Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest au semnat cel mai mare contract de finanțare cu fonduri nerambursabile înregistrat până acum de administrația bihoreană, în valoare de 130 milioane euro.
Banii vor fi folosiți la plata lucrărilor pentru șase noi drumuri aflate deja în execuție, în stadii avansate, și pentru unul nou, al cărui șantier va fi deschis anul viitor.
Un întreg pachet
Bolojan a semnat miercuri seară contractul, despre care a declarat că este „cel mai mare contract de finanțare încheiat până acum pentru Consiliul Județean Bihor”, acesta fiind în contul Programul Regional Nord-Vest pentru noul exercițiu financiar european, 2021-2027.
„Valoarea totală a investițiilor este de 130 milioane euro, din care 60 milioane euro sunt fonduri europene nerambursabile”, a mai precizat președintele CJ Bihor, pentru BIHOREANUL.
Valoarea contractului, pentru care cererea a fost depusă de administrația județeană în luna octombrie, acoperă cheltuieli deja făcute pentru modernizarea și reabilitarea a peste 36 kilometri de drumuri județene și, respectiv, pentru construirea altor aproape 38 de kilometri de noi drumuri județene.
Bani veniți la țanc
Concret, este vorba despre reabilitarea DJ 795 Salonta - Tinca (23,3 km) și a DJ 767E Oșorhei - Copăcel (12,8 km), precum și despre construirea a patru centuri în Zona Metropolitană Oradea: Sântandrei (5 km), Nojorid (8,4 km), Oșorhei (5,8 km) și Biharia - Paleu (8,7 km). De asemenea, din acești bani va fi construit și noul DJ 763 Padiș - Ic Ponor (9,7 km), la care lucrările vor începe anul viitor.
„Săptămâna viitoare vom depune solicitările de plată pentru lucrările realizate până în prezent. Decontarea cheltuielilor din fonduri europene ne permite să asigurăm fluxurile de plăți către constructori și continuarea lucrărilor la celelalte proiecte”, a mai spus Bolojan, referindu-se la proiecte precum centurile Aleșd, Beiuș și Sânmartin ori Inelul Rutier Metropolitan. Primele trei sunt finanțate tot cu fonduri europene, dar din exercițiul financiar 2017-2021, fiind fazate până anul viitor, iar cel de-al patrulea prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Fondurile europene încasate de administrația județeană sunt folosite în mod uzual pentru cofinanțarea altor proiecte, în condițiile în care Guvernul a epuizat banii alocați pentru astfel de cofinanțări pentru anul în curs.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.