Cei patru poliţişti de frontieră din Borş percheziţionaţi marţi de poliţiştii DGA şi acuzaţi de corupţie au fost reţinuţi pentru 24 de ore, alături de patru lucrători de la Biroul Vamal de Frontieră Sculeni, iar procurorii DNA cer să fie arestaţi preventiv. Alte 15 persoane au fost plasate sub control judiciar. Acuzaţiile aduse sunt, după caz, de luare de mită şi trafic de influenţă.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de presă al DNA, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iași al DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 17 ianuarie 2023, față de un număr de 23 de lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră.
Unii reţinuţi, alții liberi
Astfel, cei patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș şi cei patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar miercuri vor fi prezentaţi la Tribunalul Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Alte 15 persoane - cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași - Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca - au fost plasaţi sub control judiciar.
"În sarcina celor 23 de inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată", se arată în informare.
Şpăgi pentru orice
Concret, DNA arată că, în perioada 2021-2022, aceştia au pretins şi primit în mod repetat sume între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.
"În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiunile de serviciu, în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau a coletelor respective, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari", se precizează în document.
De asemenea, DNA a mai informat că în dosar se desfăşoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, dar şi că ancheta se desfăşoară în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).
Descinderi în Borş
După cum a dezvăluit BIHOREANUL, cei patru poliţişti de frontieră din Bihor - Gelu Sereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş și Cosmin Măduţa - toţi agenţi operativi în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş, au fost ridicaţi marţi după ce vilele lor au fost percheziţionate de ofiţerii DGA, fiind bănuiţi că luau mită de la cetăţeni moldoveni ori care tranzitau România şi ieşeau prin PTF Borş, în drum spre Germania.
Poliţiştii DGA au descins marţi şi la PTF Borş, tot pentru percheziţii, iar Ţărău a fost ridicat chiar la ieşirea din tură. El a fost însoţit până acasă, unde un echipaj de poliţişti anticorupție îl aştepta deja, ca să-i scotocească în locuinţă şi maşină.
Percheziţiile de la Oradea s-au derulat în cadrul unei operaţiuni ample, coordonate de procurorii DNA Iaşi, care s-a desfăşurat pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați şi Neamț.
Concret, poliţiştii DGA, sub coordonarea procurorilor DNA, au derulat 31 de percheziţii, dintre care cinci sunt puncte de trecere a frontierei - Albița, Stânca Costești, Sculeni, Oancea şi Borş -, iar celelalte domiciliile unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali.
La finalul percheziţiilor, frontieriştii din Bihor au fost ridicaţi de echipajele DGA şi transportaţi, iniţial, la sediul Jandarmeriei Bihor de unde, apoi, au fost urcaţi în Dusterul DGA, care i-a transportat spre Iaşi, însoţit de o maşină a Jandarmeriei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.