URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2024, 21:38

Centura Nojorid se deschide pe bucăți, începând de duminică (FOTO)

Centura Nojorid se deschide pe bucăți, începând de duminică (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centura Nojorid se va deschide pe etape, începând din acest sfârșit de săptămână. Duminică, 4 august, de la ora 08:00, noul drum se deschide de la intersecția cu DN 79, la intrarea în Nojorid dinspre Oradea, și cu drumul comunal spre Livada de Bihor, până la drumul comunal care duce spre localitatea Apateu.

Tot în 4 august se deschide și breteaua de legătură între centrul localității Nojorid și centură, din noul sens giratoriu amenajat pe DN 79, a informat, miercuri, Consiliul Județean Bihor.

„Doar efecte locale”

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, subliniază că „această deschidere va avea doar efecte locale, în așa fel încât locuitorii din Nojorid de pe străzile care dau în Inelul Metropolitan să poată ajunge la locuințe, iar cei care locuiesc în Apateu să poată ajunge în sat prin Nojorid”.

De notat că termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor și darea în folosință a centurii Nojorid este 25 august.

Deschiderea pe etape a centurii Nojorid este explicată de CJ Bihor prin faptul că „se mai lucrează în două zone” ale acesteia, iar în următoarele două săptămâni vor fi finalizate și aceste lucrări, astfel că în 18 august se va deschide circulației întregul traseu al Centurii Nojorid.

„Circulația nu poate fi deschisă pe întreaga centură din cauza lucrărilor care se fac la Inelul Metropolitan, la capătul dinspre Nojorid. Pe o porțiune de 1,5 km, strada este excavată în totalitate. Se lucrează la relocarea rețelelor electrice, așternerea stratului de balast, compactări și montarea bordurilor. De asemenea, la capătul centurii Nojorid dinspre Oradea, în zona cartierului Grigorescu, Primăria Oradea finalizează lucrările de modernizare a unor străzi care se intersectează cu diagonala care traversează cartierul Grigorescu. Pentru a crea front de lucru și pentru constructorii care lucrează în cartierul Grigorescu, capătul centurii Nojorid dinspre Oradea va fi deschis în 18 august”, a precizat Bolojan.

Cu pistă pentru bicicliști

Centura Nojorid are o lungime totală de 8,3 km, pornind din cartierul Grigorescu de-a lungul pădurii până la drumul comunal spre Apateu și având trei bretele, pentru a-l lega de DN 79 în intersecția giratorie cu drumul de Livada, în dreptul Primăriei Nojorid și la ieșirea din Nojorid spre Leș, acolo unde se racordează la Inelul Metropolitan de Sud.

Noul drum are și o pistă pentru bicicliști, separată de carosabil și având o lățime de 2,5 metri, precum și alveole amenajate pentru 24 de stații pentru transportul în comun.

Centura Nojorid face parte din lotul II al proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, în cadrul căruia deja a fost deschisă circulației centura Sântandrei. Lucrările au fost executate de Porr Construct, valoarea contractului pentru cele două drumuri fiind de 100,429 milioane lei, cu TVA inclusă.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene și din bugetul CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
vasi/adi13
Apropos, stii ca după locale nu mai comentezi :::::))))))
Postat 01 August 2024, 17:57 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Ce activa e sanda, proasta orasului. Apropo sanda stii ca Bolovanul cere ca si camioanele sa fie deviate pe centura , pana in Grigorescu printre case sa iasa pe centura orasului. Ce parare ai boschetarule? O perioada nu am intrat pe aici ca sunt satul de tine si imbecilii chelului.
Postat 01 August 2024, 15:51 de vasi13
da
asa se face pontificat ...si acuma in partea dreapta a aeroportului cum curge crisul , fa cartierul grigorescu de vest , din start asa trebuia dezvoltat orasul
Postat 01 August 2024, 10:47 de sodelica
vad eu bine?
Inelul metropolitan se termina in intravilanul, intre casele din Nojorid?
Postat 01 August 2024, 09:15 de scortosul
zi de zi
zi de zi descopar magariile cu traseele centurilor. ma intrebam ce aiureala s-a facut la Alesd cu o centrura interioara prin intravilan si o bratara exterioara partiala pana la Pestis? Acu la Pestis is ceva pretenari vechi asociati dar azi descoper ca in zona s-a construit si un rezort cu cazare, piscina care trebuia sa aiba un drum de acces asa ca cineva(cineva cu resurse bugetare) nu putea ramane indiferente la asigurarea aceesului la acel resort din Sinteu. Mai cum se leaga lucrurile! Pacat de drumul ala prin intravilan, pacat de zona intravilana depreciata pe ambitii si caposenii care acum vad ca se rezolva pe interese strict personale.
Postat 01 August 2024, 08:33 de scortosul
KP aka mama Omida
Parcă îți pare rau cand vezi articol de genul ::::)))))
Postat 01 August 2024, 07:54 de Sandu2100
Sando ... te-a trimis pe acolo Chirilă, dar degeaba.
Unde ai fost tu nu-i nicio centură, ci străduța care pornește de la primăria Nojoridului și se va lega la viitoatea centură a comunei. Nu ești în stare să deslușești o hartă măcar. Cu ce te-a trimis Chirilă ... cu bicicleta sau de la redacție pe jos, ca să te trezești din beție?
Postat 01 August 2024, 07:16 de KP
Se deschide fix un rakat cu perje.
Oare cine o să fie atât de prost încât, ca să treacă dinspre aeroport către Leș, nu va circula la fel ca până acum prin Nojorid, ci va intra în giratoriul intersecției spre Livada, apoi va reintra în centru comunei, ca să parcurgă de fapt același traseu ca acum. Cap de fier trebuie să aibă birtinezii care, în loc să facă o ocolire normală a Nojoridului, s-au apucat să modernizeze o simplă stradă din comună, zicând că-i parte a centurii. Centura Nojoridului este încă departe de finalizare, iar străduța din centrul comunal către viitoarea centură nu are niciun rol de ocolire. Eu cred că pe acea străduță și-a făcut case niște liberali de frunte nojorideni, care trebuie satisfăcuți de învârtirea fără rost a banilor publici.
Postat 01 August 2024, 07:11 de KP
Kid
Uite ca acum e gata cu câteva luni intarzieri, dar totuși nu e dupa zeci de ani de intarzieri, nu de alta, dar dacă ne luam după @KP se deschide după 49 de aini de intarzieri. " lipsa de oameni si utilaje pe santier " nu se poate explică, dar ieri am trecut pe acolo si nu era, acum e ::::::))))
Postat 01 August 2024, 00:01 de Sandu2100
Incepe si Bolojan cu gargara
Pana acum, cam ce zicea se si intampla! Prin mai zicea ca se deschide centura la sfarsit de iunie. Prin iunie zicea ca se deschide centura la sfarsit de iulie, ca nu se apuca la 4 benzi intre aeroport si drumul de Livada pana nu e deschisa centura Nojorid. Acum vine si zice ca se deschide in 18 august. Contractul e pana in 25 august, ok, dar cum explicati lipsa de oameni si utilaje pe santier? De cate ori am trecut pe acolo in mai si iunie era pustiu. Aceeasi firma are mai multe lucrari luate, nu face fatza si muta oamenii de pe un santier pe altul? In iulie au inceput sa o frece cu cele 2 sensuri giratorii de ziceai ca e nu stiu ce mare scofala. Zice un amic din Nojorid, ca asfaltul nou pus in centru a fost frezat si inlocuit ca a fost cu gropi dupa turnare. Azi am trecut pe acolo si nu era nicio groapa, inseamna ca l-au inlocuit deja. In schimb era frezat asfaltul nou pus dupa sensul giratoriu de la Livada, spre Nojorid. Bai, voi chiar sunteti nebuni?
Postat 31 Iulie 2024, 22:42 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON