URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Decembrie 2023, 12:00

Cel mai mare contract de finanțare semnat de Consiliul Județean Bihor până în prezent: 130 milioane euro. Vezi pe ce merg banii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest au semnat cel mai mare contract de finanțare cu fonduri nerambursabile înregistrat până acum de administrația bihoreană, în valoare de 130 milioane euro.

Banii vor fi folosiți la plata lucrărilor pentru șase noi drumuri aflate deja în execuție, în stadii avansate, și pentru unul nou, al cărui șantier va fi deschis anul viitor.

Un întreg pachet

Bolojan a semnat miercuri seară contractul, despre care a declarat că este „cel mai mare contract de finanțare încheiat până acum pentru Consiliul Județean Bihor”, acesta fiind în contul Programul Regional Nord-Vest pentru noul exercițiu financiar european, 2021-2027.

„Valoarea totală a investițiilor este de 130 milioane euro, din care 60 milioane euro sunt fonduri europene nerambursabile”, a mai precizat președintele CJ Bihor, pentru BIHOREANUL.

Valoarea contractului, pentru care cererea a fost depusă de administrația județeană în luna octombrie, acoperă cheltuieli deja făcute pentru modernizarea și reabilitarea a peste 36 kilometri de drumuri județene și, respectiv, pentru construirea altor aproape 38 de kilometri de noi drumuri județene.

Bani veniți la țanc

Concret, este vorba despre reabilitarea DJ 795 Salonta - Tinca (23,3 km) și a DJ 767E Oșorhei - Copăcel (12,8 km), precum și despre construirea a patru centuri în Zona Metropolitană Oradea: Sântandrei (5 km), Nojorid (8,4 km), Oșorhei (5,8 km) și Biharia - Paleu (8,7 km). De asemenea, din acești bani va fi construit și noul DJ 763 Padiș - Ic Ponor (9,7 km), la care lucrările vor începe anul viitor.

„Săptămâna viitoare vom depune solicitările de plată pentru lucrările realizate până în prezent. Decontarea cheltuielilor din fonduri europene ne permite să asigurăm fluxurile de plăți către constructori și continuarea lucrărilor la celelalte proiecte”, a mai spus Bolojan, referindu-se la proiecte precum centurile Aleșd, Beiuș și Sânmartin ori Inelul Rutier Metropolitan. Primele trei sunt finanțate tot cu fonduri europene, dar din exercițiul financiar 2017-2021, fiind fazate până anul viitor, iar cel de-al patrulea prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

Fondurile europene încasate de administrația județeană sunt folosite în mod uzual pentru cofinanțarea altor proiecte, în condițiile în care Guvernul a epuizat banii alocați pentru astfel de cofinanțări pentru anul în curs.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Parca îți pare rău că se face ::::))))
Postat 02 Decembrie 2023, 11:31 de Sandu2100
130.000.000 Euro, din care 70.000.000 Euro ca împrumut bancar, cu dobânzi nespecificate încă.
Asta pentru 74 km de drumuri județene, din care doar 38 km noi ... că restul reprezintă simple asfaltări și/sau reasfaltări. Astfel se va ajunge la falimentul CJ Bihor, care peste câțiva ani când va începe să socotească plata creditului, amortismentele, mentenanța și administrarea acestor trosoane de drum, nu va intra în blocaj financiar pentru că nu va avea venituri proprii ca să se achite de sarcini. "Birtinezii" cheltuie banii pe care singuri nu i-ar face nici într-un secol. Iar asta ca să susțină că ei dezvoltă județul, cu 1.500.000 Euro kilometrul de simplu drum de țară reabilitat, în timp ce la vecinii de la vest, spre exemplu, la suma asta se construiesc drumurile naționale.
Postat 02 Decembrie 2023, 08:23 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON