URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2021, 11:28

Cele patru platforme din județ unde bihorenii vor putea lăsa gratuit deșeurile mari vor costa aproape 7 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii din Salonta, Beiuș, Aleșd și Marghita, precum și cei ai comunelor învecinate acestor patru orașe nu vor mai avea motive să arunce anvelope, aparatură uzată, moloz ori piese de mobilier vechi pe la marginile localităților ori prin șanțuri sau păduri. Consiliul Județean a stabilit costurile pentru realizarea unor platforme unde cetățenii vor putea lăsa, gratuit timp de trei ani, toate deșeurile de mari dimensiuni pe care nu le colectează operatorii de salubrizare.

Potrivit unei hotărâri adoptate luni, în unanimitate, de aleșii bihorenilor, în orașul Aleșd va fi construită o platformă de 2.080 metri pătrați pe strada George Emil Palade, cu suma de 1,53 milioane lei (inclusiv TVA).

La Beiuș, punctul de colectare a deșeurilor de mari dimensiuni va fi amenajat pe strada Burgundia Mică, pe o suprafață de 5.130 metri pătrați, urmând să coste 1,76 milioane lei (cu tot cu TVA).

În Marghita, platforma va fi realizată pe strada Brândușei, va avea o suprafață de 3.100 metri pătrați și va costa 1,78 milioane lei.

La Salonta, terenul pentru construirea punctului de colectare este situat pe strada Gestului și are o dimensiune de 4.000 metri pătrați, iar valoarea investiției va fi de 1,16 milioane lei, cu TVA inclusă. 

În fiecare din cele patru centre vor fi amplasate câte 12 containere pentru colectarea selectivă a următoarelor tipuri de deșeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice / electrocasnice / electronice, materiale plastice, hârtie-carton, lemn, mobilier, vegetale, resturi din construcții și deșeuri care au un conținut periculos.

Consiliul Județean Bihor va realiza cele patru platforme și le va dota corespunzător, iar primăriile vor asigura condițiile necesare exploatării lor și vor crea regulamentul prin care acestea vor putea deservi și alte unități administrativ-teritoriale din vecinătatea celor patru orașe.

Fiecare cetățean va putea depozita, gratuit, pe o perioadă de minimum 3 ani, toate acele categorii de deșeuri care nu sunt ridicate de către operatorii de salubritate.

Punctele de colectare a deșeurilor mari completează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, a cărui implementare a început în octombrie, 2020. În prezent, singura localitate din județul Bihor care dispune de două asemenea centre este Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În sfârșit, le-a venit mintea la cap edililor județului.
Dar containere mari în toate localitățile, pentru deșeurile selective, pe când vom vedea? Nu de alta dar, e posibil ca astfel să nu mai vedem gunoaie pe marginea drumurilor, că nu-i niciun țăran atât de prost să arunce tot felul de deșeuri din mers, când are containere destule la scurtă distanță de casă.
Postat 24 August 2021, 12:49 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON