URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2024, 11:35

Cei mai mulți străini non-UE din Bihor sunt nepalezi, angajați în construcții sau HoReCa

Cei mai mulți străini non-UE din Bihor sunt nepalezi, angajați în construcții sau HoReCa foto: generic, sursa: Inquam Photos/ George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei mai mulţi cetăţeni străini din statele non-UE care locuiesc în Bihor sunt din Nepal, peste 500 de persoane, conform datelor prezentate de comisarul-şef Săndel Dima, şeful Serviciului pentru Imigrări Bihor. Aceștia se află în judeţul nostru pentru a lucra, majoritatea fiind angajaţi în HoReCa sau construcţii, ca muncitori necalificaţi.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul Serviciului Imigrări, comisarul-şef a transmis că poliţiştii din cadrul serviciului au în evidenţă 6.404 de persoane străine care locuiesc în Bihor în prezent, dintre care 3.895 de străini din state terţe şi 2.509 din state ale Uniunii Europene.

Cele mai importante ţări non-UE din care provin cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa în Bihor sunt Nepal (535 persoane), Republica Moldova (363), India (340), Sri Lanka (295), Bangladesh (254) şi Turcia (210). 

"Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt de angajare în muncă şi studii", a spus comisarul-şef Săndel Dima (foto).

Cetăţenii străini din statele non-UE ajung în Bihor pentru a lucra. Nepalezii veniţi în judeţ muncesc în domeniul construcţiilor, HoReCa sau în fabrici, peste 90% dintre ei fiind angajaţi ca necalificaţi, spun specialiști de pe piața muncii. 

În ce priveşte cetăţenii Uniunii Europene, dintr-un total de 2.509 aflați în evidenţele Serviciului Imigrări Bihor, cei mai mulți provin din Ungaria, Italia şi Germania.

Datele mai arată că în primele șase luni din 2024 un număr de 1.581 de persoane străine au primit permise de ședere în Bihor, majoritatea pentru muncă, dintre care 1.561 pentru şedere temporară şi 20 pentru şedere pe termen lung.

„Eu ocup funcţia de Şef Serviciu din 2016, iar de atunci şi până prezent, în fiecare an, numărul solicitărilor a crescut. De exemplu, dacă în anul 2016/2017 prin Hotărâre de Guvern erau aprobate 20 de mii de avize de angajare în muncă, din 2022 s-a ajuns la 100 de mii de avize în contingentul anual", a menţionat Săndel Dima.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada ianuarie-iunie 2024, au fost organizate 206 activităţi specifice de control, în urma cărora au fost depistaţi în diferite situaţii ilegale 52 de cetățeni străini. În mai multe cazuri, s-au emis pe numele acestora decizii de returnare în țările din care provin, cu plecare în termen de 15-30 de zile ori chiar cu plecare sub escortă.

De asemenea, s-au aplicat amenzi în valoare de 181.600 de lei pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul migraţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect pt munca lor!
Multi am uitat ce statut (n-)aveau in Vest romanii! Vorbesc de anii '90, chiar si dupa ce am intrat in UE. Orice neam e binevenit, exceptie cei care-l venereaza pe Allah! De evitat sunt si chinezii, din doi unul e agent al tewu iar celalalt e colaborator.
Postat 20 Iulie 2024, 09:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON