URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2021, 10:58

Cimitirul clandestin: Un cimitir pentru câini şi pisici, amenajat pe ascuns într-o pădure de lângă Oradea (FOTO)

Cimitirul clandestin: Un cimitir pentru câini şi pisici, amenajat pe ascuns într-o pădure de lângă Oradea (FOTO) ULTIMA PLIMBARE. Aflată la câteva minute de centrul Oradiei, pădurea din Paleu e un loc predilect de plimbare pentru orădenii care au căţei. O explicaţie şi pentru faptul că, printre arbori, au apărut morminte de animale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despărţirea de un animal de companie este dureroasă şi este uşor de înţeles de ce mulţi stăpâni ar vrea să-şi îngroape căţelul sau pisica într-un loc apropiat, unde să le mai poată omagia loialitatea. 

Bihorul nu are, însă, niciun cimitir pentru animale şi nici măcar un serviciu de incinerare a necuvântătoarelor, aşa că stăpânii fie le predau firmelor din alte judeţe sau chiar ţări, fie le caută un loc de veci umbros şi accesibil. Unii dintre ei au ales o pădure de lângă Oradea...

La vecinii din Arad

Administraţia Domeniului Public, care are în grijă şi adăpostul Grivei, este singura din Oradea care asigură serviciul de preluare a cadavrelor de animale. De pe domeniul public, hingherii au obligaţia să preia orice animal mort. "Când suntem sesizaţi, ridicăm cadavrele de animale din oraş şi le predăm apoi unei firme din Arad, cu care avem contract pentru incinerare", spune directorul Liviu Andrica. 

Pentru cetăţeni, serviciul se face doar contra cost, la preţul de 5 lei/kg. "Prestăm serviciul doar pentru persoane fizice şi doar pentru animale de companie, nu pentru porci sau găini", zice Andrica. Nu mulţi orădeni apelează, însă, la ADP pentru asta, fie pentru că stau la casă şi pot să-şi îngroape animăluţele în grădină, fie pentru că vor să primească cenuşa înapoi, într-o urnă, ceea ce firma orădeană nu asigură. 

Cimitir în lucru

În ţară sunt câteva firme specializate în incinerarea animalelor de companie, la costuri care încep de la 300 lei, în funcţie de talia patrupedului. Graţie apropierii de Ungaria, mulţi orădeni optează şi pentru servicii ale unor firme din ţara vecină, dispuse chiar să filmeze incinerarea. 

Pe de altă parte, doi tineri orădeni vor să deschidă cât de curând primul cimitir pentru animale din Bihor, în comuna Lăzăreni. "Mai avem nevoie de o semnătură, ca apoi să putem cere autorizaţia de funcţionare de la Direcţia Sanitar-Veterinară", spune Alex Mada. 

Până când vor avea soluţii decente la îndemână, bihorenii improvizează. În pădurea din Paleu au apărut mai multe morminte de animale, săpate clandestin, probabil de orădeni care vor să aibă aproape un loc în care să-şi amintească de prietenii lor cu patru lăbuţe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Daca primaria face cimitir pt animale, o sa comentezi ca de ce face
Postat 22 Iulie 2021, 09:11 de Sandu2100
N-are decât să facă primăria un cimitir pentru animale.
Nu-i ilegal să ai un astfel de cimitir. Doar că, în lipsa gândirii din partea edililor, oamenii găsesc soluții ce par a fi improvizate. De ce să fie ilegal? Este total firesc, iar locu-i potrivit.
Postat 22 Iulie 2021, 08:43 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON