URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2022, 17:37

Cel mai mare datornic la bugetul Oradiei: Ordinul călugăresc Premonstratens, pus să achite 4,5 milioane de euro! 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordinul călugăresc catolic Premonstratens este cel mai mare datornic la bugetul local al Oradiei, Primăria punând sechestru pe bunurile ONG-ului după ce reprezentanţii acestuia nu au achitat în conturile municipalităţii suma de 4,5 milioane de euro. 

Sentinţă executorie

Anunţul privind suma colosală de 22,5 milioane de lei care figurează ca "restanţă" în bugetul pe 2021 al Oradiei a fost făcut, vineri, de directorul economic Eduard Florea, într-o conferinţă de presă în care a prezentat raportul privind venituri, cheltuieli, investiţii şi situaţia fiscală aferent anului trecut. 

Această sumă echivalentă a peste 4,5 milioane de euro ar fi trebuit "vărsată", conform unei sentinţe executorii a Tribunalului Bihor, de către Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens, un ONG cunoscut publicului fiindcă de-a lungul anilor a intentat numeroase procese în care a revendicat clădiri şi terenuri din Oradea şi din Băile Felix, cum BIHOREANUL a mai relatat. 

Unul dintre cele mai mari procese, pierdut definitiv în anul 2014 de călugării catolici Premonstratens, a fost cel în care au revendicat de la Primăria Oradea clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu. 

Taxă de timbru... 22 de milioane

Totuşi, suma imensă pe care Ordinul Premonstratens trebuia să o plătească Oradiei nu are legătură cu acel litigiu şi nici cu vreun altul în care Primăria Oradea să fie parte în proces. 

Restanța reprezintă o taxă de timbru, stabilită prin sentinţă executorie de Tribunalul Bihor, într-un proces pe care Ordinul Premonstratens l-a deschis în urmă cu câţiva ani împotriva statului român, prin Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care aparţin cultelor religioase din România, prin Guvern şi prin Ministerul Finanţelor. 

"Ca să fie clar, noi nu am fost parte în proces, nu am cerut noi suma. Suntem doar bugetul care ar fi trebuit să încaseze taxa de timbru aferentă acţiunii lor în instanţă (n.r. – această taxă se plăteşte, în unele procese, către bugetul local al unității administrativ teritoriale, la fel cum se întâmplă, spre exemplu, și în cazul unor amenzi). Probabil, acţiunea a vizat imobile de valoare foarte mare, aşa că a existat şi o taxă pe măsură", a explicat directorul economic al Primăriei Oradea. 

Sechestru pe bunuri 

Eduard Florea a mai spus că, potrivit legii, Primăria Oradea trebuie să pună în practică o sentinţă executorie, aşadar, după ce reprezentanţii Ordinului călugăresc au refuzat să facă plata, municipalitatea a "pus sechestru asupra tuturor bunurilor pe care le-am identificat, căci suma este colosală". 

Toată procedura este, însă, blocată. Reprezentanţii ordinului călugăresc au contestat în instanţă sechestrul în sine. "Sechestrul este instituit, dar ca să se poată trece la faza valorificării trebuie din nou să se pronunţe instanţa", a spus Eduard Florea. 

Taxa rămâne. Deocamdată

Prezenţi la conferinţa de presă, viceprimarul Oradiei, Marcel Dragoş, şi Sorin Iacob, director adjunct al Direcţiei Economice, au subliniat că instanţa a înştiinţat în 2021 Primăria că trebuie să obţină suma de 22,5 milioane de lei de la Premonstratens.

"Instanţa a dispus acea plată a taxei de timbru. Ea nefiind achitată, cade în sarcina noastră să recuperăm acea sumă. Nu putem să trecem peste acea sentinţă", a spus Iacob. 

În vara anului 2021, ordinul călugăresc a renunţat la proces, însă Tribunalul Bihor a refuzat să pronunţe ca "inadmisibilă" sentinţa de impunere a taxei de timbru de 22,5 milioane lei, conform informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor. 

Reprezentanţii municipalităţii spun că Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens a atacat în instanţă, printr-o acţiune separată, şi decizia în sine de impunere a unei taxe de timbru atât de mari, nu doar sechestul pus de Primărie. Astfel, situaţia rămâne "îngheţată" până când vor apărea verdictele. 

Cei 22,5 milioane de lei reprezintă cea mai mare porţiune din capitolul restanţelor către Primăria Oradea, la finele anului 2021. Suma totală pe care o datorează persoanele fizice şi persoanele juridice este de 26,6 milioane de lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Superba veste buna
Si uite asa, se incheie era post-revolutie de procese abuzive ale UDMR-istilor sub acoperire, care vor retrocedate toate Baile termale din Crisana si toti Apusenii. Sa plateasca taxa de timbru pana intra in faliment. Stirea asta misto trebuie sa fie promovata la nivel NATIONAL pe toate canalele! Bravo primariei ca s-a miscat rapid si a pus sechestru asupra tuturor bunurilor ONGului. Din pacate, faptul ca a trbuit sa puna pe 100% din bunuri, inseamna ca 100% nu acopera intreaga suma, si nu vor recupera intreaga suma. Totusi, e o lectie/ caz de scoala pentru toate afilierile sub acoperire ale extremistilor care cer retrocedari abuzive. Se poate practica si cu un exemplu pentru romanii (ca nu avem ceva cu etnicii maghiarii) care cer retrocedari abuzive, pe aceeasi reteta.
Postat 17 Ianuarie 2022, 21:44 de unu
Re: cosmin5z
Când ești habarnist ... reușești să dai pe afară ceva-ceva surplus?
Postat 16 Ianuarie 2022, 12:59 de KP
Va fi exact ca în cazul dealului Ciuperca.
Banii nu se vor recupera ... veci pururi. La suma asta, ordinul călugăresc își va declara falimentul, transferând între timp toate bunurile unei alte fundații maghiare de dincolo de graniță. La fel cum a făcut primăria cu am amânarea, până la prescriere, a pagubei de la lucrearea care nu se va termina vreodată, călugării afaceriști vor amâna executarea sumei până la calendele lui Janos.
Postat 16 Ianuarie 2022, 12:57 de KP
Ordin calug.
Sa fie recuperati urgent.......Acest ordin calug exista doar pe hartie.....De el profita o gramada de indivizi....
Postat 16 Ianuarie 2022, 11:49 de cosmin5z
La ceas de mindru bilant
Primaria oradea rade tot. La bilantul de vineri, PROBABIL, s-au mai putut afla si alte cifre: "Primăria începea anul fiscal 2021 cu anunțul unui buget record pentru investiții, de un miliard de lei, mult peste ceea ce își propunea capitala țării – 400 milioane lei. Trăgând linie sub anul trecut, edilii raportează lucrări executate în Oradea în valoare de peste 447 milioane de lei, majoritatea. Cele mai mari investiții ale urbei derulate anul trecut sunt prinse în proiecte cu finanțare europeană – linia nouă de tramvai de-a lungul Peței, achiziția de autobuze noi, pasajul de pe centură din zona Universității sau pietonalizarea de pe Libertății...orașul a încheiat anul cu un excedent bugetar de 64,95 milioane lei, 55 milioane venind din anii anteriori și 9 milioane fiind sumele acumulate în acest an. „În principiu, excedentul este o sumă necheltuită, dar sumele acestea se vor duce în bugetul următor pe investiții, așa cum este normal”, a declarat directorul Florea, admițând că existența excedentului ține de nerealizarea sau „amânarea” unor investiții, cum e parcarea subterană din Centrul Civic. El insistă, însă, că existența unei rezerve financiare este utilă, mai ales în condițiile modificării rapide a prețurilor din construcții, de exemplu, sau a prețului gazului." Iata ,deci, cum oradea nu are bani pentru o viata decenta cetatenilor ei, pentru subventii la gigacalorie,pentru subventii transport in comun si alte beneficii. Sa recitim aici "bărbile" vindute presei acum 2 luni: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primarul-florin-birta-in-oradea-gigacaloria-se-va-scumpi-cu-40-pentru-populatie-167692.html ]...„Nu am putut da mai mult de la bugetul local, avem foarte multe lucrări pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit, multe proiecte europene în pregătire și un buget foarte strâns, în condițiile în care numai actualizarea tarifelor la materiale cerută de constructori ne costă în plus 80 milioane lei”, a spus Birta. Ei stau cu kurul pe cufarul fermecat si jghiara ca n-au bani...biutuful
Postat 16 Ianuarie 2022, 07:31 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7609 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON