Pandemia de Covid-19 loveşte cu valul al patrulea, prin varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă. Sâmbăta trecută, în Bihor se înregistrau deja 679 de cazuri active, dintre care 129 de pacienţi erau internaţi, iar 21, aflaţi în stare gravă, erau îngrijiţi în secţii de Anestezie - Terapie Intensivă (ATI).
"Potrivit specialiştilor, vârful pandemiei va fi undeva prin 20 octombrie. Ne pregătim de ce este mai rău", spune prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea. Pentru că peste vară procesul de vaccinare s-a oprit!
Codaşii Europei
Purtatul măştii, spălatul pe mâini şi distanţarea faţă de cei din jur sunt doar măsurile de prevenţie. Specialiştii recomandă vaccinarea ca singura armă împotriva răspândirii Covid-19. Ţări precum Danemarca şi Spania au ajuns deja la o acoperire vaccinală de 70%, iar Germania, Franţa şi Italia ţin aproape, cu procente de 60%. Mai mult, Austria, Danemarca şi Germania pregătesc al treilea vaccin pentru populaţia vulnerabilă, iar în Ungaria acesta se administrează deja doritorilor.
Prin comparaţie, România ocupă penultimul loc în Europa, cu o acoperire vaccinală de numai 31% din totalul populaţiei eligibile, de peste 12 ani. Judeţul Bihor se înscria la începutul lunii septembrie sub media pe ţară, cu un procent de numai 28,31%. Cea mai mare acoperire vaccinală, de 31,8%, era în Oradea, urmată de localităţile învecinate: Sântandrei (30,89%), Paleu (28,8%), Biharia (28,6%), Borş (25,8%) şi Sânmartin (21,96%). În schimb, cele mai mici procente se înregistrau în centrul judeţului, la Răbăgani (8,77%), Dobreşti (5,94%), Vârciorog (5,11%), şi Roşia (4,23%).
"Nu-i interesează!"
La aproape doi ani de la declanşarea pandemiei, interval în care în Bihor s-au înregistrat peste 30.300 de îmbolnăviri şi aproape 1.600 de decese, bihorenii sunt încă reticenţi faţă de vaccinare. Zvonurile privind gravitatea efectelor secundare, implementarea de CIP-uri sau calificarea bolii ca "o simplă gripă" au prevalat recomandărilor specialiştilor. Campania pro-vaccinare dusă prin intermediul politicienilor, în care românii au cea mai puţină încredere, a fost şi ea un eşec la toate nivelurile.
"Am făcut campanie de informare din casă în casă, le-am explicat oamenilor avantajele, iar când am adus echipa mobilă pentru vaccinare abia dacă au venit 10 - 15 persoane. Nu-i interesează şi gata", spune primarul de Răbăgani, Călin One.
La fel s-a întâmplat şi în Vârciorog. "Eu m-am vaccinat, directorul şcolii s-a vaccinat, 80% din angajaţii Primăriei s-au vaccinat, dar oamenii tot nu vor", zice primarul Vasile Cociuba (foto). Potrivit edilului, localnicii sunt mai sănătoşi. "La ţară, dacă îi loveşte o răceală, oamenii sunt învăţaţi să mănânce usturoi şi să bea vin fiert că le trece. Se feresc de medicamente...".
Localnicii nu cred nici măcar în exemplul personal. "Am fost primul care m-am vaccinat, ca să vadă lumea că nu păţeşte nimeni nimic, dar degeaba", spune Remus Moţiu, primarul de Roşia. El este cu atât mai îngrijorat cu cât în weekend este programat să aibă loc festivalul "Straiţa plină". "Avem în localitate cazul unui băiat infectat cu Covid-19, după care s-a îmbolnăvit mama, tatăl, iar acum bunicul. Sperăm să nu explodeze cazurile şi să nu mai putem ţine festivalul", spune primarul.
"Cine a vrut s-a vaccinat!"
Ritmul vaccinării a încetinit din 15 mai, odată cu relaxarea restricţiilor. "Dacă în primăvară se făceau şi 3.000 de doze de vaccin pe zi, după ridicarea restricţiilor numărul lor a scăzut la 500 de doze pe zi, pentru ca astăzi (n.r. joia trecută) să ajungă la 200 pe zi", spune prefectul Dumitru Ţiplea (foto).
Din lipsă de activitate, din cele 28 de centre de vaccinare au rămas doar 16 echipe mobile şi centrul modular din Piaţa Gojdu din Oradea, care funcţionează cu personal neplătit de trei luni şi înjumătăţit la câte doi medici, asistenţi şi registratori.
Vineri, la prânz, centrul de vaccinare era aproape gol.
Puţinii vizitatori întrebau despre vaccinurile disponibile, actele necesare sau orarul de funcţionare, după care plecau. "Dacă în luna mai, la deschidere, aveam şi 200 de vaccinaţi pe zi, astăzi media este undeva la 100 de persoane", spune adjunctul coordonatorului centrului de vaccinare, dr. Adriana Vladu.
Peste vară, centrul a fost căutat însă inclusiv de cetăţeni străini. "Prin iunie - iulie, din 200 de vaccinaţi pe zi cam 20 - 30 veneau din Ungaria. Erau vârstnici vaccinaţi cu Sputnik sau cu vaccinul chinezesc, îngrijoraţi că nu au anticorpi. Prin august valul s-a oprit", relatează medicul. Azi se mai vaccinează doar şoferii de TIR care vor să evite carantinarea şi bihorenii cu concedii târzii în străinătate. "Cine chiar a vrut s-a vaccinat", spune Vladu.
Vaccinări după ureche
Gradul mic de vaccinare, în condiţiile răspândirii rapide a variantei Delta a virusului, care afectează inclusiv tinerii, anunţă vremuri grele. Cum, potrivit unor statistici neoficiale, s-a vaccinat doar 46% din corpul profesoral, începerea şcolii cu elevii în clase complică şi mai mult situaţia. "Deocamdată este greu de prevăzut ce se va întâmpla. Efectele începerii şcolii le vom vedea peste două săptămâni", spune directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, Lucia Daina (foto).
Angajaţii spitalului nu s-au omorât, însă, nici ei cu vaccinarea. "Din 2.000 de angajaţi, avem 987 de persoane cu vaccinare completă şi încă 200 cu o singură doză. Ne apropiem de un procent de 50%, ceea ce este puţin", recunoaşte directoarea. Cel mai mare procent de vaccinare se înregistrează la medici (86%) şi asistenţii medicali (60%), iar cel mai mic la infirmieri (35%) şi brancardieri (23%). "Mulţi infirmieri şi brancardieri refuză să se vaccineze spunând că au trecut prin boală", explică directoarea.
Valul patru e aici!
În schimb, la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu din Oradea, fost spital Covid-19, din cei 2.300 de angajaţi s-au vaccinat 88,44% dintre medici şi 60,68% dintre asistenţii medicali. Angajaţii par conştienţi că, deşi vaccinul nu protejează 100% împotriva infectării, măcar previne apariţia cazurilor grave. "Din 9 adulţi şi un băiat de 16 ani internaţi la ATI, o singură persoană este vaccinată", spune directorul Laurenţiu Chiană (foto).
Autorităţile se aşteaptă la o explozie a infectărilor având în vedere că de vineri până sâmbătă a apărut un număr record de 106 îmbolnăviri noi. Numărul cazurilor înregistrate de la izbucnirea pandemiei a ajuns sâmbătă la 30.334, dintre care 29.063 de pacienţi s-au vindecat, iar 1.592 au decedat.
Numai vineri au încetat din viaţă o femeie de 55 de ani din Delani şi un orădean de 71 de ani, ambii nevaccinaţi. Sâmbătă dimineaţă, în Bihor se înregistrau 679 de cazuri active, din care 129 de pacienţi erau internaţi în spitale, iar 21 se aflau în stare gravă în secţiile ATI.
În aceeaşi zi incidenţa cumulată a cazurilor Covid depăşea 1 la mie în 23 de unităţi administrativ-teritoriale din Bihor. Pe primul loc se situa comuna Gepiu, cu 11 cazuri şi o incidenţă de 5,32 la mie, în timp ce în Oradea cele 287 de cazuri active duceau la o rată a incidenţei de 1,27 cazuri la mie.
Pregătiri de pandemie
Confruntate cu creşterea bruscă a îmbolnăvirilor, autorităţile judeţene se pregătesc de ce este mai rău. "La nivel naţional vor fi mobilizate 1.600 de paturi ATI, la fel ca în vârful pandemiei din noiembrie anul trecut. Raportat la populaţie, asta înseamnă un pat la 12.500 de locuitori, adică 50 de paturi ATI la nivelul judeţului Bihor", calculează prefectul Dumitru Ţiplea.
În prezent, în Bihor sunt amenajate 37 de paturi ATI, din care 22 la spitalul Pelican, 10 la Spitalul Municipal şi 5 la Spitalul Judeţean. Alte 10, de terapie intermediară, unde pacientul nu este intubat, ci doar ajutat să respire cu mască, sunt amenajate tot la Municipal. "Creştem treptat numărul de paturi ATI şi, având în vedere că noua tulpină atacă toate categoriile de vârstă, pregătim paturi inclusiv pentru copii", spune Ţiplea.
Autorităţile au reîmprospătat rezervele de oxigen ale spitalelor şi amenajează noi spaţii pentru cazarea eventualilor pacienţi. După o vară pierdută, când bătălia cu coronavirusul putea fi dusă lejer, în centrele de vaccinare, Bihorul se pregăteşte să poate o luptă mult mai dură, în spitale...
"O INEPŢIE"
Bonuri pentru vaccinare
Pentru a încuraja vaccinarea, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila (foto), a dat săptămâna trecută ordinul privind acordarea de tichete de hrană în valoare de 100 lei pentru cei care s-au vaccinat cu schemă completă după data de 30 august 2021. Acestea se vor împărţi începând din octombrie, prin punctele de vaccinare.
"Este o inepţie. În loc să facă adeverinţa de vaccinare, registratorul va umbla să elibereze tichete celor vaccinaţi care vor veni după ele", comentează dr. Adriana Vladu, coordonatorul adjunct al centrului de vaccinare din fostul centru civic, care apreciază că acordarea de bonuri va aglomera centrul şi va îngreuna activitatea lui.
RESTRICŢII PENTRU NEVACCINAŢI
Permis doar cu certificatul verde!
Guvernul a adoptat vinerea trecută o serie de restricţii care vizează în special persoanele nevaccinate. Executivul a impus introducerea Certificatului Verde care să dovedească vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă RT-PCR nu mai veche de 72 de ore sau cu test antigen nu mai vechi de 48 de ore. Excepţie vor face doar copiii mai mici de 6 ani.
Documentul va fi obligatoriu pentru accesul la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri în localităţile cu o rată de infectare Covid-19 între 3 şi 6 la mia de locuitori.
Organizatorii de evenimente sau agenţii economici au obligaţia de a scana codul QR de pe certificat folosind aplicaţia mobilă "Check DCC", pentru a verifica autenticitatea documentului, fără a reţine însă datele personale ale deţinătorului.
Măsura, menită să încurajeze vaccinarea, a fost contestată public de preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, care spune că, întrucât limitează drepturi ale cetăţeanului, ar trebui promovată prin lege şi nu prin Hotărâre de Guvern.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.