URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2021, 17:22

Cimitir medieval, scos la iveală de săpăturile arheologice din centrul Oradiei. Vezi IMAGINI!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săpăturile de descărcare arheologică desfăşurate la viitoarea parcare park and ride de lângă catedrala Ortodoxă a Oradiei au scos la iveală circa 20 de schelete înmormântate în jurul fostei biserici Sfântul Spirit din secolul XIII.

Cimitir medieval în centrul civic...

Potrivit arheologilor, osemintele au fost înmormântate, conform tradiţiei, în cimitirul din jurul bisericii datând din anii 1.300. "Până acum am descoperit cam 20 de schelete şi în fiecare zi mai descoperim altele. Din păcate, multe dintre ele sunt bulversate din vechime, au fost distruse la construcţia caselor din zonă", a declarat pentru BIHOREANUL arheologul Doru Marta.

Specialiştii speră să dateze vechimea osemintelor cu ajutorul artefactelor descoperite lângă ele. "Cimitirul ar putea fi mai vechi de secolul XIII, dar asta urmează să stabilim. Lângă 2-3 schelete am găsit monede arpadiene, de valoare mică. Apropiaţii puneau bănuţul în mâna sau gura răposaţilor ca să aibă cu ce îşi plăti trecerea în lumea cealaltă. În unele zone se mai păstrează obiceiul şi acum", a spus Marta.

Din păcate, monedele din bronz sunt într-o accentuată stare de degradare, dată fiind calitatea slabă a materialului de la acea vreme.

Urmele unui târg celebru

În plus, cu ocazia săpăturilor, arheologii au mai descoperit urmele unor construcţii ridicate pentru vechiul „târg de vineri” de la Oradea.

"În perioada de la sfârşitul secolului XIII – începutul secolului XIV aici funcţiona un târg de vineri în care existau şi locuinţe de negustori. O parte dintre ei erau înstăriţi, pentru că nu erau bordeie, ci case din zid. Am găsit blocuri de piatră fasonată destul de atent, ceea ce era, atunci, destul de scump", a spus Marta.

Potrivit arheologului, izvoarele scrise au menţionat existenţa târgului, fără să existe însă, până acum, şi dovezi arheologice.

"Târgul de vineri este menţionat de Evlia Celebi (n.r. istoric, geograf şi scriitor turc), cel mai mare fiind cel care se ţinea la 40 de zile după ce ghiaurii (n.r. termen care se folosea pentru cei care nu erau musulmani) roşeau ouăle. Aici veneau călători cu marfă scumpă atât din Orient, cât şi din Europa de Vest, şi găseai aici de la miere şi cafea, la mirodenii", a declarat arheologul.

S-au oprit în februarie...

Lucrările de construire a parcării de tip "park and ride" din fostul centru civic al oraşului au fost suspendate la jumătatea lunii februarie, după ce arheologii care supravegheau şantierul au descoperit trei schelete şi urmele unor ziduri.

"În prezent se face descărcarea arheologică a amplasamentului. Conform contractului, arheologii mai au la dispoziţie 11 zile. Singurele lucrări care se desfăşoară în zonă sunt cele de relocare a reţelei secundare de termoficare", a declarat pentru BIHOREANUL inginerul Annamaria Sava, responsabil de lucrări din partea Primăriei.

Parcarea este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
troc biserica-politicieni
catedrala aceea nu avea ce cauta acolo! numai ca interesul poarta fesul caci pentru sprijin politic s-a acordat autorizatie de constructie. un fel de troc biserica-politicieni, acelasi care functioneaza dintotdeauna. (vezi maica mina si aventura betonata) // plus - biroul de urbanism iar doarme? chiar nu are nimic de spus legat de coloristica si intretinerea spatiilor comerciale din centrul civic? arata absolut gretos!
Postat 13 Mai 2021, 19:59 de roger
Săpați si sub catedrala
Oare la construcție cate s-au acoperit cu betoane?
Postat 13 Mai 2021, 17:54 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON