URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2021, 18:49

Cererile pentru ajutorul de încălzire şi suplimentul de energie se preiau de marți în Oradea. Vezi condițiile!

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea va prelua începând de marţi cererile pentru ajutorul de încălzire şi suplimentul de energie de la orădenii cu venituri mici.

În funcţie de venituri...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, cele două forme de ajutor se acordă consumatorilor cu venituri sub 1.1386 lei lunar, pe membrul de familie, sau sub 2.053 lei în cazul persoanelor singure.

"Dacă în iernile precedente aveam undeva la 400 de beneficiari în fiecare lună, începând din noiembrie, pentru că plafoanele până la care se acordă ajutoarele au crescut, ne aşteptăm să avem între 3.000 şi 5.000 de beneficiari", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, directorul DASO, Anca Grama.

Ajutoarele de încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu lunar pe membru de familie şi sistemul de încălzire a locuinţei utilizat (energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri).

Procentul de compensare începe de la 100%, în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie este de doar 200 lei şi scade treptat pentru a fi de 50% în cazul celor cu venituri între 680,1 lei şi 920 lei, 30% pentru cei cu venituri între 1040,1 lei şi 1.160 lei şi 20% pentru cei cu venituri între 1.160,1 lei şi 1.280 lei.

Cel mai mic nivel de compensare este de 10% şi se acordă celor cu venituri mediu net lunar pe membru de familie între 1.280,1 lei şi 1.386 lei, respectiv persoanelor singure cu venituri între 1.280,1 lei şi 2.053 lei.

... şi de forma combustibilul folosit

Valoarea de referinţă la care se aplică acest procent de compensare este de 250 lei pe lună la încălzirea pe gaze naturale, 320 lei pe lună în cazul celei pe combustibili solizi sau petrolieri şi 500 lei pe lună în cazul energiei electrice.

În cazul sistemelor centralizate de termoficare, valoarea de referinţă este reprezentată de preţul local al energiei termice facturate populaţiei, care în Oradea este de 285 lei pe gigacalorie.

Un ajutor suplimentar

În plus, potrivit Legii 226 din 2021 privind protecţia consumatorului vulnerabil, începând din acest sezon rece se acordă persoanelor venituri mici şi un supliment pentru energie.

Acesta este în sumă fixă pe lună, în funcţie de combustibilul folosit, respectiv 10 lei pentru gaze şi energie termică, 20 lei pentru combustibili solizi sau petrolieri şi 30 lei pentru energia electrică.

"Suplimentul de energie se acordă cu scopul de a acoperi integral sau o parte din cheltuielile cu: iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă şi asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate", a transmis Primăria.

Solicitaţi aici!

Orădenii care doresc să beneficieze de aceste forme de ajutor pot obţine Cererile – declaraţie pe proprie răspundere de la sediul DASO din strada Primăriei 42 de luni până miercuri între de la ora 7:30 până la 16:30, joia până la ora 18:30 iar vineri până la ora 16:00.

"Având în vedere contextul pandemic actual, distribuirea formularelor se va face şi la Centrele Sociale Multifuncţionale Rogerius ll (strada Episcop Ioan Suciu 1, bloc ZP1), Nufărul (strada Nufărului 47, bloc D111 ), Ioşia I (Aleea Cazaban 51), Ioşia II ( Aleea Călinului 9), de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00", se mai menţionează în comunicat.

Documentele pot fi descărcate şi de pe site-ul DASO, unde la secţiunea Acte necesare şi formulare online – Serviciul Social pot fi obţinute şi informaţii privind: cuantumul ajutorului, actele necesare pentru obţinerea lui şi bunurile care exclud acordarea ajutorului.

Potrivit comunicatului, "cererea însoţită de documentele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia, precum şi celelalte documente necesare se pot transmite către instituţia noastră şi on-line, pe adresa contact@daso-oradea.ro".

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul de energie se acordă pentru întreg sezonul rece dintre 1 noiembrie 2021 şi 31 martie 2022.

Orădenii care îndeplinesc condiţiile pot depune cereri de acordare a ajutorului de încălzire în perioada 19 octombrie - 20 noiembrie.

Cele două forme de ajutor pot fi solicitate însă şi ulterior datei limită, urmând să se acorde însă doar pentru lunile de iarnă rămase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sanda aka Asistata.
Ca să vezi că nu toți suntem kăkați ca tine, tocmai ți-am aprobat cererea de ajutor, ca să nu moară Bihoreanul de frig în plină pandemie ce prefigurează al 5-lea val.
Postat 19 Octombrie 2021, 11:30 de KP
CrisDumi aka KP
Il pune pe Orban premier
Postat 19 Octombrie 2021, 00:27 de Sandu2100
Cu așa presă obedientă, nici Bihoreanul nu va scăpa de nevoia unui ajutor suplimentar.
Măi, nevolnicilor de la PNL! Ce compensare, ce ajutor, ce dreac de cereri vă mai scapă de nemernicia în care vă zbateți? "Neterminații" liberalismului românesc au rezolvat situația, propunând plafonarea prețului la energie. Astăzi e 0,79 lei/kwh pentru tot consumatorul casnic orădean. "Tembelii" Johannis și Câțu l-au pus pe "debranșatul" Popescu, de la Energia țării, care ne spune că au plafonat prețul kilowattului la 1 leu. Așadar, nu numai retardați, ci și ticăloși.
Postat 18 Octombrie 2021, 22:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON