Anunțat vineri de Prefectură și aprobat luni de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, centrul integrat de asistență umanitară pentru refugiații ucraineni ajunși în Oradea - primul de acest fel din țară - va funcționa abia de joi. Motivul este de natură birocratică și legislativă.
În condițiile în care asistența va fi oferită de reprezentanții a opt instituții publice, care sunt finanțate din bani publici, acestea au trebuit să parcurgă proceduri legale pentru alocarea de fonduri ori detașarea de personal și logistică.
În amenajare
Marți după amiază, centrul care trebuie să funcționeze în incinta complexului Oradea Shopping City din Calea Aradului, între aripa în care se află magazinul Lidl și partea în care funcționează magazinul Momax, era încă în stadiu de amenajare.
„În proporție de 70% au fost aduse piesele de mobilier necesare”, a declarat BIHOREANULUI Alina Butian, angajată a APTOR desemnată să coordoneze din partea Primăriei Oradea amenajarea spațiului care a fost nefolosit mai mult de un an și care acum trebuie adaptat pentru primirea refugiaților și furnizarea de asistență pentru aceștia.
Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, ideea unui centru integrat de asistență pentru cetățenii ucraineni și apatrizi fugiți din calea războiului a aparținut Primăriei și Fundației Comunitare Oradea, Prefectura Bihor aprobând înființarea lui vinerea trecută, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență luni, ziua de când a început „operaționalizarea” lui.
Centrul a fost gândit așa încât să ofere, în același loc, mai multe servicii de care ar putea avea nevoie refugiații, începând de la trierea persoanelor până la traducere, de la îngrijiri medicale până la asistență socială și de la consultanță juridică privind procedurile de imigrare până la asistența pentru încadrarea în muncă.
Și cazare temporară
Potrivit reprezentantei APTOR, centrul din complexul Oradea Shopping City va avea inclusiv un spațiu pentru cazarea temporară a 48 refugiați, pentru o noapte sau mai multe, fie că aceștia se află în tranzit spre alte state europene, fie că sunt în așteptarea repartizării unor locuri de cazare dintr-o listă aprobată la nivel județean de către CJSU. Această listă cuprinde de la spații ale primăriilor până la internatele unor unități de învățământ și, la nevoie, inclusiv hoteluri, dacă spațiile din primele două categorii se vor fi ocupat în întregime.
„Este în pregătire un spațiu pentru cazare temporară, cu 48 locuri, pentru persoanele care sunt în tranzit, pentru o noapte sau două. Dacă au nevoie de cazare pe o perioadă mai lungă, sunt direcționați spre spațiile de cazare existente la nivelul județului”, a explicat Alina Butian.
De asemenea, aceasta a spus că în cadrul centrului de la OSC va exista un spațiu pentru triaj, unde refugiații să fie înregistrați dacă vor să rămână în Bihor sau să plece mai departe, un spațiu de tip „Mama și copilul”, un spațiu de joacă pentru copii, un spațiu de relaxare cu două televizoare, precum și puncte de informare ale AJOFM, Direcției de Asistență Socială Oradea, DGASPC Bihor, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (pentru cei care vin cu animale de companie) și Serviciului de Imigrări (pentru cei care doresc să rămână în Bihor).
Deocamdată, spune Butian, cazarea temporară a refugiaților ucraineni ajunși în Oradea se face în hotelul din Cetate administrat de APTOR (43 locuri), precum și la diverse așezăminte cu care DGASPC Bihor are relații de colaborare, cum ar fi Căminul Felix.
Un „proces”
„Operaționalizarea centrului a început luni, dar este un proces, nu se poate face peste noapte. Toate instituțiile implicate în funcționarea centrului lucrează cu bani publici. Fondurile publice nu puteau fi alocate de instituții înainte să existe o hotărâre a CJSU. Ieri (n.r. – luni) a fost activat centrul, dar pregătirea nu putea fi încheiată în câteva ore, pentru că și spațiile trebuie pregătite corespunzător, sarcină pe care și-a asumat-o Primăria Oradea”, a declarat BIHOREANULUI șefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, pentru a explica motivul pentru care centrul pentru refugiați nu a putut fi pus în funcțiune de la o zi la alta.
Potrivit acesteia, asistența pentru refugiații ucraineni este acordată în prezent prin CJCCI (Centrul Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției) în colaborare cu Fundația Comunitară Oradea, care ține legătura cu alte ONG-uri implicate în ajutorarea refugiaților (așa numitul Grup de inițiativă Bihor pentru Ucraina). Tot CJCCI este structura care contactează celelalte instituții publice în situațiile în care refugiații au nevoie sau solicită serviciile acestora.
„Niciun refugiat ucrainean nu a rămas necazat sau fără hrană în Bihor. Unii au primit ajutor deja inclusiv pentru a se angaja”, a punctat Ligia Oala.
„Noutatea pe care o va reprezenta centrul din incinta OSC este că în același loc și sub același acoperiș vor putea fi furnizate toate serviciile de care pot avea nevoie refugiații”, a mai spus șefa Cancelariei Prefectului.
Serviciile din cadrul centrului urmează să fie disponibile permanent, 24 de ore din 24 de ore, prin prezența fizică a reprezentanților instituțiilor și/sau asistență telefonică în caz de necesitate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.