URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2022, 20:01

Centrele de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul sunt realizate în procent de peste 60% (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrele de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul sunt realizate în procent de peste 60%. Potrivit unui comunicat al municipalităţii cele mai avansate sunt lucrările la piaţa Magnoliei, finalizate în proporţie de 80%.

Piața Magnoliei, gata până la finele anului

"Până în prezent au fost realizate: lucrări de terasamente şi demolări, lucrări de infrastructură şi suprastructură (precum construcţii trepte, realizarea instalaţiilor electrice, alimentare cu apă, irigaţii şi canalizări, montare de borduri, rigole, pavaje, trepte, construcţii jardiniere din beton), amenajarea zonelor verzi, lucrări pentru amenajarea locurilor de joacă", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Lucrările ar putea fi finalizate până la sfârşitul acestui an. În continuare, în funcţie de condiţiile medeo urmează să se finalizeze lucrările la pavaje, precum şi amenajarea locurilor de joacă, placarea fântânii şi instalaţia arteziană.

Constructorul mai are de realizat amenajarea spatiilor verzi, montarea corpurilor şi stâlpilor iluminat, montarea mobilierului urban, amenajarea staţiei de autobuz şi instalarea celor două toalete publice, una dintre ele fiind pentru persoanele cu dizabilităţi.

Lucrările, în valoare de 10,9 milioane lei plus TVA, sunt realizate de firma Gavella şi trebuie finalizate în primăvara anului viitor.

Spaţii verzi şi locuri de joacă

În ceea ce priveşte piaţeta Nufărul, lucrările sunt realizate în proporţie de 70%. "Au fost realizate lucrări de terasamente, lucrări de infrastructură şi suprastructură, amenajarea zonelor verzi şi a locurilor de joacă", a transmis Primăria.

Pentru următoarea perioadă sunt programate lucrări la pavaje, respectiv montarea de corpuri de iluminat şi mobilier urban.

"Se vor instala staţia de biciclete, un info-point şi panouri info, vor fi amenajate locuri de joacă, spaţii verzi şi platforme cu structură metalică placate cu lemn", a transmis Primăria.

Finanţate din fonduri europene, lucrările de amenajare a viitorului centru de cartier au fost atribuite firmei Gavella pentru suma de 6,7 milioane lei, fără TVA.

În premieră pentru România!

În ceea ce priveşte lucrările la Piaţeta Cazaban stadiul de finalizare este de 60%. În premieră pentru România piaţeta este pavată cu plăci din beton compozit.

"Astfel, în placa de beton a pavajului, ultimii 2 centimetri sunt formaţi ca strat de uzură. Acesta este compus dintr-un praf de rocă de nisip de cuarţ, cu agregat de cuarţ, de diferite culori şi este protejat de o foiţă de teflon care îi conferă rezistenţă la razele UV, îngheţ/dezgheţ şi permite curăţarea uşoară a petelor. Pavajul carosabil este montat pe un strat de beton macroporos care permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificaţii până în pământ", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Până în prezent au fost executate lucrări de terasamente, infrastructură şi suprastructură respectiv de instalare a stâlpilor de iluminat. "În perioada următoare se vor continua lucrările la pavaje, la sistemul de iluminat, la fântâna arteziană, amenajarea spaţiilor verzi, montarea mobilierului urban şi realizarea staţiei de autobuz", se menţionează în comunicat.

Proiectul este pus în practică de Erbaşu Construcţii, pentru suma de 12,3 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Asta e trendul de "uniformizare"?
Au distrus cu zeci de santiere pe pietonala (Republicii), unde e pavat cu bucati de piatra si au zis ca o sa refaca pietonala ca sa fie pavat "uniform" tot orasul, iar acuma aici, la "centre de cartiere" se foloseasca fix bucati de pietre care seamana cu cel din pietonala? Unde e "uniformizarea"? Dar si asa e departe saritor la cer viteza cu care lucreaza firma... Termenii de finalizare sunt date numai sa fie complectata o rublica, la primaria oricum nu e nimeni care sa verifice nici aspectul asta, ex azi e termenul de finalizare pt pasajul din Piata Cetatii, care abia e terminata 50% si abia lucreaza acolo 5 persoane...
Postat 02 Noiembrie 2022, 07:17 de cititor_
Traian
Nu e sigur ca am sa ma bucur de RULI, am opțiunea, cenușa, formol, ceară etc
Postat 01 Noiembrie 2022, 23:23 de Sandu2100
@sanducu
probabil tu obisnuiesti sa mictionezi pe strazi si prin oras, nu toti avem aceleasi origini si comportamente. De verdeatza de la rulikovski sa te bucuri tu
Postat 01 Noiembrie 2022, 22:30 de Traian
Traian
Noroc ca înainte era plin de verdeață ::::))) nu ai loc unde sa piși sau care e problema?? Acolo nu a fost verdeață de când e locu, au fit bălării di mlaștină. Verdeață o sa ai la Rulikovsky .
Postat 01 Noiembrie 2022, 22:13 de Sandu2100
betoane cat cuprinde
frumoase betoane gri, oare nu se gasesc si ceva copaci extrem de scumpi care sa faca ca parandaratul sa fie la fel de mare? sau nu puteti mari procentul de parandarat fara sa batjocoriti orasul cu betoanele astea oribile?
Postat 01 Noiembrie 2022, 21:49 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON