URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2021, 18:55

Cinci poliţişti din Bihor care "vânau" şoferii străini pentru şpagă merg la închisoare. Doi au fost daţi în urmărire națională

Cinci poliţişti din Bihor care 'vânau' şoferii străini pentru şpagă merg la închisoare. Doi au fost daţi în urmărire națională De la stânga la dreapta, agenţii principali Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Nicolae Sorin Rus au încasat pedepse cu executare. Kovacs şi Isai au fost daţi în urmărire naţională
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci subofiţeri de la Poliţia municipiului Salonta, trimişi în judecată în urmă cu mai bine de 6 ani, pentru că "vânau" şoferii străini de la care pretindeau şpăgi între 100 lei şi 300 euro ca să-i ierte de încălcarea Codului Rutier, reală ori nu, au fost condamnaţi definitiv, joi, la pedepse cu executare la Curtea de Apel Oradea. 

Cea mai mare pedeapsă a încasat-o Kovacs Cristian, care va executa o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni de închisoare. Sorin Rus şi Dorel Crăciun au fost condamnaţi la câte la 6 ani de detenţie, Milan Isai a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, iar Dorin Pojega a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de detenţie. 

"Taxatori" în uniformă

Cei cinci poliţişti au fost trimişi în faţa instanţei în 2015, în urma unei anchete coordonate iniţial de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi finalizate, apoi, de cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Cercetările au fost declanşate de poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Bihor, ca urmare a petiţiilor unor şoferi străini, unele depuse chiar la ambasade străine, care reclamau faptul că li s-a cerut mită. Concret, după cum a dezvăluit şi BIHOREANUL la vremea când rechizitoriul poliţiştilor a fost trimis în faţa instanţei, cei cinci subofiţeri, deşi încadraţi la Serviciul de Ordine Publică, deci cu sarcina de a patrula prin oraş, se erijau în agenţi rutieri şi îi "taxau" pe şoferii străini care nu cunoşteau sancţiunile pentru încălcarea normelor rutiere.

Printre reclamanţi s-a numărat şi un cetăţean elveţian, director la compania Nestle, care, sosit în România în februarie 2014 pentru o întrunire a companiei, a fost oprit de Kovacs Cristian şi de Dorin Pojega sub pretextul că a depăşit limita de viteză. Poliţiştii i-au cerut 1.400 lei, spunându-i că atâta este amenda, iar când le-a explicat că nu are bani decât pe card, cei doi l-au însoţit la un ATM ca să-i scoată. La plecare, elveţianul a cerut un document care să ateste cheltuiala, dar n-a primit niciun proces verbal de contravenţie, ci un bilet scris de mână de unul dintre poliţişti.

Încasări în carneţel

Poliţiştii erau precauţi, după cum au arătat procurorii. Aparatul de interceptare audio-video, de pildă, ascuns de anchetatori în maşina cu care aceştia patrulau prin Salonta, a fost găsit şi chiar smuls din locul în care fusese montat, însă nu înainte ca acesta să înregistreze o "amendă" de 20.000 forinţi pe care cei doi au negociat-o cu un şofer rămas încă neidentificat, dar şi discuţiile în care se sfătuiau cum e mai bine să îşi selecteze victimele şi să se ferească de vreun flagrant.

Procurorii au încercat să folosească şi investigatori sub acoperire, dar tot fără succes, unul dintre ei fiind deconspirat de poliţişti, care i-au verificat toată maşina, l-au pus să scoată tot din buzunare şi să se dezbrace chiar şi de cămaşă, moment în care omul le-a spus să se oprească, pentru că are aparat de înregistrare.

În final, pe 18 mai 2015, ofiţerii DGA Bihor şi DGA Arad, coordonaţi de Parchetul Curţii de Apel Oradea, au descins la sediul Poliţiei Salonta şi la locuinţele agenţilor bănuiţi de luare de mită, ridicând bani, bijuterii şi carneţele în care unii dintre ei îşi notaseră "încasările". După cele 8 percheziţii, patru dintre cei cinci poliţişti au fost reţinuţi, iar apoi prezentaţi la Tribunalul Bihor (foto), unde au fost arestaţi pentru 29 de zile, în timp ce al cincilea a fost pus sub control judiciar.

În căutare

Cercetarea judecătorească declanşată în primăvara anului 2015 s-a terminat abia joi. Iniţial, în decembrie anul trecut, Tribunalul l-a condamnat pe Kovacs Cristian Szilard la 7 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Dorel Crăciun şi Rus Nicolae Sorin au încasat câte 7 ani de detenţie, Isai Milan Valentin a primit o pedeapsă de 6 ani după gratii, iar Pojega Marian Dorin a fost condamnat la 5 ani de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea a 2.610 lei, 740 de euro, 125.000 de forinţi şi 140 de lire, sume pe care cei cinci agenţi le-ar fi primit mită de la şoferi. 

Procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a "îmblânzit" pedeapsele, scăzând din fiecare câte un an. 

Cum decizia Curţii e definitivă, poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor au şi început s-o pună în aplicare. Până joi seara, dintre cei cinci poliţişti au fost găsiţi, însă, doar trei, Dorel Crăciun, Nicolae Rus şi Cristian Kovacs, care sunt încă activi şi au fost ridicaţi de acasă.

Ceilalţi doi, Milan Isai şi Dorin Pojega, care s-au pensionat între timp, au fost daţi în urmărire naţională, pe motiv că se sustrag de la executarea pedepsei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Jigodia Pojega
Oare jigodia de POJEGA cum a reusit sa ramana in Politie dupa iesiri necontrolate la adresa celor pe care trebuia sa-i apere. Cum si-a pastrat uniforma dupa ce a batut cu bestialitateun un barbat carede atunci, are probleme mari de sanatate. Dar cum acest derbedeu nu s-a oprit in a face faradelegi in continuare, a primit macar o parte din ceea ce merita demult. Acum putem sa-l contemplam pe pagina politiei la rubrica urmaritilor... Pojega se ascunde (inca), primind totodata o pensie "binemeritata" nu tocmai mica, ca.... meritul e merit sau ce dracu.
Postat 24 Iulie 2021, 21:43 de Lalala
Daaaa daaaa
Poveste veche dar actuală tare pesimist ești nu ești cumva gabor și tu ? Te simți cu musca pe căciulă sau carei treabă?
Postat 22 Iulie 2021, 21:41 de sss
Poveste veche
Tot mai vedem găinării de acum 6/7/10 ani...da ceva actual mai este sau poate s-a terminat evaziunea fiscala,frauda...mai exista cineva care se ocupa de asta vreo institutie in Romania...sau mai bine stam ca salarul e bun liniste,prietenie... somn usor!
Postat 22 Iulie 2021, 20:05 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON