URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2024, 15:38

Cinci firme din Turcia și una din Ucraina, printre cele care vor să construiască Drumul Expres Oradea-Arad

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci firme din Turcia, una din Ucraina și una din Bulgaria se numără printre cele care au depus oferte, pe cont propriu sau în asociere cu altele românești, pentru construcția lotul al doilea al Drumului Expres Oradea - Arad, reiese dintr-o informare făcută de șeful Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 

Opt oferte depuse 

Acesta a transmis, pe Facebook, că s-au depus în total opt oferte pentru execuția Lotului 2, adică a tronsonului de 39,7 km între Salonta și Chișineu Criș, căruia i se adaugă 10 km drum de legătură până la granița cu Ungaria, adică până la un nou punct de trecere a frontierei ce va fi construit în Salonta.

Cele opt oferte au fost depuse de: 

Asocierea BOG’ART SRL (lider) – TRACE GROUP HOLD PLC – G.P. GROUP JSC (Romania – Bulgaria)
Asocierea CONSTRUCTII ERBASU SA (lider) – CONCELEX SRL (Romania)
Asocierea DRUM ASFALT SRL (lider) - AUTOMAGISTRAL PIVDEN SRL -– (Romania – Ucraina)
Asocierea IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. – ROTARY CONSTRUCTUU MENTENANTA SA (Turcia – Romania)
Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. (lider) - CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S. - (Turcia)
NUROL INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia)
Asocierea ONUR TAAHHUT TASIMACILIK INSAAT TICARET VE SANAYI A.S (lider) - STRACO HOLDING S.R.L. (Turcia – Romania)
Asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider) - INFRAVIS SRL (Turcia – Romania)

Pentru lotul al doilea, valoarea contractului este de 3,41 miliarde de lei fără TVA. Investiția se va realiza din bani europeni, prin Programul Transport. Termenul de execuție va fi de 24 de luni. 

Conform directorului general al CNAIR, contractul include construcția unui pod „de o complexitate tehnică ridicată”, în lungime de 1.091 de metri, realizarea drumului de legătură cu Ungaria și, de asemenea, a unui nou punct de frontieră. 

În standby

Drumul Expres Oradea - Arad va avea o lungime totală de peste 120,47 de kilometri. Construcția lui a fost împărțită în trei loturi. 

Lotul 1, de 33,7 km, este cuprins între Oradea și Salonta, la acesta adăugându-se un tronson de 5,3 km ca drum de legătură între DN 79 Oradea – Arad și Salonta, acesta urmând să funcționeze ca centură a municipiului.

Lotul 2 va avea 39,7 km între Salonta și Chișineu Criș, cu încă 10 km „drum de legătură până la granița cu Ungaria”, adică până la un nou punct de trecere a frontierei ce va fi construit în Salonta.

Lotul 3, de 47,07 km, va fi între Chișineu Criș, la care se adaugă încă 2,9 km ai unui drum de legătură cu Zona Industrială Arad Vest.

Traseul pornește din sud-estul Oradiei, de la drumul de legătură dintre Centura Oradea și A3, și se încheie la intersecția variantei de ocolire Arad cu DN7.

Licitațiile pentru realizarea loturilor 1 și 3 sunt, din nou, blocate după ce procedurile au fost contestate, după cum se arată pe portalul SEAP. Acestea au fost blocate și în trecut, din motive similare. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
PIB-ul Rusiei creste din PIX, nu de alta dar ce bine o duc ăia din Korea de Nord ::::::)))) plin de Tesla acolo ::::))))
Postat 01 August 2024, 00:12 de Sandu2100
În Ucraina este lege marțială ... dacă ești sănătos nu poți pleca din țară, fiind potențial mobilizat.
Cum a ajuns o firmă, dintr-o țară care a ajuns să recruteze vânzătoare de magazin și hoți ajunși în pușcărie, să participe la o licitație dintr-un domeniu atât de necesar unei zone lovite de război? E clar că încalcă legea de la ei de acasă ... dar și că în Ucraina nu este niciun război care să aparțină ucrainenilor, fiind de fapt un blat prin care industria de armament occidentală să prospere, în rând cu Rusia a cărui PIB crește pe fondul unor sancțiuni. O firmă ucraineană nu are ce căuta în România, să se lipească la bani publici care, în parte, sunt fonduri europene. Nefiind membră UE, Ucraina nu are ce căuta să sugă, prin interpuși, banii contribuabililor europeni și români mai ales, în acest caz.
Postat 30 Iulie 2024, 17:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON