri , în cursa spre senzațional
Postat 11 Octombrie 2020, 21:59 de Sandu2100
:))
Dacă te spovedesti unde trebuie ai si avize si autorizați si scapi si de parnaie :))... doar sa sti biserica la care sa te rogi si sa ti descarci sufletul:)
Postat 11 Octombrie 2020, 17:17 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON