URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iunie 2023, 15:13

Chiar și școala te vrea prost?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faptul că țara te vrea prost nu mai e o noutate. Cum ar putea rămâne etern la putere o adunătură de hoți, zisă clasă politică, dacă nu prin votul unui electorat needucat?

Întrebarea mea e dacă nu cumva și școala contribuie la asta, cu sau fără intenție. Știm că societatea și statul au mari restanțe față de profesori. Că mulți părinți sunt într-un adevărat război cu profesorii și își învață copiii să disprețuiască școala și dascălii. Că statul îi plătește pe profesori în bătaie de joc și că școala e ultima pe lista de priorități reale. Că Guvernul alocă doar 2,1% din PIB pentru educație, deși legea votată de Parlament prevede minimum 6%. Adică statul sabotează direct școala, prin subfinanțare.

Dar oare profesorii nu au și ei restanțe față de elevi și studenți la cel mai important capitol - la educație? Oare profesorii cu vocație, atâți câți au mai rămas în școli în urma contraselecției promovate de stat, se mai opun degradării educației? Oare câți profesori mai au o tresărire de conștiință atunci când ideile generoase promovate oficial sunt contrazise de fapte?

Oare cum se împacă de exemplu educația ecologică, devenită un fel de Cântare a României pe stil nou, cu atitudinea anti-ecologică promovată tocmai prin evenimentele organizate la școală? Oare profesorii, inspectorii școlari, miniștrii învățământului, președintele acestei țări - toți oameni cu școală, intelectuali - nu au aflat că baloanele cu heliu care se eliberează acum la orice absolvire de ciclu școlar poluează mediul, eșuând pe câmpuri și în ape?  

Oare nu mai e niciun profesor care să oprească această tâmpenie? Care să spună că festivitatea de absolvire nu e petrecere de interlopi, că școala trebuie să formeze cetățeni responsabili, nu pițipoance și cocalari, și că trebuie să existe o congruență între vorbe și fapte? Că nu tot ce e la modă sau e posibil este și bun?

România educată e un proiect în care, din păcate, nu mai cred nici profesorii.

Orlando Balaș
profesor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7609 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON