URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2018, 18:39

Centru de învăţare, la Universitate: Studenţii orădeni vor primi online cursurile

Centru de învăţare, la Universitate: Studenţii orădeni vor primi online cursurile foto: arhivă

Universitatea din Oradea se numără printre cele 12 universităţi din ţară care vor avea câte un centru de învăţare, adică un spaţiu anume dedicat studenţilor, unde aceştia vor putea folosi aparate moderne, pentru a aprofunda cursurile predate de profesorii lor şi unde vor primi sfaturi despre cum să înveţe. Finanţarea este asigurată de Ministerul Educaţiei, printr-un program realizat în parteneriat cu Banca Mondială.

"Pe foarte puţini studenţi îi mai ţii în campus după cursuri. Prin acest proiect, încercăm să creăm o zonă mai neconvenţională, unde să nu vedem bănci, ci fotolii şi mese, ca un lounge, unde studentul să vină cu un laptop şi unde colegi dedicaţi să le arate şi o altă faţetă de a învăţa", a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Concret, în acest centru - care va avea, printre dotări, ecrane interactive, internet wireless, un aparat foto, 20 de calculatoare desktop, o imprimantă multifuncţională şi mai multe notebook-uri - 15 tutori, adică cadre didactice de la fiecare facultate, îi vor consilia pe studenţi, oferindu-le sfaturi în procesul de învăţare, dar şi privind orientarea profesională ori dezvoltarea personală.

Pe lângă accesul la acest centru de învăţare, studenţii orădeni vor mai avea şi o altă facilitate: acces la o platformă online, unde vor găsi cursurile predate de profesorii lor, dar şi lucrări scrise de alţi specialişti decât cei ai facultăţii la care ei învaţă. "Ne dorim un fel de blending (n.r amestec), să amestecăm tehnologia clasică de învăţare cu tehnologia indispensabilă azi. Dar nu vorbim doar de un simplu curs pe calculator, ci de o multitudine de alte materiale care ţin de o disciplină şi care trebuie să fie la îndemâna studenţilor", a precizat Bungău.

Proiectul, intitulat "Blend in - Centru de învăţare al Universităţii din Oradea", are un buget de  250.000 de euro, asigurat de Ministerul Educaţiei şi Banca Mondială. Ministerul a oferit astfel de finanţări pentru ca în universităţi să scadă numărul studenţilor care abandonează studiile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Super
Un proiect excelent. Am văzut ceva similar la Universitatea de Vest din Timișoara. Ce-i drept era un colț mai ferit, cu bean bags și măsuțe unde studenții puteau sta cu laptopurile și petrece ferestrele dintre cursuri. Până acum toată lumea mergea ori ca o cafea în sala de mese, ori la sala de celtură a Bibliotecii Universitare ca să piardă vremea în pauzele dintre seminarii. Va fi mai comod cu o sală dedicată unde găsești deja laptop, Internet și un loc în care să stai să-ți recitești cursurile.
Postat 21 Martie 2018, 21:39 de Razvan_T_Coloja
Si de-aicea si de-acolo
Universitatea si-a gasit tutori unu si unu la facultati. Cel putin daca la noi e Botezat zisa ”si de-aicea si de-acolo”, e clar ce scoala o sa facem in proiectul asta. Nu putea gasi un prof mai (ne)potrivit, nu intelegi nimic din ce vorbeste. Dar e tot neo, asa ca intelegem.
Postat 21 Martie 2018, 20:28 de IoanaBB
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON